Lifestyle Sustenabilitate

Festivalul Suflet de România…sau cum se pune suflet în România

18 mai 2025 4 min

Festivalul Suflet de România…sau cum se pune suflet în România

Reading Time: 4 minute

Pentru al treilea an consecutiv, Profi a organizat, pe Domeniul Regal Săvârșin, festivalul Suflet de România, un eveniment care conectează toate generațiile la lumea satului autentic și care deschide larg porțile către cunoașterea micilor producători locali, a meșteșugarilor și tradițiilor transmise din moși-strămoși. Suflet de România 2025 a însemnat peste 10.000 de participanți și peste 80 de mici producători locali și meșteșugari.

Într-un loc care stă mărturie pentru istoria României, Profi scrie, an de an, noi capitole pentru micii producători locali, pe care îi ajută să se (re)conecteze la comunitate și să transmită mai departe ceea ce știu să facă cel mai bine.

Suflet de România, o lume a binelui

Pe Domeniul Regal Săvârșin, pe 26 și 27 aprilie, Suflet de România a demonstrat cum arată o lume a binelui, cu făuritori de gusturi bune, meșteșugari iscusiți, păstrători ai tradițiilor, ONG-uri implicate în comunitate, muzică și dansuri pentru toate generațiile, filme românești de colecție și o atmosferă demnă de cel mai inimos festival.

„Suflet de România este, așa cum îi spune și numele, sufletul românilor! Este un proiect în care încercăm să arătăm că suntem buni vecini și să facem legătura cu ceea ce înseamnă valorile românești. Într-o lume în care vedem că există atât de multă emoție și atât de multe frici legate de direcția în care ne îndreptăm, tipul acesta de proiecte ne arată că avem speranță, valori și oameni alături de care să privim cu optimism către viitor”, a mărturisit Călin Costinaș, directorul general adjunct Profi, în deschiderea evenimentului.

Suflet de România 2025 a însemnat peste 10.000 de participanți și peste 80 de mici producători locali și meșteșugari. Lor li s-au adăugat și reprezentanți ai ONG-urilor susținute de Profi în misiunea lor de a face bine, dar și 26 de medici specialiști care au oferit consultații gratuite, în cadrul unei Caravane Medicale. Parctic, cei prezenți au putut vedea exemple concrete de implicare în Cultură, Educație, Sănătate, Mediu, Sport, Inovație și Comunitate, mai  precis în cei șapte piloni de CSR spre care se îndreaptă susținerea Profi, retailer de top creat și crescut în România.

Toate zonele de activare au avut nume care amintesc de satul românesc traditional, de la Ulița Copiilor, trecând prin Târgul Satului și Hanul Târgoveților, până la Drumul Artizanilor.

Startul oficial a fost dat după un tur al micilor producători și al artizanilor realizat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort al României, Alteța Sa Regală Principesa Sofia, Alteța Sa Regală Principesa Maria alături de Gaetan Pacton, CEO-ul Profi, Mihai Spulber, în prezent SVP Operațiuni și Supply Chain în cadrul Mega Image, care va prelua din iulie funcția de CEO Profi,  Călin Costinaș, Director General Adjunct Profi, Gabriela Sîrbu, director de sustenabilitate Profi, mai multe oficialități, autorități centrale și locale.

„Bucuria se vede pe chipurile participanților la festival – producători și vizitatori deopotrivă, iar asta ne motivează să fim în continuare alături de cei care duc mai departe tradiția și autenticitatea românească. Festivalul Suflet de România crește și devine tot mai mare cu fiecare nouă ediție, iar în acest an am observat că nici ploaia nu este un obstacol pentru a fi împreună, dovadă fiind numărul mare de spectatori care și-au împărțit umbrelele și care au continuat să se bucure împreună de spectacole sau de bucatele producătorilor locali, inclusiv pe durata episoadelor scurte de ploaie.”

Gabriela Sîrbu, Director de sustenabilitate Profi

Scena principală de pe Domeniului Regal Săvârșin a oferit întâlniri live cu Piano Violin Duet, Tulnicăresele din Apuseni, Ansamblul Valea Mureșului, Ansamblul Sfântu Gheorghe din Stanciova, un concert Tribut Maria Tănase (Mariano Castro & Alexandra Fits), dar și un spectacol interactiv cu Celălalt.Teatru,  ansamblurile Băgrinul, Voitegeana, BegArt Timișoara, Flores, recitaluri Ion Popa și Emeric Imre Trio. 

A treia ediție Suflet de România a început cu o rugăciune colectivă. După binecuvântarea Preotului Ștefan Lăcătușu – Călugăr Franciscan la Ordinul Minoriților, Parohia Catedralei  Romane-Catolice cu Hramul Sfântul Anton de Padova,  acesta  a vorbit despre învățămintele oferite de Papa Francisc, care pot aduce mai multă lumină și împlinire în viețile noastre, și a rostit „Tatăl Nostru” într-un glas, alături de toți cei prezenți. În ultima zi, un dialog pentru pentru suflet cu Părintele Constantin Necula, purtat de jurnalistul Cătălin Striblea, a completat evenimentul gândit să fie unul inclusiv pentru suflet, după cum îi sugerează numele. Cele mai așteptate momente muzicale,  Zdob și Zdub, Irina Rimes și Surorile Osoianu, au reușit să umple luminișul de pe Domeniul Regal.

Festivalul Suflet de România este o inițiativă parte a acordului tripartit “Creștem Comunități”, semnat de către Asociația Casa Majestății Sale, Universitatea de Științele Vieții “Mihai I” din Timișoara și lanțul de magazine Profi,  pentru susținerea producătorilor locali și conservarea artizanatului autentic și tradițional românesc. Evenimentul de pe Domeniul Regal Săvârșin este organizat alături de agenția Goldfish Project, care a dezvoltat conceptul creativ și a asigurat coordonarea logistică, artistică și a comunicării pentru cel mai amplu festival dedicat valorilor autentice românești și susținerii micilor producători locali.

Tradiție pentru susținerea producătorilor locali

Pentru Profi implicarea în comunitate este o tradiție căreia îi dedică timp și resurse, inclusiv Raftul cu Bunătăți Locale, cel mai amplu program al său de susținere a micilor producători locali artizanali. Dincolo de prezența la Raftul cu Bunătăți Locale din magazinele Profi, micii producători locali își spun poveștile și își prezintă oferta și pe cea mai amplă și premiată platformă națională de promovare a lor, Via-Profi.ro, prin intermediul căreia oricine poate porni într-o călătorie plină de savoare a gusturilor din România. Grupați pe județe și categorii de produse, sute de mici producători locali își prezintă oferta direct celor interesați, fără intermediari. În plus, poveștile complete și fotografiile reale cu produsele fac din Via Profi o modalitate simplă de a descoperi produsele autentice și pe creatorii lor din România.


Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Articole pe aceeași temă: