Companii Finanțe Stiri

FP: Listarea Hidroelectrica va fi cea mai mare din ECE

apr. 27, 2016 2 min

FP: Listarea Hidroelectrica va fi cea mai mare din ECE

Reading Time: 2 minute

Listarea Hidroelectrica pe bursa ar fi cea mai mare oferta din istoria Romaniei si cea mai mare din Europa Centrala si de Est (ECE) din acest an, spune Greg Konieczny, vicepresedinte executiv Templeton Emerging Markets Group si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP).

„In ceea ce priveste ofertele publice initiale (IPO), cel mai puternic candidat este Hidroelectrica unde lucrurile avanseaza. Compania ar trebui sa iasa din insolventa in mai, cel mai tarziu in iunie, ceea ce practic deschide portile pentru o oferta publica initiala care acum este programata pentru octombrie-noiembrie anul acesta. Daca ne uitam la numere, in ceea ce priveste ofertele bazate pe valoarea activelor nete ale noastre, ar trebui sa fie de departe cea mai mare oferta din istoria Romaniei, dar probabil si cea mai mare din Europa Centrala si de Est din acest an. Speranta noastra este ca aceasta sa determine o schimbare reala a Bursei de Valori si a pietei de capital, imbunatatind lichiditatea si contribuind la atragerea mai multor investitori”, a declarat Greg Konieczny, intr-o conferinta de presa.

In cazul Complexului Energetic Oltenia, procesul de listare este suspendat, dar reprezentantii FP continua discutile cu autoritatile pentru listarea Aeroporturi Bucureşti, Salrom, Porturi Constanta si Posta Romana. “In cazul Salrom listarea a fost din nou amanata, dar speram ca aceasta a fost ultima amanare”, a spus reprezentantul FP.

Managerul Fondului Proprietatea a mai afirmat ca unul dintre obiectivele aprobate de actionari este cresterea valorii activelor nete pe actiune. Acesta este de parere ca listarea pe Bursa londoneza a fost cea corecta. „Decizia recomandata de noi si aprobata de actionari de a ne lista la Londra a fost cea corecta. Am castigat un numar de noi actionari. In timp, ar trebui sa ajue la reducerea discountului pentru ca o cerere sporita la o oferta fixa inseamna preturi mai mari chiar si pe Bursa”, a spus

Efectul Brexit

Mark Mobius, presedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, a aratat ca o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana ar afecta pietele si ar crea complicatii pentru Fondul Proprietatea, care este listat la Londra.

 “Un eventual Brexit nu va fi bun pentru piete. Dupa cum stiti, Londra este un centru financiar important, iar cand este vorba de pietele emergente este probabil cel mai important centru financiar”, a declarat Mark Mobius, raspunzand unei intrebari legate de efectele unui Brexit.

„Dupa cum stiti, Fondul este acum listat la Londra, iar un Brexit ar crea o gramada de complicatii. Va trebui sa schimbam in multe feluri cum actionam la Londra. S-ar putea sa fie si o iesire de bani din Londra. Deci O hotarare de Brexit ar avea un caracter mai curand negativ pentru noi si pentru alti investitori din lume”, a spus Mobius.

Britanicii decid pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la iesirea Marii Britanii din UE.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: