Stiri

În România sunt cele mai mici prețuri din UE. Datele Eurostat

23 iun. 2021 2 min

În România sunt cele mai mici prețuri din UE. Datele Eurostat

Reading Time: 2 minute

Nivelul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cele mai reduse preturi fiind în România (55% din media UE), Bulgaria (56%) și Polonia (58%), arată datele prezentate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În 2020, cel mai ridicat nivel al prețurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (141% din media UE), Irlanda și Luxemburg (fiecare cu 136%), Suedia (130%) și Finlanda (126%).

Variații mari de prețuri între statele europene

Nivelul prețurilor pentru bunurile de consum și servicii în Uniunea Europeană a variat cu aproape unul la trei între cel mai ieftin și cel mai scump stat membru UE.

În 2020, nivelul prețurilor pentru restaurante și hoteluri a fost de trei ori mai ridicat în cea mai scumpă țară față de cea mai ieftină. Nivelul prețurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, fiind urmată de România (53%) și Ungaria (56%), la 154% din media UE în Danemarca, înaintea Suediei (138%) și Finlandei (131%).

Pe locul doi în ceea ce privește diferența nivelului prețurilor se află alcoolul și tutunul, cel mai scăzut nivel al prețurilor fiind în Bulgaria (61%), Ungaria (69%) și Polonia (70%), iar cel mai ridicat în Irlanda (187% din media), urmată la distanță de Finlanda (158%), Suedia (136%) și Franța (133%).

Alimentele și băuturile nealcoolice sunt cele mai ieftine în România (66% din media) şi Polonia (68%), iar cele mai scumpe în Danemarca (129% din media UE), Luxemburg (126%) și Austria (125%).

Îmbrăcămintea este grupul de produse unde prețurile diferă mai puțin în rândul statelor membre UE, variind de la 73% din media UE în Ungaria la 130% în Danemarca, transmite Agerpres, citat de Digi24.

Premierul Florin Cîțu s-a lăudat cu acest lucru pe Facebook

„Eurostat confirmă – în România sunt cele mai ieftine alimente din UE! P.S. Așa mai omorâm un fake news despre «explozia» prețurilor”, a scris, miercuri, premierul Florin Cîțu, pe Facebook.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: