Finanțe Stiri

Felicitări macro. Ministerul de Finanțe urează La mulți ani Băncii Naționale a României

29 apr. 2020 2 min

Felicitări macro. Ministerul de Finanțe urează La mulți ani Băncii Naționale a României

Reading Time: 2 minute

Creșterea economică are nevoie de un mix echilibrat de politici macroeconomice, o coordonare între politica fiscală, de care se ocupă Ministerul de Finanțe, și politica monetară, care este în grija Băncii Naționale a României.

Astăzi, când BNR aniversează 140 de ani de la înființare, Ministerul Finanțelor arată, într-un comunicat, că Banca Națională a susținut timp de decenii crearea și consolidarea statului modern român.

Banca Națională a repetat ani la rând că România are nevoie de un mix echilibrat de politici macroeconomice și că politica monetară nu poate compensa derapajele fiscale. Acum, când șef la Finanțe este Florin Cîțu, care știe exact ce poate face politica monetară și ce face cea fiscală, așteptăm un mix echilibrat în contextul crizei COVID-19 și a anului electoral.

„Adresez felicitări și urări de bine Băncii Naționale a României la împlinirea a 140 de ani și doresc ca această sărbătoare să fie un drum deschis spre noi realizări, cu speranța la o colaborare solidă și eficientă și pe viitor. Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie de o coordonare a politicilor monetare și fiscal-bugetare pentru a trece cu bine peste un tip de criză mondială cu care economiile contemporane nu s-au mai confruntat”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, în comunicat.

Ministerul de Finanțe arată că “după evul mediu întunecat pe care l-a reprezentat regimul comunist pentru băncile centrale”, BNR și-a reluat în ultimele trei decenii în mod proactiv rolul de lider al sistemului financiar-bancar, militând totodată pentru măsuri coerente la nivel guvernamental și pentru o coordonare optimă a mixului de politici economice.

“Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de principal inițiator legislativ al actelor normative din domeniul financiar, a susținut permanent independența Băncii Centrale și menținerea celor mai înalte standarde profesionale în sistemul bancar. Astăzi, 29 aprilie, Ministerul Finanțelor Publice își exprimă atât bucuria, cât și onoarea de a fi alături de Banca Națională a României la împlinirea a 140 de ani de existență”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: