fbpx
Finanțe Stiri

ING reduce avansul la creditele ipotecare2 min

10/01/2017 2 min read

author:

ING reduce avansul la creditele ipotecare2 min

Reading Time: 2 minute

ING reduce, începând cu data de 21 ianuarie 2017, nivelul avansului minim solicitat pentru credite ipotecare la 15%, față de 25% în prezent.

Dobânda la credite ipotecare, pentru un avans de 15%, va rămâne egală cu 4,30% (ROBOR3M+3,40%), în cazul în care clientul alege să încheie o asigurare de viaţă de grup la NN Asigurări de Viaţă. Pentru un avans mai mare sau egal cu 25% din prețul de achiziție al locuinței, dobânda se va reduce cu 0,45 puncte procentuale, ajungând la 3,85% (ROBOR3M+2,95%).

Decizia are la bază analiza efectelor legii Dării în Plată, de la momentul intrării în vigoare a acesteia, în 13 mai 2016, și dorința de a face mai accesibil creditul pentru achiziția unei locuințe. Numărul de cereri de dare în plată primite din partea clienților ING a fost destul de redus, de ordinul zecilor. Clienții cu probleme reale în ceea ce privește plata ratelor au primit soluții individuale de restructurare, arată banca, într-un comunicat de presă.

De asemenea, sunt așteptate clarificările Curții Constituționale pe marginea aspectelor potențial neconstituționale ale legii, semnalate atât de către ING cât și de către celelalte bănci.

”Am decis să reducem avansul de la 25% la 15% pentru a face creditul de achiziție a unei locuințe mai accesibil și a răspunde astfel cererii de credite ipotecare, care a rămas constantă pe parcursul anului trecut”, declară Ștefan Radu, Director Dezvoltare Produse Retail.

“Ne-am luat un orizont de timp de şase luni pentru a reevalua nivelul avansului solicitat pentru creditele ipotecare, suficient pentru a observa evoluția dar și particularitățile solicitărilor de dare în plată primite. Aşteptăm curând şi clarificările Curții Constituționale în ceea ce priveşte aspectele potenţial neconstituţionale ale Legii Dării în Plată”, declară Ștefan Radu, Director Dezvoltare Produse Retail.

În cazul creditelor de investiții imobiliare și a celor de consum garantate cu ipotecă, condițiile de acordare rămân nemodificate, suma acordată neputând depăși 65% din valoarea evaluată a imobilului adus în garanție.

Pentru toate creditele garantate cu ipotecă, mai puțin cele de consum, perioada maximă de rambursare nu va putea depăși 30 de ani. Creditele de consum garantate cu ipotecă vor putea fi rambursate ca și până acum, pe o perioadă de maxim 5 ani.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *