Stiri

Jumătate dintre femeile care lucrează resimt un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an

Reading Time: 3 minute

Jumătate dintre femeile care lucrează se confruntă cu un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an, iar o pondere similară (49%, în creștere față de 2023) declară că angajatorii nu le susțin în eforturile de a-și echilibra raportul dintre responsabilitățile profesionale și angajamentele din viața personală, conform studiului Deloitte Women @ Work 2024, realizat la nivel global.

În schimb, raportul evidențiază scăderea proporției femeilor care susțin că sunt epuizate la un sfert, de la peste o treime în 2023 și de la aproape jumătate în 2022.

Dintre participantele la studiu, 16%  și-au schimbat locul de muncă anul trecut (mai multe decât în cei doi ani anteriori la un loc), în principal din cauza salariilor nesatisfăcătoare, dar și pe fondul unui echilibru precar între viața profesională și cea personală și al lipsei de flexibilitate în privința programului de lucru. De altfel, doar una din zece participante la studiu susține că poate discuta deschis cu managerul său despre raportul dintre viața personală și activitatea profesională și aproape toate (95%) se tem că, dacă ar solicita sau ar profita de avantajele programului flexibil de lucru, și-ar reduce șansele de promovare, iar 93% sunt convinse că volumul de muncă nu le-ar fi ajustat corespunzător într-o astfel de eventualitate.

Legat de angajamentele din viața privată, deși majoritatea femeilor participante la studiu lucrează cu normă întreagă (88%), lor le revine și responsabilitatea principală pentru creșterea copiilor (50%), chiar și în cazul celor care câștigă mai mult decât partenerul. În același timp, 37% dintre femeile care trăiesc în cuplu spun că acordă prioritate carierei partenerului față de propria carieră, aspect valabil chiar și pentru 10% din cele care reprezintă principala sursă de venit a familiei.

„Concluziile studiului indică faptul că angajatorii trebuie să țină cont, în elaborarea politicilor de personal, de particularitățile existente în cazul femeilor – responsabilitățile legate de îngrijirea copiilor și/sau a altor persoane, mediul social și cultura din care provin -, astfel încât să le sprijine să depășească provocările legate de aceste particularități și să le ajute să își valorifice potențialul profesional, oferindu-le șanse egale cu bărbații în această direcție. România este pe drumul cel bun din acest punct de vedere, având în vedere că înregistrează una dintre cele mai mici diferențe salariale între femei și bărbați, de 4,5%, față de media europeană de 12,7% (potrivit datelor Eurostat pe 2022), iar proporția femeilor în funcții de conducere este în jur de 50%”

Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, și coordonatorul programului SheXO Club.

Conform studiului, organizațiile considerate lideri ai egalității de gen (Gender Equality Leaders) rămân o raritate – doar 6% dintre participante lucrează pentru o astfel de companie. Acestea sunt mai optimiste în ceea ce privește perspectivele de carieră și, implicit, ar putea să rămână mai mult timp într-o relație de muncă cu respectivul angajator. De altfel, mai mult de 60% dintre femeile care lucrează pentru Gender Equality Leaders intenționează să își păstreze locul de muncă mai mult de trei ani, față de 41% din total, iar 92% doresc să avanseze către o poziție de conducere în cadrul organizației.

Dintre participantele la studiu, doar 7% estimează că vor păstra relația cu actualul angajator mai mult de cinci ani, datorită oportunităților de învățare și dezvoltare, potențialului de a avansa în carieră sau echilibrului dintre viața personală și cea profesională.

În ceea ce privește modul de lucru, mai mult de 40% dintre participantele la studiu spun că angajatorul lor a implementat recent o politică de revenire la birou, completă pentru un sfert dintre acestea și parțială pentru restul. Dintre femeile care au fost nevoite să revină permanent la birou, o cincime consideră că productivitatea lor a scăzut.

Foto: © Nenitorx | Dreamstime.com

Ovidiu Neagoe

Recent Posts

Influencerii AI

De anul trecut, ANAF a dat „follow” influencerilor care fac bani din social media și a publicat inclusiv un ghid…

9 ore ago

Zentiva susține un proiect inovator de monitorizare cu drona a împăduririlor din Munții Făgăraș

Grupul de companii Zentiva din România, lider în volum și valoare pe piața medicamentelor generice din România*, susține proiectul Fundației…

2 zile ago

Intesa Sanpaolo a finalizat achiziția First Bank și își dublează prezența în România

Intesa Sanpaolo a finalizat achiziția grupului românesc First Bank SA (România) de la fondul privat de investiții cu sediul în…

2 zile ago

LIFE IS HARD numește un nou Consiliu de Administrație, după ce și-a majorat capitalul social și a atras investiții printr-o nouă emisiune de obligațiuni

LIFE IS HARD SA (LIH), companie de tehnologie listată la BVB, piața AeRo, anunță încheierea majorării capitalului social și atragerea…

2 zile ago

ISRA – Design Inovator, lansare europeană și exclusivitate în România

ISRA, producător de mobilier de baie și cameră de înaltă calitate, anunță cu mândrie lansarea colecției sale revoluționare pe piața…

2 zile ago

MINA anunță Summer Camp, o tabără creativă de vară pentru copii

MINA, Museum of Immersive New Art, a pregătit o nouă experiență de neuitat pentru cei mici. MINA Summer Camp este…

2 zile ago