Stiri Tech

Mașinile electrice Spark intră în traficul din România

5 iul. 2019 2 min

Mașinile electrice Spark intră în traficul din România

Reading Time: 2 minute

De săptămâna viitoare, serviciul de e-car sharing, Spark, va fi disponibil și în România, pentru început în București. Cu o flotă formată din mașini electrice, serviciul va fi furnizat sunt brandul Spark de compania nou înființată „Spark Car Sharing SRL”, parte a grupului internațional „Spark Technologies UAB”, care are sediul în Lituania.

Potrivit unui studiu realizat de Statista, Bucureștiul se află pe locul 11 în topul celor mai congestionate metropole din întreaga lume. Un alt studiu arată că un bucureștean pierde aproximativ 103 ore pe an stând în trafic doar pe traseul de acasă către muncă și înapoi.

Cu cât mai mulți oameni folosesc serviciile de car sharing, cu atât vor fi mai puține mașini în trafic. În medie, o familie nu-și folosește mașina mai mult de 10.000 km/an, în condițiile în care circa 96% din timp mașinile stau parcate. O mașină vine și cu o serie întreagă de taxe și impozite, costuri de mentenanță. Cele mai recente studii de piață arată că utilizarea unei singure mașini a unui serviciu de sharing echivalează cu utilizarea a 14 mașini personale în termeni de trafic, parcări și costuri. În plus, legislația actuală permite utilizarea gratuită a parcărilor publice din București de către cei care au mașini electrice. Totodată, mașinile electrice au permisiunea de a utiliza inclusiv benzile dedicate autobuzelor, ceea ce le va permite șoferilor să-și găsească rute și mai rapide prin oraș.

În ceea ce privește poluarea, potrivit numbeo.com, Bucureștiul se află pe locul 6 în Europa în ceea ce privește indexul de poluare, iar mașinile se află în top 5 principale surse de poluare în orașe. Prin utilizarea mașinilor electrice, cantitatea de emisii poluate poate fi redusă considerabil, în condițiile în care acest tip de autovehicule nu emit noxe.

Fondatorul și CEO-ul companiei este Nerijus Dagilis, cel care a lansat serviciul în premieră în Vilnius, în 2016. Investițiile în dezvoltarea companiei au ajuns deja la aproape 10 milioane de euro.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: