Companii

Microsoft cumpara divizia de terminale Nokia cu 5,44 miliarde de euro2 min

03/09/2013 2 min read

author:

Microsoft cumpara divizia de terminale Nokia cu 5,44 miliarde de euro2 min

Reading Time: 2 minute

Achizitia asteptata de vreo doi ani s-a produs, in sfarsit. Microsoft va cumpara divizia de terminale si servicii a Nokia in cadrul unei tranzactii de 5,44 miliarde de euro cash. Tranzactia va fi finalizata in primul trimestru din 2014. Microsoft va plati 3,79 miliarde de euro pentru divizia de terminale, respectiv 1,65 miliarde de euro pentru licentele patentelor Nokia.

“Dupa o analiza amanuntita pentru a vedea cum putem maximiza valoarea oferita actionarilor si luand in considerare mai multe optiuni, credem ca aceasta tranzactie reprezinta cea mai buna cale de urmare pentru Nokia si actionarii sai”, a declarat Risto Siilasmaa, presedintele Consiliului de Administratie al Nokia si, de astazi, CEO interimar la Nokia.

Ce cumpara, de fapt, Microsoft? Chiar partea care a facut din Nokia un brand de talie mondiala – divizia de terminale, care include telefoanele mobile [i smartphone-urile. Circa 32.000 de angajati Nokia vor fi transferati la Microsoft, dintre care 4.700 sunt in Finlanda. Operatiunile achizitionate de Microsoft au generat anul trecut 14,9 miliarde de euro, aproape 50% din totalul vanzarilor nete ale Nokia.

Potrivit analistilor, achizitia va avea un impact limitat pe termen scurt si mediu pe piata de smartphone-uri, unde nici Nokia pe partea de terminale, nici Microsoft pe partea de sisteme de operare nu stau prea bine. Macar acum va exista un focus clar din partea unui singure companii, care va produce atat software-ul, cat si hardware-ul smartphone-urilor. Pentru Microsoft, tranzactia e o oportunitate importanta in zona telefoanelor mobile non-smartphone, avand in vedere ca 45,5% din livrarile de dispozitive mobile ale Nokia in 2012 au mers catre China, Orientul Mijlociu, Africa si America Latina.

In ceea ce priveste brandul Nokia, Microsoft il va putea folosi timp de 10 ani pentru telefoanele mobile actuale (un fel de acord de licenta, daca vreti). Brandul Nokia va fi, insa, in continuare gestionat de compania finlandeza. La randul sau, Nokia nu va putea folosi acest brand pentru eventuale proprii dispozitive mobile pana la 31 decembrie 2015.

Nokia se va concentra pe celelalte trei business-uri ale sale: NSN – infrastructura si servicii de telecomunivatii, HERE – servicii de harti si localizare, Advanced Technologies – dezvoltare si licentiere de noi tehnologii.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE