fbpx
Companii Stiri

Fabrica noua la Cluj4 min

27/06/2014 3 min read

Fabrica noua la Cluj4 min

Reading Time: 3 minute Sika Romania, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de materiale chimice de constructii, a inaugurat noua fabrica de mortare si adezivi speciali pentru finisare si amenajare din Capusu Mare, judetul Cluj. Aceasta este cea de-a doua unitate de productie detinuta de compania elvetiana pe plan local, alaturi de fabrica de aditivi inaugurata la Brasov in 2008.

Laurentiu Stefanescu, Director General Sika Romania

“Noua noastra unitate de productie a devenit operationala din luna martie a acestui an, iar printre primele produse executate se regasesc mortare pentru pardoseli, impermeabilizare si adezivi SikaHome”, a spus Laurentiu Stefanescu, director general, Sika Romania.

 

La mijlocul anului trecut, Sika Romania a achizitionat o hala de 2.000 de metri patrati, impreuna cu spatii de depozitare si birouri, amplasate pe un teren cu o suprafata de 20.000 de metri patrati, dar si echipamente constand in doua linii de productie complet automatizate, de la compania Deutek. Toate acestea au facut parte dintr-o unitate de productie a companiei, care nu mai era operationala in momentul achizitiei. Ulterior, toate echipamentele au beneficiat de o serie de investitii pentru a fi aduse la standardele de calitate Sika.

Acesta a subliniat, de asemenea, ca decizia unei investitii brownfield a fost luata, deoarece a fost gasita aceasta fabrica ce corespunde cerintelor companiei, dar si pentru ca o investitie greenfield ar fi fost operationala intr-un timp mai lung.

Investitia in noua unitate de productie a fost sustinuta din fonduri proprii si va fi amortizata in maxim cinci ani. In ceea ce priveste locatia, aceasta are avantajul pozitionarii logistice favorabile fata de pietele tinta ale companiei, precum si a materiilor prime de buna calitate, aflate in vecinatate.

“Fabrica proaspat inaugurata are o capacitate de productie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele si adezivii produsi aici se vor adresa pietei locale, dar vor ajunge si la export pe piete invecinate, precum Polonia, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria”, a mai spus Laurentiu Stefanescu. Acesta a subliniat ca, pe termen scurt, este prevazuta lansarea productiei si pentru alte produse Sika care sunt, in acest moment, importate de la subsidiarele din regiune.

SikaHome – noua gama de produse pentru finisaje

Odata cu inceperea productiei in noua unitate, Sika a lansat si noua gama de mortare si adezivi speciali pentru finisare si amenajare SikaHome. Aceasta noua gama cuprinde adezivi pentru placari ceramice, adezivi pentru placari cu polistiren si vata minerala, adezivi pentru piatra naturala, adezivi flexibili si gleturi de incarcare si finisare.

“Produsele comercializate sub brandul Sika sunt produse speciale care au o tehnologie de aplicare ce necesita cunostinte si instruiri specifice. Una dintre strategiile grupului este aceea de a face cunoscuta aceasta tehnologie si la nivelul consumatorului rezidential prin sloganul Experienta din santier, la raft. Gama de produse SikaHome face aceasta trecere, atat prin calitatea produselor, cat si prin domeniul de aplicare al acestora, fiind cu precadere destinate finisajelor din locuinte”, a afirmat Laurentiu Stefanescu.

Astfel, preponderent, noile produse sunt destinate distributiei si lanturilor de magazine de bricolaj, exceptie facand cele speciale, cu utilizare in domeniul industrial.

Directorul General al companiei a subliniat, de asemenea, ca noile produse au la baza aceleasi retete folosite si in alte unitati de productie Sika din lume, intrunind astfel toate standardele de calitate.

Crestere a cifrei de afaceri pentru anul in curs

In ceea ce priveste impactul inaugurarii noii unitati de productie in business, Laurentiu Stefanescu a declarat ca, pentru anul in curs, este prevazut un avans de 5% a cifrei de afaceri. In plus, pentru 2014, Sika Romania vizeaza o crestere a profitabilitatii, prin reducerea costurilor.

In opinia sa, in 2013, piata locala de mortare si adezivi a avut o valoare de circa 180 de milioane de euro, in scadere cu aproximativ 3% comparativ cu 2012. Pentru acest an, Laurentiu Stefanescu estimeaza un avans usor al pietei, cu 2-5%.

In ceea ce priveste piata de materiale chimice de constructii, aceasta a avut, in 2013, o valoare de aproximativ 770 de milioane de euro, in scadere usoara  comparativ cu 2012, urmand ca, in acest an, sa creasca usor.

Sika AG cu sediul in Baar, Elvetia, este o companie activa la nivel global in domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria constructiilor si industriile producatoare de componente auto, autobuze, camioane, trenuri, fatade, parcuri solare si eoliene. Compania elvetiana este lider in domeniul solutiilor utilizate in procesele de sigilare, lipire, amortizare, consolidare si protectie a structurilor portante. In prezent, Sika numara subsidiare in 80 de tari si mai mult de 16.000 de angajati la nivel global. In 2013 Sika a generat vanzari de 5,14 miliarde CHF. Sika Romania, subsidiara a concernului elvetian, a fost infiintata in 2002, iar incepand cu luna iunie 2008 a dat in folosinta fabrica de aditivi de la Brasov – prima unitate de productie Sika din Romania. Sika Romania a fost implicata in proiecte locale importante printre care se numara Floreasca City Center, Floreasca Business Park, extinderea retelelor Dedeman si Kaufland, consolidarea hotelului Domogled din Baile Herculane, turnul de racire Paroseni, loturile de autostrada de pe Coridorul IV Paneuropean, reabilitarea caii ferate Sighisoara – Atel si multe altele. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *