Lifestyle

O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”

15 sept. 2025 2 min

O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”

Reading Time: 2 minute

Seria documentarăPortret gastronomic local, difuzată pe canalul de YouTube Amintiri Gustoase, continuă cu un nou episod care invită publicul să descopere gusturi și povești din Dobrogea. În fiecare săptămână, un loc, o familie și un preparat autentic dau glas patrimoniului culinar românesc.

De această dată, călătoria ajunge în comuna Ghindărești, județul Constanța, la punctul gastronomic local „La Grisha”, unul dintre cele 12 PGL-uri din județ, dar singurul care a câștigat anul acesta titlul de custode de tradiții creative, ceea ce îi recunoaște contribuția la promovarea patrimoniului imaterial și material local (8 PGL-uri din România au primit această distincție).

Aici, familia Matei a transformat vechea casă lipovenească a bunicilor într-un loc unde ospitalitatea și bucatele de pește pregătite după rețete de familie spun povești mai bine decât cuvintele.

Filofteia Matei gătește așa cum a învățat de la mama ei, cu simțul măsurii și al gustului, în timp ce soțul ei, Grigore, inginer la bază, afumă pește după tehnici vechi și delicate. Fiica lor, Ioana, aduce energia noii generații și se ocupă de promovare. Tot ce ajunge pe masă este rodul unei munci împărtășite și al colaborării cu producători locali, de la apicultorul Grigore Izot până la brutăreasa Maria Brăteanu.

Comunitatea lipovenească din Ghindărești, care trăiește în proporție de peste 95% după tradiții de rit vechi, își deschide astfel ușile către vizitatori. Cu mâncare de pește, povești despre Dunăre și atracții turistice ce variază de la cetatea antică Capidava până la muzeul rural de artă de la Topalu, experiența de aici înseamnă autenticitate și tihnă.

Tortul Medovik, o dulce punte între tradiție și reinterpretarea modernă

Fiecare episod din serie readuce în atenția publicului un preparat reinterpretat de un creator de conținut gastronomic.

Pentru episodul 2, Andreea Jugănaru (Andreea Chinese Food) a ales Tortul Medovik, un desert lipovenesc construit din foi fine cu miere, unse cu smântână și presărate cu zmeură.

„Unele lucruri au nevoie să fie făcute cu răbdare și cu suflet. Așa este și Tortul Medovik, un dulce care se pregătește cu grijă, răbdare și respect pentru tradiție”, spune Andreea Jugănaru.

Articole pe aceeași temă: