Analize Brand Focus

Lucia Pirlog, Embryos Fertility Clinic: Misiunea noastră este să oferim pacienților șansa de a deveni părinți

23 mart. 2021 8 min

Lucia Pirlog, Embryos Fertility Clinic: Misiunea noastră este să oferim pacienților șansa de a deveni părinți

Reading Time: 8 minute

Clinica Embryos Fertility Clinic, o clinică specializată în reproducere umană asistată (RUA), s-a deschis chiar acum 1 an, atunci când în România începea pandemia. 3 medici specialiști, cu o vastă experiență și rezultate importante în domeniul RUA au decis să vina cu o ofertă proprie pe o piață care, încă, nu a ajuns la maturitate. Ideea de bază a fost să pună în practică experiența și aptitudinile dobândite în lucrul cu alte clinici de specialitate sau spitale publice. Lucia Pirlog, Managerul Clinicii Embryos Fertility Clinic, a explicat cum a fost acest prim an din viața clinicii, care sunt diferențiatorii, dar și ce ofertă propune celor care vor să devină părinți.

1915 Logo Embryos final 2020.02.06 CMYK page 001

Ați deschis clinica Embryos Fertility Clinic chiar la începutul pandemiei, în martie 2020. Cum de ați decis să deschideți o clinică specializată  în reproducerea umană asistată?

Dacă ar trebui să sumarizez într-un singur cuvânt, răspunsul ar fi “nevoia”, deoarece unul din șase cupluri din întreaga lume se confruntă cu o formă de infertilitate. Conform ultimilor studii publicate se estimează că de la nașterea primul copil obținut prin fertilizare în vitro (FIV) în 1978, peste 9 milioane de copii s-au născut în întreaga lume cu ajutorul reproducerii umane asistate. Nevoia globală de ART este estimată la cel puțin 1.500 de cicluri / milion de populație pe an (ESHRE Capri Group, 2001).

Ideea deschiderii unei clinici aparține unei echipe de 3 medici pasionați și cu o vastă experiență în domeniul reproducerii umane asistate, care au înțeles nevoia cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea și astfel au decis să ofere acestora bucuria obținerii sarcinii mult dorite.

Fiecare dintre aceștia – Dr. Andreea Veliscu, Dr. Ionela Anghelescu și Dr. Tarig Massawi – sunt nume cu rezonanță și cu rezultate remarcabile în domeniul FIV, preocupați permanent de identificarea cauzelor infertilității și mai ales găsirea soluției potrivite pentru fiecare dintre cuplurile care li se adresează. Au pornit la drum nu doar ca parteneri de afaceri, dar mai ales ca susținători ai aceleiași cauze, dorind să facă diferența și să împlinească visuri. Siguranța pacienților este principala noastră responsabilitate. De aceea abordăm întotdeauna cele mai sigure și moderne proceduri pentru pacienții noștri.

Cum a fost anul trecut având în vedere situația?

A fost un an al provocărilor pentru noi toți, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional, dar cel mai important a fost faptul că finalul de an ne-a adus rezultate favorabile. Ne-am început activitatea fix în momentul în care România, și cumva întreaga lume, era afectată de pandemie, iar local eram în perioada de izolare. Inclusiv organizația internațională ESHRE, cea care gestionează la nivel european activitatea în domeniul reproducerii umane asistate a recomandat la momentul respectiv sistarea tuturor procedurilor FIV pe o perioada limitată.

Astfel, cu un început timid în prima parte a anului, îngreunat și de timpul mare necesar pentru obținerea tuturor acreditărilor, clinica noastră a oferit suport pacientelor cu nevoi specifice domeniului obstetrică-ginecologie, în special urgențelor medicale, atât fizic, cât și online. Finalul de an ne-a oferit rezultate uimitoare în ceea ce privește numărul de proceduri de fertilizare in vitro. După cele 9 luni de activitate, rezultatele obținute au fost conform indicatorilor de performanță cheie setați inițial. Am ajuns astfel, ca după 6 luni de activitate să putem susține întreaga activitate fără aport de capital suplimentar, ceea ce, după cum știm, în mod obișnuit, primul an al unui start-up este mai degrabă despre organizare, investiții și optimizare. Dacă numărul de cicluri FIV efectuate în multe țări dezvoltate a crescut cu 5-10% în ultimii ani, creștere care arată acum semne de încetinire, obiectivele noastre pentru anul acesta sunt foarte ambițioase, dorind să încheiem anul cu o creștere de min 15% față de anul trecut.  

Clinica Embryos 1

Ce face diferența dintre Embryos Fertility Clinic și alte clinici?

Așa cum experții în domeniu sunt de acord că brandul depinde de notorietate, de calitatea produselor și serviciilor oferite sub umbrela unui brand, practic de întreaga experiență resimțită de client, noi considerăm că un element diferențiator extrem de important este echipa. Considerăm că oamenii sunt cea mai importantă resursă a unei companii. Din acest motiv, echipa Embryos Fertility Clinic este una cu experiență în acest domeniu, cu rezultate recunoscute și apreciate în reproducerea umană asistată, cu un portofoliu de reușite ce le-a asigurat notorietate și consistență.

Atunci când au decis să pornească pe un drum al antreprenoriatului, cei 3 medici parteneri și-au dorit, ca, pe lângă experiența în domeniul reproducerii umane asistate, să vină către pacienți cu o propunere validă, personalizată și mai ales sigură. Din acest motiv, întreaga fază de investiție și dotare inițială a clinicii a avut ca obiectiv elementul de noutate pe piața din România. Experiența echipei medicale este un factor decisiv în reușitele din cadrul clinicii, însă aceasta este însoțită de echipamentele de ultimă generație.

Clinica Embryos Fertility Clinic dispune de o dotare unică la noi în țară în domeniul RUA, pentru că sălile noastre de operație fac parte dintr-un sistem de „cameră curată”. Camera curată este un mediu în care nivelul de contaminare este în totalitate supravegheat, unde aerul este filtrat permanent pentru a îndepărta particulele și impuritățile, temperatura, umiditatea și concentrația particulelor din aer (praf, bacterii) fiind controlate complet. Astfel toate procedurile se desfășoară în condiții de maximă siguranță.

De ce este nevoie de asemenea clinici?

Pentru viitor! În primul rând, cred că trebuie să avem în vedere faptul că domeniul reproducerii umane asistate a cunoscut o creștere impresionantă în ultima vreme. Procentul crescut în diagnosticarea infertilității, apoi creșterea nivelului de conștientizare, la care se adaugă o evoluție pozitivă a ratelor de succes ale procedurilor de FIV, cât și problemele generate de debutul intenționat întârziat al sarcinilor, au stimulat cererea și perfecționarea de tehnici de fertilizare în vitro la nivel mondial. Amânarea în mod intenționat a sarcinilor peste vârstă de 35 de ani la femei a crescut semnificativ în ultimii ani. Sarcinile întârziate, în multe cazuri, duc la complicații asociate sarcinii și la șanse crescute de infertilitate. Estimările arată faptul că rata globală a fertilității la nivel mondial este de aproximativ 2,5%, iar principalul motiv atribuit acestui fapt sunt sarcinile întârziate. Acest trend a atras după sine o creștere a cererii în domeniul reproducerii asistate, ceea ce oferă spațiu pentru intrarea pe piață a unor noi clinici.

Creșterea numărului de furnizori de servicii dintr-un anumit domeniu îl percep ca pe un element pozitiv care încurajează competiția, iar diversificarea ofertei în orice domeniu presupune evoluție și căutarea soluțiilor potrivite pentru clienții cărora ne adresăm. Cel mai mare câștig în urma acestor situații este resimțit de clienți, care au libertatea și posibilitatea să aleagă serviciul sau furnizorul de servicii cel mai potrivit nevoilor și posibilităților lor.

Cât de important este să vorbim despre infertilitate?

Infertilitatea a fost considerată mult timp un subiect tabu. Pentru un cuplu fără copii, multă vreme societatea a aplicat o presiune psihologică și o etichetă nemeritată, ce a provocat și mai multă suferință.

Cred, însă, că lucrurile s-au schimbat semnificativ, că este mult mai bine și totuși încă nu suficient de mult să vorbim despre infertilitate. Este o problema medicală ce afectează un număr considerabil de cupluri, nu doar la nivel național, ci la nivel mondial, iar evoluția medicinei în domeniul reproducerii umane asistate oferă nu doar suport, ci mai ales speranță.

Să vorbim despre un lucru presupune acceptare, conștientizare, asumare, ceea ce va atrage dorința de a identifica sursa problemei și apoi găsirea soluțiilor potrivite pentru fiecare cuplu în parte. De aceea, în cadrul clinicii Embryos Fertility Clinic vorbim de o echipa multidisciplinară, o echipă completă, în care medicul specialist în infertilitate se va consulta cu echipa medicală, formată dintr-un medic urolog, endocrinolog sau nutriționist pentru a analiza dosarul pacienților și pentru a lua cea mai bună decizie. Credem că fiecare persoană este unică, de aceea este foarte important să adaptăm fiecare plan de tratament. De asemenea, credem că un diagnostic precum infertilitatea este un teritoriu în care îndrumarea unui psiholog poate ajuta foarte mult. Credem că personalizarea este foarte importantă pentru rezultate pozitive!

Clinica Embryos 2

Cât de educați sunt românii în această privință?

Comunitatea de pacienți este foarte bine reprezentată în domeniu, iar vocea lor este foarte importantă, astfel că specialiștii în infertilitate beneficiază de pe urma acestei educații, deoarece pacientele vin deja informate și înțeleg mult mai repede pașii și procedurile de urmat în astfel de situații.

Clinica noastră dispune și de un centru de training creat special cu scopul de a împărtăși medicilor ginecologi și embriologilor din România și din străinătate experiența echipei noastre de specialiști acumulată în ani de activitate în domeniul RUA și pentru a le oferi oportunitatea acestora de a-și dezvolta competențele în domeniul reproducerii umane asistate. Necesitatea organizării cursurilor pe care le facem a apărut tocmai pentru ca pacienții să beneficieze de cele mai bune servicii oferite de medicii instruiți, capabili să identifice soluția potrivită fiecărui cuplu pentru combaterea infertilității.

Ne dorim să fim în permanență aproape de comunitate, de pacienți, prin intermediul mai multor tactici, fie că vorbim de o pagină de Facebook, unde oferim informații utile, fie că vorbim de sesiuni de Q&A organizate cu medici din cadrul clinicii, educația este un proces continuu atât pentru noi, cât și pentru pacienți. 

Ce provocări aveți în acest moment în domeniu?

Finanțarea inconsistentă la nivel național reduce semnificativ șansa cuplurilor ce se confruntă cu infertilitatea de a accesa o procedură FIV într-una din clinicile din România. Există mai multe programe de suport financiar, însă nu există cumva o egalitate de șanse pentru toate cuplurile la nivel național. Programul existent la nivel național care oferă finanțare cuplurilor infertile pentru o singură procedură FIV este unul dintre acestea, dar nu este complet gratuit pentru pacienți (aceștia au de plătit analizele și tratamentul medicamentos). În plus, în anumite orașe, autoritățile locale au venit în sprijinul cuplurilor ce luptă cu infertilitatea și au creat programe proprii – precum cel din București, Constanța și Craiova.

Implicarea autorităților și acceptarea faptului că infertilitatea este o problemă medicală ce necesită atenție și suport ar putea oferi un sprijin consistent și unitar la nivel național. Inclusiv o campanie de conștientizare a posibilelor cauze ale infertilității ar putea dubla efortul celor care deja se implică și fac acest lucru de foarte mulți ani.

Cât de la început este acest domeniu în România?

Domeniul reproducerii umane asistate nu este la început nici în România și nici la nivel mondial, ci mai degrabă vorbim de o piață matură, cu o dinamică ascendentă. În România se face FIV de peste 20 de ani. Primul copil conceput prin tehnica in vitro în România a fost în 1996, la Timișoara, la 18 ani după primul conceput în acest mod la nivel mondial (Louise Louise Joy Brown, 1978). Ceea ce este diferit în România este reglementarea legislativă și suportul oferit celor care se confruntă cu această problema. Aici este loc de îmbunătățire, iar lupta reprezentanților acestei comunități este intensă încă din 2011, iar rezultatele sunt de apreciat, însă tot nu ne putem compara cu ceea ce se întâmplă la nivel european. De exemplu, în țări precum Franța, finanțarea este completă și nu doar pentru o procedură de FIV.

Din punct de vedere al furnizorilor de servicii de reproducere umană asistată, avem, ca în toate domeniile de activitate, un focus center localizat în București, dar au apărut și clinici la nivel local, în orașele cheie din România. 

Ce lecții ați învățat din această pandemie?

Cred că lecțiile învățate au avut un dublu sens: pentru noi, ca și indivizi și, în același timp, pentru mediul de afaceri, pentru modul în care ne desfășurăm activitatea. Chiar dacă am început activitatea în plină carantină, clinica noastră a venit rapid în întâmpinarea pacienților, oferind servicii on-line pentru consultațiile solicitate.

O provocare reală a venit din recomandarea Ministerului Sănătății ca, în cadrul consultațiilor din cabinet, să participe doar pacientul care are programare (de obicei vorbim despre pacientă). După cum știți, în cadrul infertilității, problema este a cuplului, iar aceștia își doresc să participe împreună la discuția cu medicul specialist. A fost dificil să menținem implementată această situație, chiar dacă acest aspect a fost în beneficiul exclusiv al pacienților noștri, ca să fie în deplină siguranță în cadrul clinicii noastre.

Pandemia a venit cu o intensificare a rigurozității respectării procedurilor medicale, a implementării tuturor cerințelor de securitate și siguranță a desfășurării actului medical. 

Credeți că această pandemie a adus cu ea și unele efecte pozitive sau oportunități?

Nu cred că e meritul 100% al pandemiei, dar cred că acea perioadă ne-a ajutat să prioritizăm lucrurile ce țin de viața noastră personală. Am avut timp mai mult pentru familie și pentru noi. Informarea și conștientizarea sunt benefice în domeniul infertilității, iar perioada aceasta ne-a oferit ocazia de a reveni asupra multor lucruri.

Care sunt planurile pentru 2021?

Am început anul 2021 în forță, pregătiți pentru provocări noi și nerăbdători de ceea ce urmează. Avem un plan de investiții stabilit, în vederea achizițiilor de echipamente, lucru ce ne va permite diversificarea portofoliului de servicii pe care îl oferim în acest moment pacienților clinicii noastre la cele înalte standarde.

De asemenea, un aspect important îl reprezintă completarea și consolidarea echipei medicale. Misiunea noastră de a oferi pacienților noștri șansa de a deveni părinți și de a găsi căile potrivite pentru combaterea infertilității nu ar fi completă fără investiția în viitor, în susținerea unor generații noi de medici, în sprijinul cuplurilor care au nevoie de ajutor, în oferirea celor mai bune servicii.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: