Companii Stiri

Livrări silențioase, emisii reduse

7 sept. 2018 3 min

Livrări silențioase, emisii reduse

Reading Time: 3 minute

Avântul pe care îl înregistrează comerţul online a extins la maximum traficul pentru livrări în marile orașe. Vehiculele comerciale ușoare și camioanele de mare tonaj se strecoară prin centrele urbane, unde lipsa de zone de încărcare le obligă de multe ori să parcheze pe două locuri de parcare. Rezultatul: drumuri blocate, zgomot și un nivel ridicat al emisiilor.

„Pentru a ține pasul cu aprovizionarea cu mărfuri a orașelor, este inevitabilă regândirea traficului de livrări”, a declarat Markus Heyn, membru în Consiliul de Administrație al Robert Bosch GmbH. Acesta este un obiectiv pe care Bosch dorește să îl îndeplinească prin noul său sistem de propulsie electric pentru autovehiculele comerciale ușoare. Primele autovehicule echipate cu acest sistem vor fi lansate în 2019.

Deutsche Post a inițiat deja schimbarea în ceea ce priveşte livrările urbane cu StreetScooter, care utilizează un sistem de conducere Bosch. Acum, Bosch face un pas înainte prin lansarea unui sistem de propulsie electric adecvat pentru majoritatea autovehiculelor utilizate pentru livrarea de mărfuri, arată compania, într-un comunicat de presă.

Ideea din spatele acestei campanii pentru electromobilitate este ca vehiculele comerciale ușoare electrice să acopere livrările pe ultima sută de metri de la centrele de distribuție la destinatari. Traseul cu opriri și porniri repetate pe care îl implică livrările reprezintă un domeniu în care autovehiculele electrice sunt deosebit de eficiente, deoarece pot recupera energia din frânările frecvente, fapt care le sporește autonomia. Majoritatea rutelor de livrare presupun o distanță de sub 80 de kilometri pe zi, ce poate fi acoperită ușor cu o singură încărcare a bateriei. Bateriile autovehiculelor pot fi încărcate apoi în cursul nopții la garaj.

Orice interdicţie de circulație care ar putea fi implementată în centrul  orașelor nu va afecta flotele de autovehicule electrice, deoarece nivelul de emisii generate de sistemele lor de propulsie este zero. Și nu doar în orașe sunt dorite servicii de curierat și coletărie care asigură livrări economisind resurse.

Pentru 61% dintre germani, un criteriu cheie în alegerea unui comerciant online este ca acesta să livreze cu autovehicule electrice.

Un alt avantaj este faptul că autovehiculele electrice fac mai puțin zgomot, ceea ce ar trebui să sporească și disponibilitatea oamenilor de a accepta livrările mai târziu seara. Acest lucru ar putea diminua traficul la orele de vârf și oferi intervale de livrare mai flexibile. „Bosch aduce e-mobilitatea acolo unde chiar este necesară: livrările urbane”, a declarat Heyn.

Gata pentru piața de masă

Sunt disponibile două versiuni ale sistemului de propulsie eCityTruck Bosch: cu și fără transmisie. Obiectivul este crearea unor soluții care să fie integrate rapid și să se adapteze cerințelor diferite ale producătorilor auto. Aceste soluții pentru sistemul de propulsie pot fi adaptate pentru autovehicule comerciale ușoare care cântăresc de la două la 7,5 tone, ceea ce le face adecvate pentru o mare parte a pieței de autovehicule comerciale. Cum? Vehiculele comerciale ușoare sunt foarte des întâlnite; aproximativ trei sferturi din numărul total de vehicule comerciale înmatriculate în Germania fac parte din această clasă și segmentul este în continuă creștere (sursa: Shell).

„Sistemul de propulsie electric Bosch pentru vehicule comerciale are potențialul de a schimba aspectul traficului urban de livrări de mărfuri. Pregătim vehiculele comerciale ușoare electrice pentru piața de masă.”, a declarat Heyn. Cu noul său concept eCityTruck pentru sistemul de propulsie, Bosch a combinat într-o singură unitate componente multiple, cum ar fi motorul electric și electronica de putere. Acest lucru asigură o economie la nivelul pieselor, făcând sistemul de propulsie nu doar mult mai eficient, ci și mult mai accesibil. Soluția ce poate fi integrată cu ușurință a scutit clienții de sarcina laborioasă de a dezvolta componente noi. Un alt avantaj oferit de soluția Bosch pentru producătorii auto, fie că sunt nume consacrate sau noi jucători pe piață, este faptul că pot lansa autovehiculele repede pe piaţă.

Bosch oferă deja o soluție multifuncțională pentru autovehiculele de pasageri: e-axle, care scurtează semnificativ perioada de dezvoltare a autovehiculelor. Prin extinderea portofoliului de produse cu vehiculele comerciale ușoare, Bosch face un alt pas decisiv pentru susținerea strategiilor de electrificare ale producătorilor auto.

Planurile Bosch de electrificare a autovehiculelor comerciale depășesc segmentul furgonetelor. Împreună cu Nikola Motor Company, un start-up din S.U.A., Bosch dezvoltă un sistem de propulsie care ridică ștacheta pentru autonomia autovehiculelor electrice. Pentru Bosch, aceste tehnologii ale sistemului de propulsie destinate traficului pentru livrări de mărfuri reprezintă un moment important pentru a dobândi poziția de lider global pe piața de masă a electromobilității, ce va lua amploare după 2020, și către transpunerea în realitate a viziunii sale privind mobilitatea fără emisii, fără accidente și fără stres. Bosch vede viitorul mobilității ca fiind automatizat, conectat și electrificat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: