Stiri

Industria HoReCa va fi despăgubită începând de săptămâna viitoare. Promisiunile ministrului

25 iun. 2021 2 min

Industria HoReCa va fi despăgubită începând de săptămâna viitoare. Promisiunile ministrului

Reading Time: 2 minute

Industria HoReCa va beneficia de despăgubiri, după ce nu a putut funcționa la capacitate, aproape un an din cauza pandemiei. Ministrul Economiei a afirmat că despăgubirile vor atinge 20% din diferența dintre cifrele de afaceri din 2020 și 2019. Procedura pentru a primi aceste despăgubiri va fi exclusiv online.

„Marți, 29 iunie, lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa. S-a discutat mult despre această măsură. Am avut foarte multe întâlniri cu mediul de afaceri și cu specialiști pentru a pune la punct această schemă. Statul român a închis firme în perioada pandemiei. Nu mai intrăm în amănunte. E bine că ne revenim la normal cât mai repede. Dar totuși, statul a fost mereu acolo pentru a-și lua partea prin multe taxe și impozite când acestor firme le-a mers bine. Acum trebuie să fie acolo și la greu, mai ales atunci când acel greu este impus de stat. Firmele vor primi despăgubire 20% din diferența între cifra de afaceri din 2020 și cea din 2019. Procedura de aplicare este simplă și 100% online”, a scris ministrul Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Birocrația pentru a beneficia de acești bani va fi redusă

Potrivit acestuia, birocrația este redusă la maxim, fiind nevoie de un raport făcut de un expert contabil, care să certifice cifra de afaceri aferentă codului CAEN, și autorizația de funcționare pentru 2019 și 2020, dacă acestea nu sunt emise de Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului.

„Pentru prima dată în istoria României, programul este făcut în așa fel încât să fie imposibil de manipulat de către politicieni sau funcționari. Acesta este și unul dintre motivele pentru care unii sunt supărați. Erau obișnuiți să poată alege ei cine primește și cine nu primește bani publici. Nu de alta, dar niciodată nu e buget suficient pentru toți. Și atunci intervin „criteriile de selecție”. Câteodată a fost „primul venit, primul servit”, alteori a fost un criteriu arbitrar. Stop. De data aceasta nu vom mai face așa. Toți cei care aplică și sunt eligibili vor primi bani”, a subliniat ministrul.

Claudiu Năsui a explicat că, în cazul în care cererile depășesc bugetul maxim alocat, toată lumea va fi plătită proporțional din acel buget maxim.

„Nu mai contează când aplică o firmă. Nu mai apare cine-știe-ce criteriu dubios de selecție. Nu mai este nevoie să se înghesuie nimeni în primele ore ale perioadei de înscriere. Și nu mai trebuie nici să aștepte până în ultimul moment să afle o informație din sistem. Totul este deschis și transparent, așa cum este normal să fie”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: