Stiri Tech

Licitația 5G, amânată pentru 2020

1 nov. 2019 2 min

Licitația 5G, amânată pentru 2020

Reading Time: 2 minute

Licitația pentru alocarea spectrului radio necesar implementarii comunicațiilor 5G în România va avea loc în prima parte a anului viitor, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

ANCOM a constatat că licitația nu mai poate fi organizată în acest an, printre principalele motive fiind lipsa setului de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României și SUA, precum si necesitatea ca viitorul guvern care întocmește bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestora. În aceste condiții, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitației în totală transparență și predictibilitate nu este posibilă.

În cadrul consultării publice pe marginea Documentației procedurii de selecție competitive în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, Autoritatea a primit din partea operatorilor din România observații de modificare a cuantumului taxelor de licență, dar și a calendarului de plată a acestora, precum și a obligațiilor de acoperire propuse de ANCOM în cadrul caietului de sarcini. Autoritatea propusese ca prețurile de pornire în licitatie să fie de 580 de milioane de euro.

Guvernul decide

În urma analizei observatiilor primite, ANCOM a repus în consultare publică capitolul dedicat obligațiilor de acoperire. În ceea ce privește taxele de licență și a mecanismului de plată a acestora, în urma analizei observațiilor primite, Autoritatea va înainta Guvernului propunerea sa de a menține cuantumul valorilor propuse în consultare publică și de a eșalona plata taxelor, pe o perioadă mai lungă de timp și în funcție de data intrării în vigoare a licențelor. Decizia finală rămâne însa la latitudinea Guvernului.

Un nou calendar

Prevederile care țin de competența ANCOM cuprinse în documentația de licitație pentru 5G vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, astfel încât licitația să se poata desfășura în prima parte a anului viitor, în contextul în care Comisia Europeană a stabilit ca termen limită data de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispozitia operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeana, în colaborare cu ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), va publica un set de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor, de care ANCOM își dorește să țină cont în cadrul elaborarii caietului de sarcini pentru licitatia 5G.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: