Interviuri Lifestyle

Jurizare pentru Cartea Vinurilor din Romania

26 aug. 2015 7 min

Jurizare pentru Cartea Vinurilor din Romania

Reading Time: 7 minute

Un juriu alcatuit din opt experti internationali evalueaza pe 26 si 27 august, in premiera, aproximativ 250 de vinuri de top din Romania si Republica Moldova. Rezultatele evaluarii vor fi incluse in ghidul “The Wine Book of Romania”, primul proiect care reuneste vinurile din zonele vini-viticole ale celor doua tari, un produs editorial bilingv (romano-engleza) ce urmeaza sa fie lansat in martie 2016. Aceasta carte a vinurilor va reprezenta un instrument complex de cunoastere si clasificare a vinurilor de top din Romania si Moldova, atat pentru publicul larg, cat si pentru specialisti si importatori.

Marinela Ardelean 1
Marinela Vasilica Ardelean / Foto: Andrei Lupu

Initiatoarea acestui proiect si presedinte al juriului este Marinela Vasilica Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuti si premiati specialisti in domeniul vinurilor si un veritabil ambasador al vinurilor romanesti peste hotare. Anul trecut, ea a lansat cartea bilingva “50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum care a primit, in 2015, locul al doilea la competitia mondiala Gourmand Drinks Awards si mentiune speciala din partea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV). Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy si a participat, in calitate de jurat si de presedinte de juriu, la mai multe concursuri nationale si internationale de vinuri.

Premergator evenimentului de jurizare, in perioada aprilie – august 2015, Marinela Vasilica Ardelean a vizitat personal in jur de o suta de crame din Romania si Republica Moldova si a degustat aproape 3000 de vinuri. De la fiecare producator a ales intre zero si cinci etichete pentru vinurile tinere si maxim patru etichete ale celor de peste zece ani.

Juriul international, care include si trei Masters of Wine, s-a reunit la Valea Verde, in satul Cund din judetul Mures. Cei trei specialisti cu aceasta titulatura sunt Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franta), Luiz Alberto (viitor Master of Wine – Brazilia). Alaturi de ei se afla importanti experti din domeniu precum Paul Robert Blom (degustator international de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (Presedintele Merano Wine Festival – Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Presedinte al ROvinHUd – Romania), Cosmin Grozea (degustator international de vinuri – Romania), Mi Yeun Hong (jurnalist si degustator international de vinuri – Coreea).

Juriul va fi impartit in patru echipe ce vor degusta toate vinurile selectionate si vor nota fiecare vin cu puncte de la 3 la 5 (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent). Specialistii vor avea posibilitatea sa descalifice un vin daca acesta nu se ridica la nivelul de 3 puncte. Membrii juriului vor discuta fiecare vin in parte, astfel incat nota finala sa reprezinte acordul lor unanim.

Marinela Ardelean 2

Marinela Vasilica Ardelean explica pentru Biz cum este organizat si cum va decurge procesul de jurizare pentru Cartea Vinurilor din Romania.

Care sunt atuurile locului ales pentru jurizare? De ce Valea Verde?

Am ales un loc din Transilvania care nu are legatura cu industria vinului. Juriul nu va fi dus la nicio crama pentru ca procesul de evaluare sa nu fie influentat. Valea Verde Resort din Cund este un loc minunat: este un spatiu retras, linistit, unde natura si traditiile locale se imbina perfect. Este locul ideal pentru ca membrii juriului, care, in mare parte, vin pentru prima data in Romania, sa cunoasca si sa aprecieze frumusetea satului transilvanean, sa se bucure de minunatele preparate din bucataria locala si sa isi faca astfel o imagine despre cultura, gastronomia si frumusetile tarii noastre. Dupa procesul de evaluare a vinurilor, in ultima zi am organizat pentru toti membrii juriului activitati turistice in Sighisoara, tocmai pentru a pune accent pe imaginea tarii si pe ceea ce transmitem acestor persoane despre Romania. Asa cum am declarat si in alte ocazii, imi doresc sa contribui la imbunatatirea imaginii Romaniei prin intermediul vinului romanesc, iar acest proiect este un foarte bun exemplu.

Cum va decurge evenimentul de la Valea Verde?

Membrii juriului au sosit pe 25 august, iar in zilele de 26 si 27 au loc sesiunile de degustare si evaluare. Inainte de a incepe procesul de jurizare, voi realiza un scurt workshop cu si despre soiurile autohtone, pentru a ajuta evaluatorii sa se familiarizeze cu acestea. Juriul va fi impartit in patru echipe care vor degusta si vor nota fiecare vin in parte. Evenimentul de jurizare va fi filmat si fotografiat. Vrem sa ne asiguram ca intregul proces este cat se poate de transparent si intregul public poate sa vada cum se desfasoara degustarea si evaluarea vinurilor.

Cum au receptat producatorii romani de vinuri initiativa de a lansa acest ghid?

Mult peste asteptari. Mi s-a confirmat pe deplin nevoia unui instrument de suport, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori, care au nevoie tot mai mult de un punct de referinta in alegerea vinurilor romanesti, care sunt tot mai numeroase si de o calitate tot mai buna. Ceea ce am facut eu cu prima carte, “50 de vinuri romanesti intalnesc 50 de preparate culinare italiene”, este insuficient, avand in vedere evolutia atat a calitatii, cat si a numarului de vinuri produse in Romania.

Faptul ca am mers la fiecare producator in parte si am degustat toate vinurile in crama m-a ajutat sa inteleg si care sunt necesitatile si nemultumirile multora. Pot sa spun ca multumirea mea cea mai mare vine din partea enologilor, care, cu emotie si pasiune, se dedica unei munci care nu intotdeauna este pe deplin rasplatita. Aceste persoane pun foarte mult suflet si sacrificiu si au nevoie sa fie incurajate si aplaudate.

Cum ati reusit sa adunati laolalta toti acesti experti din juriu?

Toti membrii juriului din strainatate pe care i-am ales au fost colegii mei la concursuri internationale. Am degustat impreuna cu ei si stiu cum degusta fiecare in parte. Selectia celor doi experti romani a fost una la fel de grea. Cand m-am gandit la persoanele care as vrea sa faca parte din juriu, am avut in vedere cateva criterii: deschiderea mentala si o reputatie profesionala impecabila la nivel international, o foarte buna experienta ca si degustator, limba engleza la nivel avansat, sa nu fie enolog, sa nu lucreze pentru niciun producator, sa provina din zone sau tari in care ar putea influenta in mod direct evolutia imaginii si a oportunitatilor comerciale privind vinurilor romanesti.

Am invitat oameni foarte competenti, a caror opinie in domeniul vinurilor are o mare greutate. Juriul este compus din Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franta), Luiz Alberto (fondatorul #winelover community  – SUA), Paul Robert Blom (degustator international de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (Presedintele Merano Wine Festival – Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Presedinte al ROvinHUd – Romania), Cosmin Grozea (degustator international de vinuri – România), Mi Yeun Hong (jurnalist si degustator international de vinuri – Coreea). Eu voi fi presedintele juriului, insa nu voi acorda calificative deoarece eu am realizat deja selectia vinurilor care vor fi prezentate in fata juriului.

Toti membrii juriului sunt degustatori de profesie sau jurnalisti, persoane cu o experienta foarte mare in degustari. De exemplu, Luiz Alberto este fondatorul “The #winelover community” din America, iar Paul Robert Blom a jurizat in aproape 70 de competitii internationale.

IMG_0234

Cati producatori de vinuri vor fi inclusi in jurizare? Pe baza caror criterii ai facut selectia primara?

Am selectat peste 250 de vinuri de la aproximativ 90 de crame din Romania si din Republica Moldova. Am fost personal la aproape toate aceste crame, am vizitat fiecare producator in parte si am selectionat intre 0 si 5 etichete de la fiecare. Am incercat astfel sa identific cele mai bune vinuri ale fiecarei crame; nu intotdeauna enologul sau producatorul reuseste sa puna in evidenta ceea ce se doreste la nivel international. Avand experienta mea in diverse jurii la nivel international, cunosc ce se cauta si mizez pe acest lucru. Selectia primara a vinurilor am facut-o urmarind aceste cinci criterii: lipsa de defecte, tipicitate, autenticitate, eleganta si baubilitate.

Cum va decurge procesul de jurizare?

Se vor acorda puncte de la 1 la 5, insa toate vinurile selectionate care vor intra in acest proces de jurizare vor primi intre 3 si 5 puncte pentru ca se considera ca vinurile notate cu trei sunt vinuri bune. Datorita faptului ca eu am facut deja selectia, nu exista vinuri de un punct si de doua puncte. Vinurile notate cu 3 puncte reprezinta vinuri bune, cele notate cu 4 inseamna vinuri foarte bune, iar cele care primesc 5 puncte sunt vinuri excelente.

In cadrul procesului de jurizare, membrii celor patru comisii vor discuta fiecare vin in parte astfel incat nota finala pe care o va primi un vin va fi data in unanimitate de membrii juriului. Precizez faptul ca juriul va avea posibilitatea sa descalifice vinuri care nu vor fi la inaltimea celor 3 puncte. Totul va fi filmat si fotografiat.

Aceasta jurizare nu face altceva decat sa puna si mai mult in evidenta calitatea si evolutia vinurilor romanesti. Vinurile care nu sunt la inaltime nu au fost selectate. “The Wine Book of Romania” (Cartea vinurilor romanesti) nu este un ghid care sa critice vinurile, ci dimpotriva. Este un instrument care vine in sprijinul calitatii vinurilor romanesti si moldovenesti si sustine renasterea industriei viti-vinicole din cele doua tari.

Cate vinuri va include la final ghidul?

Eu am selectat peste 250 de vinuri de la aproximativ 90 de producatori din Romania si Republica Moldova. Toate acestea vor fi evaluate de juriu, iar in final vor fi prezentate in ghid.

Alte detalii despre ghid.

Ghidul va fi bilingv, roman-englez, va cuprinde peste 300 de pagini si va fi publicat intr-un tiraj de aproximativ 10.000 de exemplare. In luna martie a anului viitor pregatim lansarea oficiala a ghidului, in cadrul unui turneu national care va cuprinde 12 dintre cele mai importante orase din tara.”The Wine Book of Romania” va fi prezentata la cele mai importante festivaluri de produse gourmet din lume si va fi distribuita la ambasadele si consulatele romanesti din strainatate. Cartea va fi accesibila tuturor, de la producatori si distribuitori pana la publicul larg, va putea fi cumparata si online, in orice tara. Este un ghid de interes general, care va fi publicat anual si va fi la indemana oricui.

“The Wine Book of Romania” este un proiect initiat de Asociatia “Romania, The Land of Wines” si organizat de Quartz Media Production, in parteneriat cu Argo Media, Valea Verde Resort si Hotel Privo din Targu-Mures.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: