Special

Medicament cu efecte benefice pentru pacienții care suferă de complicații respiratorii severe de COVID-19

16 iun. 2020 2 min

Medicament cu efecte benefice pentru pacienții care suferă de complicații respiratorii severe de COVID-19

Reading Time: 2 minute

În martie 2020, studiul RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) a fost pornit ca un studiu clinic randomizat pentru a testa o serie de tratamente potențiale pentru COVID-19, inclusiv dexametazona în doze mici (un tratament cu steroizi). Peste 11 500 de pacienți au fost înrolați din peste 175 de spitale care fac parte din rețeaua publică din Marea Britanie.

La 8 iunie, recrutarea în cazul dexametazonei a fost oprită, deoarece, în opinia Comitetului director, au fost înregistrați suficienți pacienți pentru a se stabili dacă medicamentul a avut sau nu un beneficiu semnificativ.

Un număr de 2.104 de pacienți au primit în mod aleatoriu dexametazonă 6 mg o dată pe zi (fie pe cale orală, fie prin injecție intravenoasă) timp de zece zile și au fost comparați cu 4.321 de pacienți care au primit doar îngrijire obișnuită. Dintre pacienții care au primit doar îngrijiri uzuale, mortalitatea la 28 de zile a fost foarte mare la cei care au necesitat ventilație (41%), intermediară la acei pacienți care au necesitat doar oxigen (25%) și cea mai mică în rândul celor care nu au necesitat nicio intervenție respiratorie ( 13%).

Dexametazona a redus decesele cu o treime la pacienții ventilați și cu o cincime la alți pacienți care au primit doar oxigen. Nu a existat niciun beneficiu în rândul pacienților care nu au necesitat sprijin respirator.

Având în vedere importanța a rezultatelor acestui studiu, cercetătorii lucrează acum pentru a publica cât mai curând posibil detaliile complete.

Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente în departamentul de medicină Nuffield, Universitatea din Oxford, și unul dintre cei implicați în acest proces, a spus: „Dexametazona este primul medicament care s-a arătat că îmbunătățește supraviețuirea în COVID-19. Acesta este un rezultat extrem de binevenit. Beneficiul de supraviețuire este clar și mare la acei pacienți suficient de bolnavi pentru a necesita tratament cu oxigen, deci dexametazona ar trebui să devină acum standard de îngrijire la acești pacienți. Dexametazona este ieftină la raft și poate fi folosită imediat pentru a salva vieți în întreaga lume. „

„Este o veste extraordinară astăzi din procesul de recuperare care arată că dexametazona este primul medicament care reduce mortalitatea din COVID-19. Este deosebit de interesant, deoarece acesta este un medicament ieftin disponibil pe scară largă. Aceasta este o dezvoltare de ultimă oră în lupta noastră împotriva bolii, iar viteza cu care cercetătorii au progresat găsind un tratament eficient este cu adevărat remarcabilă. Acesta arată importanța efectuării de studii clinice de înaltă calitate și bazarea deciziilor pe rezultatele acestor studii”, a spus și Sir Patrick Vallance, consilierul științific al guvernului britanic.

Credit foto: ID 54545488 © Vitalii Turchyn | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: