Finanțe Stiri

Isarescu: Piata financiara este dezechilibrata

28 mai 2015 2 min

Isarescu: Piata financiara este dezechilibrata

Reading Time: 2 minute

Piata financiara din Romania prezinta un dezechilibru, intrucat bancile au o dominanta masiva, cu 80% din totalul activelor financiare, a spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care apreciaza ca situatia nu reprezinta un avantaj nici pentru banci.

“Nu as spune ca avem o supradominanta dar este o dominanta masiva a bancilor in sistemul financiar din Romania. 80%, chiar mai mult, din totalul activelor financiare din Romania apartin bancilor. Acesta nu este neaparat un avantaj. Nu este un avantaj nici pentru noi, care reprezentam sistemul bancar. Avem o piata financiara cam dezechilibrata. E important si pentru banci sa aiba, nu neaparat in coasta, dar sa existe alternative si pentru banci si pentru clientii bancilor si pentru oricine, pentru economia reala sa existe segmente financiare nebancare mult mai dezvoltate”, a declarat Isarescu la conferinta „Rolul pietelor financiare non-bancare in cresterea economica”, organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara la Academia de Studii Economice (ASE).

Guvernatorul a aratat ca pietele financiare sunt esentiale pentru dezvoltarea economica, iar fara niste piete financiare „adanci” nu pot fi difuzate riscurile sau controlate. „Bursa de valori, pietele financiare nebancare au si ele ceea ce de multe ori au inteles romanii, adica jocuri bursiere, speculatii, dar ele in primul rand sunt esentiale pentru dezvoltarea economica. Constituie alternative de finantare, elemente esentiale pentru adancirea pietelor financiare”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca fondurile de pensii sunt o alternativa la economisirea bancara, mai ales in conditiile in care dobanzile la depozite par sa nu mai fie atractive in Romania, cu toate ca sunt real pozitive.

“Timpul nu a trecut degeaba, asistam la o adancire a pietelor financiare in Romania”, a spus Isarescu. El a subliniat insa ca increderea in aceste instrumente financiare se cladeste greu si se poate pierde repede, adaugand ca in procesul de consolidare a pietelor financiare trebuie sa ne ghidam dupa dictonul “Festina lente!” (sa ne grabim incet).

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: