BizRemote by certSIGN Antreprenori

Investițiile în metale prețioase, mină de aur în pandemie

24 mai 2021 8 min

Investițiile în metale prețioase, mină de aur în pandemie

Reading Time: 8 minute

Într-o perioadă plină de incertitudini, investitorii au preferat să nu riște și s-au îndreptat spre metalele prețioase.  Rezultatul? Datorită unui plan de marketing îndrăzneț, 2020 s-a dovedit un an excelent pentru Argint Active, o companie care comercializează monede și lingouri din metale prețioase, în care a înregistrat o creștere de 600%

Gabriel Ghilan, fondator și director general al companiei Argint Active ne-a vorbit despre „motorul” din spatele acestei creșteri, dar și despre cum puteți investi în metale prețioase.

Când și cum a luat naștere ideea din spatele Argint Active și de ce ați ales să deveniți antreprenor în acest domeniu?

Cred că m-aș putea descrie drept cineva care a devenit antreprenor transformând o nevoie proprie, despre care aveam să o aflu că o împărtășește multă lume, într-o oportunitate de business. Acum 4 ani, căutam o variantă de investiții personale inteligente, care să îmi poată conserva economiile, punându-le la adăpost de turbulențele economice. Astfel, am ajuns la un adevăr pe care omenirea îl cunoștea de mii de ani: investițiile în metale prețioase sunt unele dintre cele mai sigure modalități de conservare a valorii materiale acumulate.

Dincolo de mirarea inițială, de genul „Cum de nu mă gândisem la așa ceva?”, cea mai mare surpriză a fost să descopăr că oferta puținelor firme din România care furnizau metale prețioase era foarte restrânsă, iar stocurile lor – aproape inexistente. Am constatat că țara noastră era destul de absentă, cel puțin la nivelul investitorilor individuali, de pe o piață bine consolidată, din care numai cea a aurului are o valoare totală estimată de 2,4 trilioane de dolari, potrivit unui raport al World Gold Council, din aprilie 2021.

Ceea ce puteai găsi pe piețe ale metalelor prețioase din SUA, Canada, Marea Britanie, Franța sau Germania nu prea era disponibil la noi. Sau dura prea mult să intri în posesia unui lingou, cu costuri de transport prea mari. Treptat, am luat legătura cu marile rafinării de metale din lume, propunându-le să le devin reprezentant în România, pentru a oferi acces la acest tip de investiții și românilor, la prețuri corecte.

Anul 2020 a fost unul dificil pentru foarte mulți români și s-a tot vorbit despre o nouă criză economică, discuții și știri care sperie investitorii. Cum a fost ultimul an pentru voi ca antreprenori în domeniul investițiilor?

Într-adevăr, lumea nu a mai trecut printr-o criză de sănătate publică similară de vreo sută de ani încoace, de la așa-numita „Gripă spaniolă”, iar de data aceasta impactul economic a fost considerabil, din cauza interdependenței între economiile din state diferite. Zeci de domenii de activitate au fost afectate, dar să știți că, dincolo de îngrijorările care apar în orice climat de incertitudine, investitorii se îndreaptă către soluții de refugiu – rol pe care metalele prețioase l-au îndeplinit întotdeauna. Orice situație de instabilitate, fie că este politică sau economică, fie că este provocată de oameni (precum un război) sau care apare independent de voința lor (o calamitate naturală), pune în lumină beneficiile metalelor prețioase drept cea mai convenabilă formă de protecție a averii.

Datorită unui plan de marketing îndrăzneț și bine pus la punct, 2020 s-a dovedit un an excelent pentru Argint Active, în care am înregistrat o creștere de 600%. Am valorificat la maximum această conjunctură favorabilă metalelor prețioase, dar suntem conștienți că a fost un an excepțional. Pe viitor, avem în vedere o creștere mai moderată, pe măsură ce tot mai mulți români înțeleg utilitatea investițiilor de acest tip.

Nu ne bazăm planurile de creștere pe premisele anului trecut, când, după o creștere moderată în intervalul 2014-2019, prețul metalelor prețioase a urcat vertiginos: cu 47% la argint, cu 20% la aur și paladiu, respectiv cu 10% la platină. Pe piețele mondiale, uncia (31,1043 grame) de aur a atins un preț record de 2.072 USD în august, dar acum cotațiile se situează în jur de 1.870 USD.

Această evoluție arată că prețul metalelor prețioase este corelat cu previziunile despre performanțele economice și, momentan, se estimează că economia globală este în revenire. Aș vrea să fiu bine înțeles că, pe piața metalelor prețioase, aceste creșteri spectaculoase nu sunt „regula”. Creșterea prețurilor este constantă, dar mai lină, urcușurile bruște sunt conjuncturale, iar rolul acestui tip de investiții este acela de conservare a valorii pe termen lung, nu de a genera profituri uriașe pe termen scurt.

În ultima vreme criptomonedele au câștigat foarte mult teren în rândul investitorilor. Cum a evoluat interesul investitorilor pentru achiziția de monede și lingouri din aur și argint în ultima vreme? De ce credeți că a avut loc acest trend?

În bună măsură, investițiile în metale prețioase sunt sinonime cu precauția adusă de niște câștiguri certe, constante, care evoluează pozitiv pe termen lung. Din această perspectivă, aș prefera să fiu rezervat cu aprecierile față de alte tipuri de investiții, pe care nu le-am aprofundat, dar aș vrea să atrag atenția asupra a două diferențe fundamentale între metalele prețioase și criptomonede.

Prima diferență: metalele au trecut proba timpului, fiind un instrument de economisire probat de mii de ani, pe când criptomonedele sunt relativ noi, având creșteri spectaculoase acum, dar nu știe dacă vor avea vreodată și stabilitatea de care se bucură aurul și argintul sau alte metale.

A doua diferență: s-a dovedit, chiar în aceste zile, că aceste criptomonede pot fi foarte volatile, iar declarațiile favorabile sau nefavorabile la adresa lor pot duce prețul în sus, apoi în jos, în foarte scurtă vreme. Or, în cazul metalelor prețioase, chiar dacă prețul poate înregistra anumite fluctuații, în funcție de perspectivele economice globale, nu vor exista niciodată căderi abrupte de cotații dacă un om de afaceri, precum Elon Musk sau altul, își exprimă o părere asupra lor.

Pentru cine are timpul și cunoștințele necesare, criptomonedele pot fi o modalitate de a obține profituri uriașe pe termen scurt. Totuși, pe cât de mare poate fi potențialul câștig speculativ, pe atât de mari sunt și riscurile. Cine nu a înțeles foarte bine cum funcționează acest tip de investiții ar fi indicat să nu le aloce nici măcar o mică parte din capitalul său. Cu atât mai mult nu este recomandat ca cineva să își plaseze toate economiile într-o singură modalitate de investiție, cu riscuri foarte mari.

De altfel, moderația și diversificarea sunt unele dintre principiile de bază ale oricărui tip de investiții, iar ajungând în acest punct vă pot răspunde și cu privire la evoluția interesului pentru metale prețioase. E drept că, în 2020, a existat o creștere bruscă a interesului, dar în linii mari, pe termen lung, este vorba de un interes constant. Din portofoliul oricărui investitor, fie că vorbim de o persoană obișnuită sau de un miliardar, investițiile în metale prețioase reprezintă cel puțin 10-20%.

2 Gabriel scaled
Gabriel Ghilan

Care sunt principalele beneficii pe care le au investitorii atunci când achiziționează lingouri și monede din aur și argint?

Din experiența proprie și din interacțiunea cu clienții, am constatat că investițiile în metale prețioase sunt ușor de înțeles, fiind astfel accesibile oricui, nu doar unor „inițiați”, cu studii și experiență legate de diferite instrumente financiare. Sper ca acest lucru să devină evident din descrierea următoarelor beneficii.

Lichiditatea. O casă într-o zonă bună, un teren cu potențial de dezvoltare imobiliară, un automobil de lux sau alte bunuri valoroase sunt dificil de transformat în numerar. Poate dura destul de mult până ce găsești un cumpărător, iar stabilirea valorii poate fi un proces complex. În schimb, metalele prețioase se pot transforma rapid în bani lichizi. Avem un program de răscumpărare a metalelor achiziționate de la noi, astfel că orice client este ferit de riscul de a nu-și putea lichida un activ când are nevoie de bani.

Prețul accesibil. Având relații comerciale cu cei mai buni furnizori, oferim prețuri corecte. Mai mult, investitorii au mai multe variante de alegere. Cei cărora le este dificil să cumpere o uncie completă dintr-un metal, precum aurul, pot opta pentru un metal la un preț mai accesibil și mai fiabil, cum este argintul. Stabilitatea prețurilor. Cotațiile internaționale nu depind de ratinguri de țară, de datorii, promisiuni și obligații ale guvernelor. Investițiile în metale prețioase sunt la adăpost de inflație, turbulențe economice sau politice.

Profiturile mai mari decât ale dobânzilor bancare. Dar fără a fi asociate unor riscuri, cum este cazul investițiilor în instrumente financiare de pe piața de capital.

Cererea crește, dar producția este limitată. Interesul pentru aur și argint crește de la an la an, mai mult față de cel manifestat pentru alte metale, așadar acestea rămân un refugiu sigur pentru investițiile persoanelor fizice sau ale companiilor.

Atunci când vorbim despre investiții, cei mai mulți consideră că pentru a fi investitor ai nevoie de sume foarte mari de bani. Cine sunt în principal cei care achiziționează lingourile și monedele și cât investesc în medie aceștia?

Convingerea că ai nevoie de foarte mulți bani pentru a investi derivă din carențele de educație financiară care se resimt în România. Mult mai important decât cuantumul sumei puse deoparte este să îți creezi disciplina economisirii a unei părți din venituri, în fiecare lună, și să te informezi cu privire la modalitățile de a-ți păstra banii. Apoi, treptat, gustul vine mâncând… Avem clienți care încep cu scepticism, achiziționând o simplă monedă de argint pe lună, dar apoi fac investiții tot mai consistente.

Diversitatea clienților noștri, din toate păturile sociale, cu niveluri de venit, studii și profesii foarte variate, corespunde ofertei diversificate pe care o avem: de la 165 de lei, prețul unei monede de argint pur, până la lingouri de aur în valoare de zeci de mii de lei.

Există condiții speciale de păstrare a acestora? De unde importați lingourile și monedele? Ce se întâmplă atunci când investitorii vor să se retragă?

Câtă vreme lingourile și monedele sunt păstrate în ambalajele în care sunt vândute, nu este nevoie de condiții speciale de păstrare, ci intervin numai nevoi legate de siguranță. Și aici, opțiunile sunt diverse: de la seifuri acasă, până la servicii de închiriere de casete valorice, pe care le oferă băncile.

Între furnizorii noștri se numără Geiger Edelmetalle, o companie germană care se ocupă de rafinarea metalelor prețioase, fondată în 1720, care este privită drept un etalon de calitate pe piața europeană. Suntem singurul distribuitor autorizat pentru România al acestui prestigios producător.

Cea mai rapidă modalitate de lichidare a investițiilor de acest tip este programul nostru de răscumpărare, ale cărui detalii bine puse la punct le poate afla orice cumpărător.

Ne puteți spune câteva cuvinte despre evoluția prețului la aur din ultimii ani? Ne puteți da un exemplu concret al cuiva care ar fi investit o sumă de bani (de exemplu 1.000 de euro) în urmă cu 5 ani în aur. Cât ar valora astăzi această investiție?

Aurul este, pe de o parte, un metal virtual indestructibil, stabil, care se poate recupera din alte aliaje, nu se corodează în aer, apă sau pământ. Pe altă parte parte, este și unul dintre metalele care au fost păstrate de oameni cu cea mai mare grijă, iar majoritatea cantității care a fost vreodată extrasă, de-a lungul istoriei, este și acum în circulație – cu excepția comorilor îngropate prin peșteri sau care zac pe fundul oceanelor.

Cu toate acestea, cererea pentru acest metal crește constant, mai repede decât poate furniza mineritul de profil și independent de conjuncturi care accelerează creșterea, cum a fost incertitudinea generată de pandemia COVID-19, în 2020. Cea mai parte a cererii o acoperă investițiile private (ale companiilor și investitorilor individuali), urmată de industria bijuteriilor, apoi de rezervele băncilor centrale și, într-o mai mică măsură, de tehnologie (producția de echipamente electronice).

Pornind de la aceste premise, vă pot spune că cine ar fi investit 1.000 de euro, în urmă cu 5 ani, în aur fizic (monede sau lingouri, nu produse financiare legate de aur), acum ar putea valorifica respectiva cantitate pentru 1.500 de euro. Dacă ar fi investit aceeași sumă de 1.000 de euro în argint, acum ar fi obținut cel puțin 1.800 de euro.

Care sunt planurile pe termen scurt, mediu și lung pe care le aveți ca antreprenor în acest domeniu?

Active Argint este, în acest moment, unul dintre liderii pe piața investițiilor inteligente în metale prețioase din România și ne propunem să ne menținem în top, oferind cele mai bune opțiuni de investiții clienților noștri, la cele mai bune prețuri posibile.

Pentru următorii 5 ani, ne dorim extinderea serviciilor pe piețe din state apropiate geografic, precum Bulgaria, Grecia și Ungaria, sau cultural, precum Italia. Viziunea noastră este să devenim unul dintre cei mai importanți distribuitori de metale prețioase din Europa.

Am observat pe site-ul Argint Active că faceți și o serie de cursuri de educație financiară. Dacă ar fi să dați un sfat cititorilor noștri în această privință care ar fi acesta? De ce?

Creșterea oricărui business este strâns legată de creșterea bazei sale de clienți, nu doar cantitativ, ci și calitativ – în privința cunoștințelor pe care le au despre serviciile pe care le oferi. Ne dorim clienți avizați, exigenți, care să ne motiveze permanent a ne îmbunătăți activitatea. Cu cât oamenii vor cunoaște mai bine beneficiile investițiilor în metale prețioase, cu atât vor aprecia mai mult oferta noastră și ne vor rămâne alături mai mult timp, conștienți de „refugiul” oferit de acest tip de investiții în vremuri tulburi.

Sfaturile mele de investiții nu ar diferi prea mult de ale unor investitori celebri, căci sunt câteva reguli „de aur” a căror respectare ne ajută să păstrăm valoarea acumulată și să o creștem, gestionând cu prudență riscurile. În primul rând, este bine să investim doar în ceea ce cunoaștem și, de aceea, ne străduim să explicăm cel mai bine ce înseamnă tipul de investiție pe care îl propunem. În al doilea rând, încurajez diversificarea investițiilor. În al treilea rând, recomand planificarea și consecvența: la fel precum în alte activități umane, pentru investiții de succes avem nevoie de un plan temeinic și de răbdare în a-l pune în aplicare.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: