Business Companii Stiri Tech

Industria software trage un semnal de alarmă: taxa digitală ar putea frâna digitalizarea

7 iul. 2021 2 min

Industria software trage un semnal de alarmă: taxa digitală ar putea frâna digitalizarea

Reading Time: 2 minute

Anunțul recent al Comisiei Europene cu privire la instituirea unei taxe digitale la nivel european ridică, însă, câteva semne de îngrijorare, spun reprezentanții ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).

O astfel de taxă ar trebui să vizeze crearea unor condiții de concurență echitabilă între diferitele companii care activează pe piața europeană. Comunicarea Comisiei Europene, potrivit căreia vor fi vizate sute de companii, marea lor majoritate europene, indică faptul că această măsură va dezavantaja companiile europene în raport cu companii din state terțe sau alte industrii. Marea majoritate a companiilor românești și europene au un model de afaceri local, în sensul în care profiturile și veniturile sunt deja impozitate în piața în care au fost realizate. În acest context, introducerea unei noi taxe ar însemna o povară suplimentară pentru aceste companii și ar putea distorsiona competiția. ”Prin urmare, considerăm că eforturile ar trebui îndreptate spre mai buna colectare a taxelor și impozitelor existente, nu pe impunerea unora noi, iar orice taxă nouă ar trebui să aibă ca obiectiv reducerea dezechilibrelor dintre companiile locale și cele din afara Uniunii Europene, și nu adâncirea lor”, se arată într-un comunicat ANIS.

Efecte nefaste pentru economiile naționale

Introducerea unei noi taxe în sarcina companiilor care deja plătesc taxe și impozite la nivel local ar distorsiona puternic piața. Mai mult, având în vedere acordul la care s-a ajuns în cadrul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este posibil ca unele companii să fie taxate dublu. De asemenea, sistemul de taxare ar trebui să fie unul cât mai simplu și să invite contribuabilii la conformare voluntară. Instituirea atât a taxei convenite la nivelul OCDE, cât și a taxei digitale la nivel european, ar complica și mai mult sistemul fiscal actual, în contextul în care toate părțile sunt de acord că este necesară o simplificare a acestuia, adaugă reprezentanții ANIS.

Taxe locale

Instituirea unei taxe care să vizeze în mod discriminatoriu doar companiile digitale, în contextul în care multe companii cu afaceri tradiționale au devenit digitale în urma adoptării tehnologiei pentru a eficientiza procesele, va face ca procesul transformării digitale să fie frânat, deoarece ar însemna pentru acele companii instituirea unor noi poveri fiscale.

”În viziunea noastră, companiile ar trebui să plătească taxe local, acolo unde își desfășoară operațiunile și unde sunt utilizatorii și clienții lor. Considerăm că acesta ar trebui să fie principiul care să stea la baza introducerii unei noi taxe, și nu unul discriminatoriu și arbitrar, respectiv dacă o companie este digitală sau nu. Toate companiile ar trebui să fie tratate egal, indiferent dacă serviciile sau produsele lor sunt furnizate sau nu prin mijloace digitale”, se mai arată în documentul ANIS.

Pe valul pandemiei

Nu în ultimul rând, introducerea unei taxe digitale pornind de la ideea că doar afacerile digitale s-au dezvoltat în timpul pandemiei, și astfel ar trebui să suporte în mai mare măsură costurile asociate cu aceasta, este una extrem de periculoasă și care nu ia în considerare realitatea. Există și afaceri tradiționale care și-au crescut cifra de afaceri și profiturile în timpul pandemiei, la fel cum există companii digitale care au avut de pierdut. ”Astfel, revenim la ideea că nu tipul companiei, dacă este digitală sau tradițională, ar trebui taxat, ci faptul dacă aceasta plătește impozite și taxe acolo unde își realizează veniturile”, spun oficialii ANIS.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: