Stiri

Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor. Vârsta de pensionare de 65 de ani va fi egalizată treptat până în 2035 pentru bărbați și femei

10 nov. 2023 2 min

Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor. Vârsta de pensionare de 65 de ani va fi egalizată treptat până în 2035 pentru bărbați și femei

Reading Time: 2 minute

Guvernul României a aprobat, în ședința din 9 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, care prevede o nouă formulă de calcul pentru pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari.

„Noua lege respectă drepturile românilor care au muncit și care merită pensii decente după o viață de muncă. Pensiile vor crește, anul viitor, de două ori. Prima dată, la 1 ianuarie, prin majorarea cu majorarea cu 13,8% și a doua oară, la 1 septembrie în urma procesului de recalculare, conform legii. Suntem primul guvern care face și majorarea și recalcularea pensiilor în același an.”

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Potrivit ministrului Simona Bucura Oprescu, eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța pensiile românilor până în 2070 este în mod direct legată de adoptare legii în Parlament până pe data de 20 noiembrie.

Ce prevede noua lege a pensiilor

  • Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).
  • Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.
  • În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).
  • Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
  • Sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.
  • Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
  • În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.
  • Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.
Array

Articole pe aceeași temă: