BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

IMM Invest sprijină companiile viabile și sănătoase, nu “buruienile”

27 iul. 2020 2 min

IMM Invest sprijină companiile viabile și sănătoase, nu “buruienile”

Reading Time: 2 minute

IMM Invest este un program care sprijină companiile active și viabile, IMM-urile trebuie să dea banii înapoi, iar bancile sunt cele care analizează sănătatea acestora și decid dacă acordă sau nu creditele, explică Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Cristian Păun declarat, într-o emisiune TV, că IMM Invest nu este un program în care se dau finanţări directe din buget, granturi nerambursabile. El a arătat că IMM Invest a fost perceput ca “un program în care se dădeau tigăi gratis”, acesta explicând că a fost nevoie de o perioadă de lămuriri în care s-a precizat programul presupune o analiză din partea băncii, iar cel care îl accesează „trebuie să dea banii înapoi”.

“Este un program de creditare pe care eu l-am asemăna cu următoarea metaforă: te afli într-o secetă, te afli în faţa unui câmp pe care trebuie să-l salvezi şi tu, practic, încerci să identifici acele fire verzi de porumb pe care trebuie să le uzi. E inutil să uzi plantele uscate, să uzi buruienile. Trebuie să găseşti firul acela de porumb verde viabil din care mai poţi să scoţi ceva (…) Astăzi vorbim despre un plafon de 30 de miliarde de lei”, a spus Păun, la Digi 24.

Președintele FNGCIMM consideră că, în România, strategia bazată pe consum ca motor de tractare a economiei şi de dezvoltare „nu ţine, pentru că nu suntem încă o economie care să ţină în spate această coloană vertebrală bine osificată”.

Păun a arătat că în cadrul programului sunt deja aprobate credite de circa 10,2 miliarde de lei. „Ritmul se schimbă de la zi de zi şi ne apropiem de plafonul de 15 miliarde şi, în total, avem undeva la 11.600 de credite aprobate pentru aceste IMM-uri. Sunt 67.000 de cereri de credit depuse la bănci, din care au fost luate doar 40.000 în analiză. Sunt undeva de 17.000 de dosare respinse de către bănci. Asta e capacitatea reală a economiei româneşti. Să te bazezi pe un număr de până la 20.000 de IMM-uri viabile active, sănătoase, e ceva trist. Noi trebui să facem eforturi substanţiale în perioada următoare ca această mulţime de IMM-uri viabile să crească semnificativ de mult”, a subliniat Cristian Păun.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: