Stiri

Meciurile de la Euro 2020 se vor desfășura cu spectatori în tribune

6 apr. 2021 2 min

Meciurile de la Euro 2020 se vor desfășura cu spectatori în tribune

Reading Time: 2 minute

Meciurile de fotbal pot fi organizate cu spectatori pe Arena Națională și celelalte stadioane unde vor avea loc competițiile sportive. Publicul va trebui să prezinte la intrare un ceritifcat prin care să ateste că au trecut prin boala Covid-19 sau certificatul de vaccinare (acea foaie primită la vaccinare) sau vor fi testate la Covid. Vor fi organizate filtre de testare și filtre separate de acces pe stadioane.

Capacitatea fiecărui stadion va fi de doar 25% din spectatori

Numărul maxim de spectatori va fi atins pe Arena Națională, 13.000 de suporteri. Iar celelalte stadioane vor atinge capacitatea de 25% din locurile pe scaune.

Memorandumul a fost agreat în ultima ședință de guvern, iar Guvernul României și-a asumat adoptarea legislației necesare pentru implementarea acestor măsuri.

Decizia Guvernului României este una justificată, pe fondul angajamentelor asumate de România, având în vedere că exista riscul excluderii din circuitul EURO, ca urmare a deciziei UEFA ca toate meciurile din cadrul turneului să se desfășoare cu spectatori, într-un regim controlat și sigur din punct de vedere al sănătății fanilor.

Angajamentele asumate de țara noastră au presupus investiții cu impact pe termen lung, care au sprijinit puternic economia, într-o perioadă dificilă. Dincolo de impactul economic, impactul asupra fenomenului sportiv, prin stimularea interesului public față de practicarea sportului și creșterea bazei de selecție pentru sportul de performanță au reprezentat argumente puternice în favoarea acestei decizii, alături de experiența acumulată cu prilejul organizării EURO 2020, care va permite organizarea, pe viitor, a altor evenimente importante, ceea ce va genera beneficii considerabile de imagine, pe termen lung.

Cum se va face accesul la Euro 2020

Structura Locală de Organizare a EURO 2020 la București și Federația Română de Fotbal au pregătit un plan de acces al spectatorilor într-o proporție de 25% din capacitatea Arenei Naționale – locul unde vor fi găzduite cele 4 meciuri atribuite. Pilonii pe care s-a construit acest scenariu sunt:

  • Fiecare spectator va fi testat și/sau verificat în ziua meciului.
  • UEFA nu impune testare individuală, dar a dat ca exemplu planul suplimentar de la București, pe care îl susține și la care contribuie financiar.
  • Suporterii străini care și-au păstrat biletele sunt core fans, astfel încât îi interesează doar meciurile, nu turismul. Există, deci, o probabilitate extrem de redusă ca aceștia să stea mai mult de 48h pe teritoriul României.
  • Nu se creează precedent pentru alte evenimente, EURO având regim special. Este declarat eveniment ”de interes public și de importanță națională” prin HG 1093/2013.
  • În această formă și cu aceste argumente, planul de acces al publicului în proporție de 25% este deja avizat de UEFA, Institutul Național de Sănătate Publică și a întrunit consensul Comitetului Interministerial EURO 2020, la ședința din 3 martie 2021.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: