fbpx
Lifestyle

Tribut pentru Brâncuși4 min

09/09/2016 3 min read

author:

Tribut pentru Brâncuși4 min

Reading Time: 3 minute

Un grup de tineri timișoreni pasionați ai tehnicii string art au demarat un proiect alternativ prin care își propun să realizeze o operă de mari dimensiuni, ca tribut adus lui Constantin Brâncuși. Inițiativa lor vine că un răspuns pentru cei ce privesc dincolo de campania “Cumințenia Pământului”, pentru cei ce cred în valorile românești autentice.

Implicarea românilor presupune donații de câte 10 lei, iar la finalul lunii septembrie întreaga operă va fi scoasă la licitație, donând din nou întreaga sumă pentru achiziție pentru achiziția Cumințeniei Pământului.

Remus Rădvan, coordonatorul proiectului “Ciocâlteul lui Brâncuși” spune că opera tribut va fi realizată la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului și vor fi folosite 7000 de cuie și 24 de km de ață ( cât distanța dintre Târgu-Jiu și Hobița).

Ciocâlteu (-eie), s.n. – cui, știft, diblu. Marele piron care ține jugul fixat în proțap, conform DEX

Pentru a obține finanțarea necesară, tinerii vor scoate la licitație 1876 de cuie, cifră simbolizând anul nașterii marelui artist și apelează la români să devină un cui metaforic, parte integrală din lucrarea artistică. Persoanele care vor să se implice în campania tinerilor pot dona 10 lei pentru a deveni un cui, pentru a contura întregul-imaginea tribut. Astfel, tinerii vor să traseze o paralelă metaforică între tehnica artistică pe care o folosesc (înfășoară ață în jurul cuielor bătute pe o placă de lemn) și felul în care reacționează românii în perioada de desfășurare a campaniei. Practic, își imaginează individul român asemenea unui cui, puternic cât să străpungă un zid, să-și susțină operă, însă o mână de cuie, nefolosite, pare a fi vulnerabilă, risipite, inutile, în lipsa unei direcții, a unui scop cu adevărat comun.

“Chiar dacă sunt născut și crescut în Târgu-Jiu sunt unele aspecte care mi-au scăpat despre viață artistului. A fost mai dureros să știu că străinii știau mult mai multe lucruri despre Brâncuși decât mine sau chiar îmi puteam eu imagina. Asta m-a motivat să mă apuc de studiu și să îl descopăr, văzând dincolo de operele sale, povestea extrem de motivaționala, românească pe care a dus-o în spate cu el peste hotare, unde într-un final a atins succesul”, a aratat Remus Rădvan.

“Suntem motivați de povestea marelui artist și vrem să transmitem mai departe această energie prin modul interactiv prin care am decis să îi aducem acest tribut. Sperăm că românii să creadă în noi, iar visul nostru să devină și visul lor“, spune Remus Rădvan, coordonatorul proiectului “Ciocâlteul lui Brâncuși”.

Donațiile se fac pe platforma www.crestemidei.ro

Campania va dura până pe 19 septembrie, când vor scoate la lumina opera realizată, atât fizic în diferite locații din București, îndrumând curioșii să își facă un selfie cu Brâncuși și să doneze, dar, mai ales, printr-un video care va cuprinde întreg procesul de producție al operei, în diferite locații simbolice din Gorj, alături de o poveste care să transmită un mesaj de unitate românilor.

 La finalul lunii septembrie, opera va fi scoasă la licitație, iar întreaga sumă obținută va fi donată pentru achiziția operei devenită simbol, Cumințenia Pământului.

Tinerii se așteaptă să obțină câteva zeci de mii de euro din campania de crowdfunding și licitație, însă cel mai important obiectiv al lor este să-și demonstreze că pot să aducă tribut maestrului.

“Suntem tineri, energici, și atinși de moștenirea lăsată de marele sculptor. Nu ținem cont de contextul actual al campaniei, de politică sau oricare alte păreri, ci doar de motivația și pasiunea noastră pentru Brâncuși, pentru România, pentru că Brâncuși e român, e România”, spune Gabriela Czifra, membră a comunității Cufir, implicată și ea în proiect.

“Pierdem din ce în ce mai multe lucruri din țara noastră frumoasă, nu cred că ne mai permitem să pierdem și Cumințenia Pământului. Ar fi mai dureros să ne pierdem și pe noi între noi. Sperăm să nu ne dăm seama prea târziu căci deja vedem o mulțime de tineri ce pleacă peste hotare, caută un mediu mai bun. Noi sperăm că prin campania această să transmitem un mesaj de a fi împreună. Acest cuvânt nu e doar despre noi, ci și despre lucrurile care ne leagă, iar Brâncuși și-a dorit că arta să fie un mijloc prin care oamenii să se aproprie, nu să se înstrăineze. Sperăm să nu înstrăinam și noi Cumințenia Pamantului”, povestește Rareș Mateescu, absolvent de arhitectură implicat în acest proiect.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *