Finanțe Stiri

Impactul impozitului pe cifra de afaceri asupra companiilor

3 iul. 2017 3 min

Impactul impozitului pe cifra de afaceri asupra companiilor

Reading Time: 3 minute

Aproape jumătate din firmele active în România sunt expuse unor impozite în creștere începând cu anul 2018 și aproximativ 60% dintre aceste companii nu vor putea să acopere povara fiscală în creștere. Astfel, aproximativ 1 din 3 companii care activează în România sunt expuse riscului de a intra în insolvență din cauza noilor măsuri fiscale privind impozitarea tuturor firmelor în funcție de venit, arată un studiu de impact realizat de  Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar Bancari din România (AAFBR).

 “Noile măsuri fiscale, așa cum sunt prezentate în stadiul actual, par să trateze efectul, și mai puțin cauza. Personal, cred că ar fi mai indicată o intervenție chirurgicală asupra cauzei, respectiv identificarea companiilor care reduc sau evită impozitarea profitului la nivelul real, și normalizarea acestuia conform realității.  Dacă nu se înțelege și nu se rezolvă cauza, se va trata efectul într-un mod greșit”, a declarat Iancu Guda.

În acest moment impozitul pe profit este de 16%, în timp ce microinreprinderile cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro pe an plătesc impozit pe venit, de 3% pe cifra de afaceri dacă nu au angajați sau de 1% dacă au cel puțin un angajat. Potrivit ministrului Ionuț Misa, treptele de impozitare pentru toate firmele vor fi de 1%, 2% și 3% pe cifră de afaceri.

Care va fi efectul implementării aceaste măsuri fiscale? Studiul de impact realizat de Iancu Guda arată că începând cu anul următor, companiile se vor regăsi într-una din următoarele situații:

  • la o cotă de impozitare de 1%, ar fi avantajate firmele care înregistrează o marjă brută de profit mai mare de 6,25%;
  • la o cotă de impozitare de 2%, ar fi avantajate firmele care înregistrează o marjă brută de profit mai mare de 12,50%;
  • la o cotă de impozitare de 3%, ar fi avantajate firmele care înregistrează o marjă brută de profit mai mare de 18,75%.

Toate companiile care înregistrează pierderi, sau o marjă brută de profit sub aceste praguri, vor plăti un impozit mai mare comparativ cu cel plătit până în prezent. O situație specială o reprezintă microintreprinderile (companiile cu venituri sub 500.000 EUR), care plătesc deja impozit pe venit (3% dacă nu au nici un angajat, sau 1% dacă au cel puțin un angajat).

 Studiul arată că există o concentrare numerică foarte ridicată a mediului de afaceri în rândul microintreprinderilor (93% dintre acestea înregistrează venituri sub 500.000 EUR), în timp ce 90% dintre venituri sunt înregistrate în rândul firmelor cu venituri peste acest prag. În probabilitatea în care noile măsuri fiscale nu vor aduce modificări importante asupra gradului de povară fiscală pentru microîntreprinderi (care sunt impozitate deja în funcție de venituri), este clar că noile măsuri fiscale vizează companiile mari și foarte mari.

 Care sunt cele mai afectate sectoare? 

 Deoarece la data realizării studiului de impact, opinia publică nu a fost informată cu privire la criteriile în funcție de care se vor aplică treptele de impozitare (1%, 2% și 3% pe cifra de afaceri), gradul de povară fiscală în noul context a fost calculat ca medie aritmetică a celor trei scenarii, și a fost raportat la nivelul actual al impozitelor plătite (raportul dintre acestea este prezentat în ultima coloană din dreapta a tabelului). 

impact impozit CA

 Iancu Guda arată că impactul diferă semnificativ de la un sector la altul în funcție de două variabile importante: nivelul veniturilor (rulajele) și al profiturilor (marginile) obținute. Astfel, sectorul distribuției și al vânzărilor cu amănuntul înregistrează tradițional rulaje mari cuplate cu margini de profit mai scăzute. În acest context, aceste sectoare sunt cele mai afectate de noile măsuri, povara fiscală în măsură în care noile norme vor fi aplicate ajungând de aproape trei ori mai mare decât cea actuală. În general, cele mai puțin afectate sectoare sunt cele de prestare ale serviciilor, intermedieri sau producție, unde nivelul veniturilor este mai mic în timp ce marginile de profitabilitate sunt mai mari. Doar două sectoare vor înregistra un nivel mediu al impozitării inferior celui actual, respectiv sănătate și asistentă socială (-6%) și tranzacțiile imobilizare (-27%).

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: