Lifestyle Stiri

Primul teatru independent construit în ultimii 70 de ani

25 aug. 2016 2 min

Primul teatru independent construit în ultimii 70 de ani

Reading Time: 2 minute

Chris Simion-Mercurian și Pascal Bruckner au lansat proiectul „Grivița 53” – primul teatru independent construit în România

Energia este ingredientul care poate transforma casa bunicii în primul teatru privat construit în România în ultimii 70 de ani. Energia lui Chris Simion – Mercurian, scriitor și regizor care pornind de la banii din vânzarea casei bunicii vrea să ridice în București un teatru privat.

Chris Simion-Mercurian a anunțat lansarea proiectului „Grivița 53” – primul teatru independent construit în România, în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru UNDERCLOUD.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost cunoscutul filosof, romancier, eseist francez Pascal Bruckner împreună cu care Chris Simion a înființat, în 1999, DAYA, prima companie de teatru independent din România. Acum, Chris Simion-Mercurian și Pascal Bruckner construiesc o nouă poveste, celebrul scriitor este primul susținător al proiectului care deocamdată va purta numele „Grivița 53” – numele străzii unde se va ridica teatrul.

De 70 de ani, în România nu a mai fost construit nici un teatru privat. Teatrul independent din România de după1989 s-a născut și s-a dezvoltat în spații închiriate (subsoluri, poduri, cârciumi, magazine etc.). Chris Simion-Mercurian marchează o nouă etapă în istoria teatrului românesc, prin inițierea unui proiect curajos, care este, în același timp, împlinirea unui vis.

Bugetul necesar construcției teatrului este de aproximativ un milion de euro  – sumă ce include și decorul, iar Chris Simion-Mercurian își dorește ca proiectul „Grivita 53” să fie finalizat în aproximativ trei ani.

Pascal Bruckner„Am întâlnit-o pe Chris Simion în 1999. Era pe atunci foarte tânără, cu ochi mari albaștri și chip surâzător. Am simțit de la bun început în ea o energie care m-a surprins. Se arăta entuziastă, dinamică, vorbea repede și mult, mereu grăbită, avidă de a obține asentimentul interlocutorilor. Știa tot, citise tot, voia să adapteze tot. Avea ambiții nemăsurate pentru cei 20 de ani ai ei și m-am surprins într-un prim moment privind-o cu scepticism, îndoindu-mă că va putea duce la bun sfârșit toate proiectele la care visa. Exact așa cum te îndoiești de un medic foarte tânăr, de vârsta copiilor tăi, ca ar putea să-ți pună un diagnostic corect și să îți vindece răul. Chiar dacă acel medic a terminat cu 10 universitatea, există o reținere legată de vârsta lui. Așa era și cu Chris. M-am înșelat, evident. Nu numai pentru că Chris Simion a fost mereu la înălțime în proiectele pe care le-am făcut, dar și pentru că a realizat lucruri incredibile pentru o femeie de vârsta ei”, a afirmat Pascal Bruckner la prezentarea proiectului „Grivița 53”.

Cu ocazia acestui eveniment, Pascal Bruckner a scris prima lui piesă de teatru,„Crăciun la palat”, care a fost citită public în premieră mondială după prezentarea proiectului „Grivița 53”. Spectacolul-lectură „Crăciun la palat” s-a bucurat de o distribuție de excepție, formată din actorii Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan, alături de autor, care interpretează unul dintre personaje.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: