Finanțe Stiri

Isarescu: Romania a intrat intr-o perioada de inflatie scazuta

8 mai 2015 2 min

Isarescu: Romania a intrat intr-o perioada de inflatie scazuta

Reading Time: 2 minute

Banca Nationala a Romaniei estimeaza pentru finele acestui an o rata anuala a inflatiei de 0,2%, in coborare de la 2,1% sub impactul reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.

„Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influentat anticipatiile inflationiste pe termen scurt, de un an, cand rata anuala a inflatiei va fi in jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipata pentru peste doi ani se consolideaza undeva inspre 2%, care este in intervalul nostru tintit. Se pare ca se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat si de tinta europeana, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.

“Romania a intrat intr-o perioada de inflatie scazuta”, a spus Isarescu. Acesta a aratat ca in lunile de vara si primele luni de toamna, rata anuala a inflatiei va cobori chiar spre minus 1%, urmand ca apoi sa creasca in ultimul trimestru si sa ajunga la finalul anului la 0,2%.

„Experienta anteriorara sugereaza ca transmisia modificarii cotei TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Noi am fost prudenti, am spus ca vor ciupi si negustorii ceva din reducerea asta de TVA. Cand s-a majorat cota de TVA in iulie 2010 nu s-a transmis cu 100%, ci vreo 60% si atunci la 60% transmisie, in vara inflatia se va duce la 0%, dar cu un an gricol bun si transmisie buna, exista <pericolul> sa se duca mult mai jos, la -1%”, a spus Isarescu.

Proiectiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale fata de estimarea din februarie si cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor.

Traiectoria proiectata prevede plasarea ratei anuale a inflatiei IPC la valori negative incepand cu trimestrul al doilea din 2015 pana in primul trimestru din 2016, cu exceptia sfarsitului anului in curs, sub impactul masurii de extindere a cotei reduse de TVA.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: