Interviuri Lifestyle

Chef Dorina Burlacu: „Când medici și chefi de renume mondial mă apreciază pentru inventivitate, primesc un «booster» de energie pentru a fi și mai bună”

3 ian. 2024 4 min

Chef Dorina Burlacu: „Când medici și chefi de renume mondial mă apreciază pentru inventivitate, primesc un «booster» de energie pentru a fi și mai bună”

Reading Time: 4 minute

În cei peste 30 de ani de muncă, plini cu sacrificii și provocări, chef Dorina Burlacu a avut o voință și un vis uriașe: acelea de a demonstra că o prezență feminină în bucătărie poate fi apreciată la nivel internațional, indiferent de originile românești, reușind să ajungă un exemplu de urmat pentru lumea gastronomiei.

A lucrat cu unii dintre cei mai apreciați chefi din lume, printre care Massimo Bottura sau Gualtiero Marchesi, cel considerat tatăl bucătăriei italiene moderne, iar de curând a primit distincția „Aur pentru cariera în gastronomie”, de la Asociația Bucătarilor din Italia fiind selectată din mai bine de 3.500 de bucătari din întreaga lume.

Chef Dorina Burlacu a povestit pentru Biz cum a reușit să se impună ca chef cu origini românești în gastronomia italiană, cum a fost să lucreze alături de unii dintre cei mai buni chefi din lume, și ne-a vorbit despre motivele pentru care a ales să își pună talentul în slujba alimentației sănătoase.

Când și cum ați descoperit pasiunea pentru gastronomie?

Cred că m-am născut cu ea, părinții mei aveau o pensiune agroturistică și eu am fost mereu prezentă în aceea realitate, având un mare atracție pentru bucătărie, deși la început, evident, nu știam să gătesc.

Ați învățat din secretele bucătăriei de la unii dintre cei mai apreciați chefi din lume, printre aceștia numărându-se Massimo Bottura, Gualtiero Marchesi sau Gaetano Trovato. Cum a fost să lucrați alături de astfel de nume mari din gastronomia mondială și care au fost cele mai importante lecții pe care le-ați învățat de la aceștia?

De la toții colegii mei bucătari pot învăța în fiecare zi multe secrete, dar a fi în prezența unor maeștri bucătari de un nivel foarte ridicat m-a ajutat să înțeleg că acesta este lucrul pe care îl doream să îl fac.

Cunoașterea perfectă a anumitor ingrediente și încrederea în bucătăria în care lucrezi.

Gualtiero Marchesi, cel considerat tatăl bucătăriei italiene moderne, îmi spunea “Dorina, bucătăria este ca și o orchestră, dacă bucătarul devine un bun dirijor, orchestra va suna perfect!”

Modestia acestor maeștri m-a impresionat foarte mult ca și căldura lor umană. În concluzie cred că o personalitate într-adevăr mare este cu atât mai mare cu cât este mai simplă.

Care este viziunea pe care o aveți despre gastronomie? 

Gastronomia este știință, este artă, cu cât știm mai multe despre “Gastro”-“stomac” și despre “Nomia”–“legea stomacului”, cu atât vom reuși să facem mai multe rețete sănătoase și gustoase.

Consider că noi, bucătarii, trebuie să studiem foarte bine ceea ce pregătim în bucătărie zilnic, este o datorie morală față de clienții noștri. Trebuie să ne fie clar că mai întâi clienții vin la restaurant și după aceea pot merge la doctor deci e foarte important să gătim un meniu cu maxim de responsabilitate pentru bunăstarea fiecăruia. Pentru mine, sănătatea din bucate este mai importantă decât platingul. Pentru a aduce sănătate cu ajutorul bucatelor mele învăț tot timpul și colaborez cu nutriționiști și oncologi. Atunci când gustul meniurilor concepute de mine sunt apreciate de clienți, este o bucurie și mai mare. Iar când medicii și chefi de renume mondial mă apreciază pentru inventivitate, primesc un “booster” de energie pentru a fi și mai bună.

dorina burlacu plating chef

Ați fost premiată de două ori cu „Cinci stele de aur ale gastronomiei”, fiind selecționată din peste 3.500 de bucătari din toată lumea. Cum ați reușit să vă impuneți ca bucătar român în lumea gastronomiei italiene?

Am avut mari emoții la primirea acestui premiu, inima mea de bucătăreasă a bătut atunci și bate puternic la nivel ridicat pe pământ străin cu mare mândrie românească.

Premiul “Medalia de aur a carierei” confirmă faptul că ceea ce fac și studiez de ani de zile poate fi o componentă importantă din bucatăria viitorului. De asemenea, mă face să zâmbesc atunci când colegii mei mă numesc ”bucătar cercetător“, și afirmă că urmăresc des ceea ce eu public referitor la descoperirile și ideile mele în bucătărie.

De curând ați primit și „Aurul pentru cariera în gastronomie” din partea Asociației Bucătarilor din Italia”. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această distincție?

2023 a fost foarte darnic cu premii și mulțumesc tuturor care au hotărât să mă pună pe lista învingătorilor. Sunt premii frumoase și interesante care mă vor ajuta pe viitor. Mă determină să continui pe acest drum, dacă se poate să măresc ritmul, pentru că gastronomia inventivă, sănătoasă și gustoasă are foarte multe de arătat și cu aportul meu.

Există cumva mitul că mâncarea sănătoasă nu este și gustoasă. V-ați pus talentul în slujba alimentației sănătoase. Cum reușiți să le „împăcați” pe cele două: mâncarea sănătoasă și gustoasă?

Acest mit trebuie schimbat! Trebuie să învățăm să mâncăm sănătos și gustos, dar mai ales sa începem să gătim sănătos și gustos. În Italia, românii formează cea mai mare comunitate de străini. A face parte din acest grup este o onoare, dar aceasta este o bucurie și mai mare atunci când poți fi un exemplu pentru comunitatea ta într-o țară străină.

dorina burlacu paste

Doresc să pot face cât mai multe cursuri și conferințe gastronomice și pentru România, să particip la evenimente în țară și să pot colabora cu colegii bucătari români, și cu colegii mei din România. Împreună poate vom putea să dăm o notă inovativă pentru că gătitul este știință, iar știința poate hrăni lumea într-un mod sănătos și gustos.

Care sunt planurile pe care le aveți în continuare ca chef? 

Să continui să cercetez și să descopăr atât de multe rețete sănătoase și gustoase încât să generez un curent de opinie care să schimbe ceva în percepția publicului interesat de o viață activă și sănătoasă și în gastronomie. Există loc și pentru bucătăria tradițională, cea moleculară și pentru cea științifică. Sper ca tot mai mulți oameni să opteze pentru bucătăria sănătoasă, cu baze științifice, nu doar cei care au nevoie de produsele mele din motive de sănătate ci și ca măsură de profilaxie.

Array

Articole pe aceeași temă: