Management Stiri

Munca temporară la români

22 mart. 2018 2 min

Munca temporară la români

Reading Time: 2 minute

Cu toate că de-a lungul anului trecut peste 61.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară, rata de penetrare a muncii temporare pe piața forței de muncă rămâne în continuare redusă în România. 

Peste 61.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în 2017, conform datelor Asociației Române a Agențiilor de Muncă Temporară (ARAMT) prezentate astăzi în cadrul conferinței Industriei forței de muncă din România.

În ciuda faptului că anual peste 61.000 de persoane realizează venituri prin intermediul contractelor de muncă temporară, rata de penetrare a muncii temporare pe piața forței de muncă rămâne în continuare redusă în România (0.3%), de peste zece ori mai mică decât în Marea Britanie, unde atinge 3.8% și de aproape de 6 ori  mai mică decât media Uniunii Europene (1.9%). Conferința organizată de ARAMT a fost un nou prilej pentru a reitera rolul economic și social important pe care munca temporară îl are în prezent, precum și potențialul pe care îl poate avea pe viitor, în România, în contextul schimbărilor tehnologice și a relațiilor de muncă survenite în ultimii ani, a declarat Florin Godean, Preşedintele ARAMT.

Florin Godean Presedinte ARAMT

 Membrii ARAMT derulează circa 70% din activitățile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri de aproximativ 305 de milioane de euro, în creștere cu peste 70 de milioane de euro, comparativ cu 2016.

 Munca în regim temporar rămâne mai răspândită în producție (41%) și servicii (28%). Domenii precum agricultura și construcțiile ocupă câte 2 procente din piața de muncă temporară.

Distribuția contractelor de muncă temporară pe zone geografice indică pe primele 2 locuri regiunile București-Ilfov (cu 8.724 de contracte, în decembrie 2017) și Transilvania (5.943 de contracte), urmate de Banat (4.500) și Muntenia (4.461). În străinătate, companiile membre ARAMT au intermediat 764 contracte.

De asemenea, repartiția angajaților temporari în funcție de vârstă s-a menținut relativ echilibrată, tinerii între 25 și 30 de ani beneficiind de 30% dintre contracte, aproape la egalitate cu ponderea angajaților între 31 și 45 de ani (27%) și a celor sub 25 de ani (27%). Contractele celor peste 45 de ani au reprezentat 16% din total.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: