Finanțe Interviuri Tech

Lapte, miere și software

22 mart. 2019 3 min

Lapte, miere și software

Reading Time: 3 minute
foto: Marian Timofte

Tehnologia este cel mai important sector și atunci când vine vorba de exporturi. Am aflat de la Adiv Baruch, președintele Institutului de Export și Cooperare Internațională din Israel, de ce Israelul ar putea fi numit InTech Nation. 

Când am ajuns la Israel Export and International Cooperation Institute (IEICI), Adiv Baruch ne-a întâmpinat vorbind românește. “România este foarte aproape de inima mea. Sunt născut în Israel, dar părinții mei sunt din România. Mama s-a născut în București și tata în Iași și am învățat româna în copilărie, pentru a putea vorbi cu bunicii mei”, explică președintele IEICI. Spune că înțelege foarte bine limba română, dar nu o folosește în discuțiile de business pentru că vorbește “ca un țăran”.

Piața internă este foarte mică – cu o populație de doar 8 milioane de oameni, astfel că fiecare producător trebuie să se bazeze pe export. Iar IEICI sprijină companiile care doresc să se extindă în afara granițelor cu tot ce au nevoie – de la informații despre țările unde vor să se extindă și piețele care îi interesează, până la strategii de business, sfaturi legate de campanii de PR și promovare și mentorat. Anul trecut, exporturile Israelului s-au ridicat la 110 miliarde de dolari, iar circa 50% din acestea sunt produse și servicii în domeniul tehnologiei.

“Israelul aduce lumii capacitatea de a inova. Și, când te uiți la provocările cu care se confruntă lumea, putem spune, cu toată modestia, că Israelul joacă un rol major în a răspunde nevoilor lumii” – Adiv Baruch, președintele Institutului de Export și Cooperare Internațională din Israel

“Vrem să arătăm că acum nu se mai poate vorbi despre high tech (sectoare care presupun un nivel de tehnologie mai ridicat) și low tech (sectoare care presupun un nivel mai scăzut al tehnologiei). Tehnologia este peste tot. Absolut tot ce facem are legătură cu tehnologia – de la bunuri de consum, educație, industria de automobile. De aceea am putea spune că suntem InTech Nation”, spune Adiv Baruch. Ce înseamnă InTech? Innovation technology. “Israelul aduce lumii capacitatea de a inova. Și, când te uiți la provocările cu care se confruntă lumea, putem spune, cu toată modestia, că Israelul joacă un rol major în a răspunde nevoilor lumii”, adaugă președintele IEICI. Și argumentează afirmația cu numeroase exemple de domenii în care Israelul a devenit lider respectat, în ciuda lipsei de resurse naturale a țării. “Cum ar putea fi descris Israelul? Ca o casă frumoasă în cel mai rău famat cartier. Și nu avem resurse naturale. Până acum câțiva ani, când am descoperit zăcăminte de gaz, Israelul era binecuvântat doar cu laptele și mierea biblice. Aș zice că Israel este țara laptelui, a mierii și a software-ului”, spune Adiv Baruch.

Cu Adiv Baruch, președintele Institutului de Export și Cooperare Internațională din Israel, la sediul IEICI din Tel Aviv

Lipsa apei și anii în care țara a suferit din cauza secetei au dus la dezvoltarea tehnologiilor în domeniul apei, iar acum 85% din consumul de apă din Israel vine din reciclare și desalinizarea apei. De asemenea, în perioada embargoului petrolier al țărilor arabe, s-au căutat surse alternative de ener­gie, iar acum Israelul este lider în energie solară, în producerea de turbine pentru ener­gia eoliană și tot ce înseamnă energie regenerabilă. Un alt exemplu este industria de automobile – deși Israelul nu a avut producători de mașini, acum, în 2019, când mașina nu mai este un motor, ci un computer pe roți, țara este cel mai important hub pentru industria auto, cu 462 de startup-uri care dezvoltă soluții pentru automobile autonome.

În ceea ce privește relațiile cu România și Israel, Adiv Baruch spune că au un mare potențial de creștere. “Anul trecut exporturile în România au fost de circa 400 de milioane de dolari. Este loc pentru creștere, dacă ținem cont de faptul că anul trecut am avut exporturi totale de 110 miliarde de dolari”, a spus președintele IEICI.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: