Antreprenori by eMAG Finanțe Stiri

Investițiile străine, o alternativă pentru dezvoltarea IMM-urilor

4 ian. 2021 2 min

Investițiile străine, o alternativă pentru dezvoltarea IMM-urilor

Reading Time: 2 minute

După mai bine de 9 luni de criză sanitară, situaţia financiară devine complicată pentru IMM-urile care nu aveau o poziţie financiară solidă anterior – startup-uri, firme cu capitaluri negative şi pierderi acumulate şi care lucrează cu marje mici şi finanţare externă, arată un comunicat al Elite Business Women.

Potrivit studiului privind Raportarea Financiară la Antreprenori, realizat de Trusted Advisor în 2020, antreprenorii nu sunt familiari cu strategia financiară şi forţa acestui „instrument” corect şi agil implementat în business, care dă structură, control şi eliberează resurse de timp la antreprenor, prin delegare. Astfel, peste două treimi (67%) dintre respondenţi au nevoie de recomandări de optimizare a afacerii şi sunt deficitari la acest capitol.

„În practică se observă că 80% dintre IMM-uri nu au o strategie financiară actualizată în contextul pandemiei, dinamică şi considerând scenarii multiple şi le lipseşte acel fond de rezervă pe care să se bazeze în lunile următoare. Continuarea acestor afaceri se decide în următoarele luni şi cash-flow-ul este o variabilă foarte puternică în această ecuaţie. Implementarea strategiei de business 2021 depinde pentru o parte din IMM-uri de granturile guvernamentale şi alte măsuri economice, fiscale. Predictibilitatea este un aspect de îmbunătăţit şi afectează mult potenţialul IMM-urilor de a genera contribuţie la PIB în aceste luni de început de an”, declară Ioana Arsenie, Strateg Financiar Trusted Advisor şi Ambasador Elite Business Club Bucureşti.

Aceasta susţine că IMM-urile sunt motorul economiei însă, în astfel de situaţii cum este criza Covid-19, acestea sunt primele care suferă din lipsă de consolidare a afacerii, lipsa unui capital financiar, structură de business, alocare de bugete de criză, plan de avarie, comunicare internă cu angajaţii, sau externă – furnizori, clienţi.

Totodată, aproape 61% dintre companiile private mici şi mijlocii din România şi-au redus activitatea în 2020, conform lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România 2020”.

„IMM-urile conştiente de nevoia de capital financiar pentru dezvoltare au aplicat pentru fonduri guvernamentale, aproape 20.000 de companii au aplicat pentru finanţare pe Măsura Covid-19, din care doar 2.333 vor primi finanţare”, explică Bianca Tudor, fondator Elite Business Club International & Elite Business Women Investment Fund.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: