Fundație pentru artă
Reading Time: 4 minuteDacă ați ajuns în ultima vreme prin Timișoara, foarte probabil ați remarcat că orașul „respiră” artă. După seria de evenimente culturale din 2023, când Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană și cea mai mare expoziție din România, dedicată lui Constantin Brâncuși, în prima jumătate a anului a avut loc cea de-a șasea ediție a „Bienalei Art Encounters by Ploom”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din regiune.
Mai bine de 60 de artiști din peste 30 de țări care și-au expus lucrările de artă în trei spații principale (FABER, clădirea Fundației Art Encounters și Comenduirea Garnizoanei). Pe scurt, așa poate fi caracterizată cea de-a șasea ediție a „Bienalei Art Encounters by Ploom”, o adevărată desfășurare de forțe, care a transformat Timișoara într-un pol al artei și creativității din 30 mai până în 13 iulie.
Unul dintre spațiile care au găzduit operele artiștilor prezenți la ediția din acest an a Bienalei este clădirea Fundației Art Encounters, un spațiu generos cu o istorie de mai bine de 100 de ani.

Clădirea a fost construită între 1904 și 1905, fiind una dintre primele clădiri ale fabricii de lână ILSA. Fabrica s-a deschis în 1905 și, după procesul de naționalizare din 1948, a fost supusă unei industrializări forțate, producând țesături și tapițerii pentru cele mai mari companii din țară.
A funcționat ca fabrică și ca grădiniță, iar astăzi, ca spațiu care găzduiește sediul Fundației Art Encounters, poartă ecourile creației și ale îngrijirii, ale mâinilor care modelează materiale prin muncă și ale mâinilor care ocrotesc fragilul început al vieții. În contextul bienalei, această dualitate iese la suprafață prin teme precum dragostea și grija, încrederea și apropierea, reziliența și sentimentul de apartenență.

În acest spațiu, amintirile din copilărie apar ca un teren fertil pentru a reimagina modul în care ne raportăm unii la alții, în care avem încredere unii în alții și în care putem construi un viitor rezilient. Printre artiștii care au expus, în cadrul Bienalei sprijinite de Ploom în clădirea Fundației Art Encounters se numără Eduardo Navarro, Marieta Chirulescu, Maria Guțu, Silvia Moldovan, Hassan Khan, Larissa Sansour, Cecilia Vicuna, Simone Forti, Robert Gabris sau Jean Genet.

Simone Forti este o figură de referință în arta performativă contemporană, este coregrafă, dansatoare, scriitoare și artistă care și-a dedicat cariera improvizației și relației dintre corp și obiect. Forti a emigrat în SUA, unde a studiat cu Anna Halprin și a devenit o prezență esențială în dezvoltarea artei performative, a artei minimale și a artei procesuale. Lucrările sale continua să influențeze generațiile tinere de artiști, printre cele mai notabile expoziții ale artistei italiene fiind cele de la MoMA, Centre Pompidou, Kunsthaus Basel sau Whitney Museum of American Art.

Cei care au trecut pragul clădirii Fundației Art Encounters pe parcursul Bienalei, au mai putut admira și operele lui Eduardo Navarro, un artist născut în Argentina, care trăiește și lucrează în Uruguay. Lucrările sale insistă asupra puterii incertitudinii deliberate, intuiției și curiozității, oferind un spațiu în care limbajul ne permite să locuim în entități non-umane – precum un nor, o floare sau o caracatiță – și să ne imaginăm cum acestea comunică și percep lumea.
Practica artistului se extinde asupra mai multor tehnici, precum sculptura, desenul și performance-ul, invitând participanții să intre într-o stare de contemplație profundă, care estompează granița iluzorie dintre lumea interioară și cea exterioară.

La evenimentul cultural din Timișoara au mai putut fi admirate și lucrările artistei Larissa Sansour, care a studiat arta plastică în Londra, New York și Copenhaga.
În centrul practicii sale se află dialectica dintre mit, documentar și narațiune istorică. Folosește adesea SF-ul pentru a aborda problemele sociale și politice. În lucrările sale recente, artista a explorat rolul nostalgiei, al memoriei și al traumei moștenite în conturarea identității personale și naționale.
Acest articol face parte din rubrica „Art Encounters by Ploom”, o inițiativă jurnalistică, sprijinită de Ploom, care își propune să susțină vocile artei contemporane.
Proiectul editorial Biz și Ploom își propune să arate, printr-o serie de interviuri, articole și povești autentice, cum arta are puterea să transforme orașe, comunități și perspective.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz