Finanțe Stiri

Industria, comertul si serviciile, pe val

28 aug. 2015 2 min

Industria, comertul si serviciile, pe val

Reading Time: 2 minute

Managerii companiilor din Romania estimeaza pentru o urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii din industrie, comert cu amanuntul si servicii, precum si o relativa stabilitate in activitatea de constructii, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS), realizata in luna august.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere si anume: fabricarea hartiei si a produselor din hartie si fabricarea echipamentelor electrice (solduri conjuncturale +26%), urmate de fabricarea produselor textile (sold conjunctural +21%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Referitor la numarul de salariati, se estimeaza, de asemenea, o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind 0% pe total industrie prelucratoare.

Pe segmentul constructiilor, potrivit estimarilor din luna august 2015, se va inregistra o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +1%). Managerii estimeaza, de asemenea, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%) si a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +1%).

In sectorul comertului cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +19%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +9%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +11%). Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza relativa stabilitate a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural—4%).

Conform estimarilor din luna august 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +10%). In sectorul de servicii, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +1%).

INS precizeaza ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: