„GRAND GOLD” la Mundus Vini pentru un vin Liliac, crama boutique din Batoș, județul Mureș
Reading Time: 2 minuteÎn urma participării la Grand International Wine Award MUNDUS VINI, vinul Nectar of Transylvania a primit cea mai înaltă distincție din cadrul concursului, medalia “GRAND GOLD” și titlul “Best of Show Romania noble sweet”, completandu-și palmaresul cu cea de-a zecea medalie de aur și clasându-se printre cele mai premiate vinuri de desert din România.
Liliac Nectar of Transylvania adună într-o sticlă de 375ml ani intregi de istorie și luni de muncă, până să ajungă la desăvârșirea care îl caracterizează. Este un vin dulce, obținut cu mult efort și grijă, după metoda Schilfwein, una dintre cele mai complexe tehnici pentru producerea acestui vin de desert. Liliac este prima cramă din România care a folosit această metodă de vinificație.

Povestea vinului începe în solarii de uscare, unde, strugurii de Muscat Ottonel și Tămâioasă Românească, culeși manual și aleși boabă cu boabă la sfârșit de septembrie, se lasă timp de 4-5 luni întinși pe rogojini din stuf, bine aerisiți de vântul dinspre vest. În urma acestei stafidiri lente, se obține aprox. 20% din cantitatea inițială de must, extrem de bogat în zahăr și arome, care, după o presare delicată, este vinificat și fermentat în cisterne de inox și maturat în baricuri de stejar transilvănean timp de 7 luni.
Vinul obținut este complex, echilibrat și intens aromatic, cu note de miere, pepene galben, mango și gutuie. Textura sa catifelată și dulceața naturală se potrivesc perfect cu deserturi rafinate precum crêpes suzettes, tarte sau cheesecake de lămâie, dar și cu preparate gourmet, precum foie gras.
„Suntem încântați să primim această distinctie, care nu numai că validează angajamentul nostru față de calitate, dar și pasiunea și dedicarea echipei noastre, iar faptul ca acest vin a fost creat de două talentate și tinere vinificatoare, Paula Bota și Cristina Carazan, nu face decât să încununeze această frumoasă perioadă a anului, dedicată în special femeilor. Nectar of Transylvania este unul dintre primele vinuri pe care le-am creat la crama noastră, iar de-a lungul timpului am perfecționat metodele de producție. Această distincție Grand Gold Medal ne motivează să continuăm să aspirăm spre excelență”, declară Miron Radic, General Manager Liliac.
Înființată în anul 2010, crama boutique Liliac folosește tehnici moderne de vinificație ce scot la iveală esenţa strugurilor autohtoni, copți sub soarele blând al Transilvaniei și culeşi manual din via care se întinde pe 52 de hectare, pe dealurile din Batoș (jud. Mureș) și Lechința (jud. Bistrița).
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz