Creativitate Lifestyle Stiri

Piața Amzei face primul pas spre viitor: expoziția deGALBEN – cum va arăta noul hub cultural al Sectorului 1

17 iul. 2025 5 min

Piața Amzei face primul pas spre viitor: expoziția deGALBEN – cum va arăta noul hub cultural al Sectorului 1

Reading Time: 5 minute

The Institute, în parteneriat cu OAR București, anunță deschiderea simbolică a fostului Palat al Primăriei Sectorului 1, cunoscut ca Palatul Galben. Evenimentul e marcat de organizarea unei expoziții-preview dedicată propunerilor arhitecturale înscrise în apelul de idei „Un centru pentru noi începuturi”, organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București în colaborare cu Primăria Sectorului 1.

Concursul a propus transformarea fostei clădiri administrative din Piața Amzei într-un hub cultural și social activ, dedicat comunității și vieții urbane din București, viitorul Centru de Inovare Urbană Piața Amzei.

Expoziția deGALBEN face parte din demersul Amzei, un proiect The Institute prin Cartierul Creativ, prezentat de Banca Transilvania, susținut de Primăria Sectorului 1 și va fi vernisată joi, 24 iulie 2024, de la ora 18:30, în clădirea istorică din Piața Amzei nr. 13. Publicul este invitat să viziteze expoziția în perioada 25 iulie – 17 august 2024, de luni până vineri, între orele 10:00 și 20:00.

Un centru pentru noi începuturi

Sub conceptul „Un centru pentru noi începuturi”, clădidrea administrativă ce a găzduit până de curând Direcția de Taxe și Impozite Locale Sector 1 devine terenul unei noi viziuni urbane, cu rol activ în viața comunității. Strategia propusă de Primăria Sectorului 1 include reconfigurarea clădirii într-un spațiu dedicat întâlnirilor între arte, profesii și comunități – un ansamblu urban viu, deschis, regândit pentru expoziții, evenimente și manifestări cultural-sociale.

Prin proiectul Primăriei Sectorului 1, întreg spațiul Pieței Amzei va funcționa ca o platformă urbană activă și dinamică, aliniată la standardele unui centru de capitală europeană. În acest sens, primele transformări concrete vor începe cu reactivarea unor spații interioare ale imobilului din Piața Amzei nr. 13, cunoscut drept fosta Primărie a Sectorului Galben — o clădire simbol pentru centrul Capitalei și pentru Sectorul 1, cu o istorie strâns legată de accesul publicului și de funcțiunile sale culturale, sociale și administrative.

Construită în anii ’30 de arhitectul Nicu Georgescu cu influențe Art Deco, fosta primărie a funcționat în trecut ca bibliotecă, teatru comunal, consiliu local și centru comunitar. În perioada interbelică, Piața Amzei și clădirea „Primăriei Galbene” de la numărul 13 reprezentau a doua zonă din centrul Bucureștiului, după Piața Unirii, în care comunitatea se strângea.

Obiectivul principal al apelului de idei lansat de Primăria Sectorului 1 a fost identificarea unui concept contemporan de amenajare minimală, bazat pe intervenții discrete, dar reprezentative, pentru cele 5 spații situate la etajul 1 al clădirii. Acestea vor fi dedicate expozițiilor, conferințelor, proiecțiilor de film și artelor performative, cu un accent special pe flexibilitate și posibilitatea de transformare rapidă pentru diverse tipuri de utilizări și evenimente.

Expoziția deGALBEN — preview pentru viitorul centru cultural

În spiritul transparenței și al implicării comunității, spațiul va fi deschis publicului în premieră printr-o expoziție-preview, organizată de The Institute, prin Cartierul Creativ, unde vizitatorii vor putea explora prin conceptul „before & after”, planșele celor 20 de propuneri de intervenție și detalii 1:1 din proiectul câștigător, realizat în parteneriat cu studioul de arhitectură alt.Corp (arh. Alexandru-Cristian Beșliu, arh. Octavian Bârsan, arh. Cosmin O. Gălățianu, arh. Cosmin Georgescu și arh. Andrei Theodor Ioniță).

Expoziția va fi vernisată joi, 24 iulie 2024, la ora 18:30, în clădirea mare din Amzei, în zona de acces principală (la scări). Spațiul expozițional, denumit Sala pașilor pierduți în proiectul arhitectural, va putea fi vizitat până pe 17 august 2024, de luni până vineri, până la ora 20:00. Vizitarea în ziua vernisajului va fi posibilă până la ora 22:00.

Proiectele premiate

Apelul de idei organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București a desemnat trei proiecte câștigătoare, evidențiind soluții arhitecturale pentru reconfigurarea clădirii administrative din Piața Amzei.

Premiul I a fost acordat echipei formate din arh. Alexandru-Cristian Beșliu, arh. Octavian Bârsan, arh. Cosmin O. Gălățianu, arh. Cosmin Georgescu și arh. Andrei Theodor Ioniță.

Premiul II a revenit arh. Anca Diana Popescu și arh. Sorin Vladimir Popescu, fondatori ai atelierform.eu.

Premiul III a fost câștigat de arh. Ruben Pintea, împreună cu colaboratorii săi, arh. Alexandru Ambrosa și arh. Dragoș Andrei-Măzărîanu.

În total, în competiție au fost înscrise 21 de propuneri, semnate de arhitecți, colective și birouri de arhitectură din România, reflectând o varietate de viziuni asupra regenerării urbane și a utilizării creative a spațiilor publice, proiecte ce vor putea fi consultate și admirate în cadrul expoziției.

deGalben

The Institute, facilitator al noilor începuturi

Prin acest demers, The Institute își reafirmă misiunea de a coagula comunități creative, culturale și civice, oferind spații și contexte de întâlnire pentru idei care transformă orașul. Expoziția deGALBEN devine, astfel, un prim pas concret spre un mod de lucru deschis și participativ, un preview al unui nou centru urban dedicat colaborării între administrație, industrii creative și comunitate.

„Această expoziție, care deschide un nou spațiu pentru comunitate, marchează un pas înainte în misiunea The Institute de a regenera spațiile publice prin inițiative culturale și colaborative, valorificând parteneriatele public-privat și construind punți între comunități, parteneri comerciali, industrii creative și instituții, în jurul unor valori comune: sustenabilitate, apartenență și co-creație.

Alături de partenerul nostru, Banca Transilvania și în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București, care derulează acest demers împreună cu Primăria Sectorului 1, ne bucurăm să aducem în fața oamenilor primul astfel de proiect de reconversie a unei clădiri administative a Bucureștiului și transformarea ei într-un hub cultural valoros și activ.

De peste 25 de ani, The Institute construiește legături între industrii cretive, comunitate și oraș, nu ca exercițiu estetic, ci ca necesitate. Credem cu tărie în regenerarea spațiilor publice nu doar prin arhitectură, ci prin prezență, colaborare și valori împărtășite. Această expoziție este parte dintr-un efort amplu și constant de a reda orașului locurile sale vii, activate prin forța unor colaborări valoroase” –  spune Ioana Pîrvu, Project Director Cartierul Creativ.

În acest sens, expoziția, parte din Cartier Creativ, marchează prima colaborare publică între Primăria Sectorului 1, OAR București și The Institute, cu sprijinul studioului de arhitectură studio Alt.corp (arh. Alexandru-Cristian Beșliu, arh. Octavian Bârsan, arh. Cosmin O. Gălățianu, arh. Cosmin Georgescu, arh. Andrei Theodor Ioniță), autorii proiectului care a obținut Premiul 1.

Cartier Creativ este un proiect The Institute, prezentat de Banca Transilvania, susținut de Primăria Sectorului 1.

Amzei face parte din inițiativele și demersurile semnate de Cartierului Creativ, un proiect de poziționare și de regenerare urbană, un ecosistem creativ în centrul Bucureștiului, o inițiativă The Institute, care își propune valorificarea și potențarea industriilor creative și a organizațiilor și proiectelor culturale din această zonă, din dorința de a contribui la creșterea calității vieții și din speranța că poate contribui la schimbarea narațiunii Bucureștiului, prin expunerea, promovarea și dezvoltarea scenei și a efervescenței creative locale.

Articole pe aceeași temă: