fbpx
Finanțe Stiri

Industria, comertul si serviciile, pe val2 min

28/08/2015 2 min read

author:

Industria, comertul si serviciile, pe val2 min

Reading Time: 2 minute

Managerii companiilor din Romania estimeaza pentru o urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii din industrie, comert cu amanuntul si servicii, precum si o relativa stabilitate in activitatea de constructii, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), realizata in luna august.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere si anume: fabricarea hartiei si a produselor din hartie si fabricarea echipamentelor electrice (solduri conjuncturale +26%), urmate de fabricarea produselor textile (sold conjunctural +21%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza, de asemenea, o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind 0% pe total industrie prelucratoare.

Pe segmentul constructiilor, potrivit estimarilor din luna august 2015, se va inregistra o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +1%). Managerii estimeaza, de asemenea, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%) si a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +1%).

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +19%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +9%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +11%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural—4%).

Conform estimarilor din luna august 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%). In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

INS precizeaza ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *