Finanțe

Londra exclude organizarea unui alt referendum

28 iun. 2016 < 1 min

Londra exclude organizarea unui alt referendum

Reading Time: < 1 minut

Ministrul britanic al afacerilor europene David Lidington a exclus organizarea unui al doilea referendum cu privire la apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana. ”In democratie trebuie sa se respecte rezultatele consultarilor” populare, a declarat acesta a intr-un interviu aparut in cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Ideea unui nou referendum fusese avansata luni de liderul partidului polonez Lege si Justitie (PiS, aflat la guvernare la Varsovia), Jaroslaw Kaczynski. ”Nu cred ca ar fi corect (sa se repete referendumul). In democratie, trebuie sa se respecte rezultatele alegerilor si sa te supui acestora”, a declarat Lidington, care a participat luni, in capitala Poloniei, la o reuniune a ministrilor afacerilor externe din zece tari membre ale UE, organizata la initiativa sefului diplomatiei poloneze.

David Lidington a subliniat ca ”participarea la referendum a fost foarte ridicata, peste 72% din alegatori, adica mai mult decât la ultimele alegeri parlamentare”. Luni, liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, si-a exprimat dorinta ca Marea Britanie sa organizeze un nou referendum privind apartenenta la UE.

Intrebat despre o eventuala iesire a Scotiei din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Lidington a declarat ca dezmembrarea Regatului Unit ”ar fi o tragedie”. ”Iesirea Scotiei ar putea avea consecinte economice grave, iar aderarea sa rapida la UE” nu este o garantie, a declarat oficialul de la Londra, citat de Agerpres.

Premierul scotian Nicola Sturgeon, lidera Partidului Nationalist Scotian, a sugerat recent ca parlamentul scotian are drept de veto pentru a respinge rezultatul referendumului din 23 iunie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: