Finanțe Stiri

Eurobank vinde credite neperformante de 170 mil. euro

23/05/2016 2 min read

Eurobank vinde credite neperformante de 170 mil. euro

Reading Time: 2 minute

Bancpost si ERB Retail Services IFN, alaturi de ERB New Europe Funding II din Olanda, in calitate de subsidiare ale grupului grecesc Eurobank, au incheiat un contract de vanzare prin transfer unui portofoliu de credite neperformante (NPL) cu valoare contabila de 170 mil. euro (597 mil. euro solduri operationale) catre ProsperoCapital, finantata de un consortiu de investitori format din International Finance Corporation (IFC) si Kruk.

Subsidiarele Eurobank din Romania (Bancpost si ERB Retail Services IFN S.A.) și din Olanda (ERB New Europe Funding II B.V.), numite impreuna “Vanzatorii”, au incheiat un contract ferm („Contractul”) cu ProsperoCapital S.a.r.l, finantata de un consortiu de investitori format din International Finance Corporation şi Kruk S.a. (numiti in continuare “Investitorii”) cu privire la transferul unui

Portofoliu reprezinta “o parte semnificativa” a stocului de credite de consum negarantate cu intarzieri la plata de peste 90 de zile,  detinute de subsidiarele Eurobank din Romania, fiind format din facilitati de credit la termen și revolving acordate persoanelor fizice, arata Bancpost, intr-un comunicat de presa.

Tranzactia este probabil cea mai mare tranzactie de acest tip din Romania pana in prezent.

Potrivit comunicatului, tranzactia va fi profitabila și generatoare de capital pentru grupul de companii Eurobank. Suplimentar, Eurobank Group va obtine o scadere a ratei creditelor neperformante, a activelor ponderate la risc şi a costurilor operationale asociate activitatilor de deservire a portofoliului.

Transferul de portofoliu va avea loc dupa obtinerea aprobarii Consiliului Concurentei din Romania. Conform prevederilor contractului, conditiile prealabile trebuie sa fie indeplinite pana in 1 august 2016. “Tranzactia, alaturi de tranzactia anuntata de subsidiara Eurobank din Bulgaria (Eurobank Bulgaria A.D.) in data de 18 ianuarie 2016, cu privire la o alta vanzare profitabila a portofoliului de imprumuturi de consum negarantate neperformante in valoare contabila bruta de 72 milioane Euro (144 milioane Euro solduri operationale) se inscriu in strategia Grupului Eurobank de a-şi reduce expunerile riscante şi de a-şi imbunatati rata creditelor neperformante”, se mai arata in comunicat.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă