fbpx
Lifestyle Stiri

Primul teatru independent construit în ultimii 70 de ani3 min

25/08/2016 2 min read

author:

Primul teatru independent construit în ultimii 70 de ani3 min

Reading Time: 2 minute

Chris Simion-Mercurian și Pascal Bruckner au lansat proiectul „Grivița 53” – primul teatru independent construit în România

Energia este ingredientul care poate transforma casa bunicii în primul teatru privat construit în România în ultimii 70 de ani. Energia lui Chris Simion – Mercurian, scriitor și regizor care pornind de la banii din vânzarea casei bunicii vrea să ridice în București un teatru privat.

Chris Simion-Mercurian a anunțat lansarea proiectului „Grivița 53” – primul teatru independent construit în România, în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Teatru UNDERCLOUD.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost cunoscutul filosof, romancier, eseist francez Pascal Bruckner împreună cu care Chris Simion a înființat, în 1999, DAYA, prima companie de teatru independent din România. Acum, Chris Simion-Mercurian și Pascal Bruckner construiesc o nouă poveste, celebrul scriitor este primul susținător al proiectului care deocamdată va purta numele „Grivița 53” – numele străzii unde se va ridica teatrul.

De 70 de ani, în România nu a mai fost construit nici un teatru privat. Teatrul independent din România de după1989 s-a născut și s-a dezvoltat în spații închiriate (subsoluri, poduri, cârciumi, magazine etc.). Chris Simion-Mercurian marchează o nouă etapă în istoria teatrului românesc, prin inițierea unui proiect curajos, care este, în același timp, împlinirea unui vis.

Bugetul necesar construcției teatrului este de aproximativ un milion de euro  – sumă ce include și decorul, iar Chris Simion-Mercurian își dorește ca proiectul „Grivita 53” să fie finalizat în aproximativ trei ani.

Pascal Bruckner„Am întâlnit-o pe Chris Simion în 1999. Era pe atunci foarte tânără, cu ochi mari albaștri și chip surâzător. Am simțit de la bun început în ea o energie care m-a surprins. Se arăta entuziastă, dinamică, vorbea repede și mult, mereu grăbită, avidă de a obține asentimentul interlocutorilor. Știa tot, citise tot, voia să adapteze tot. Avea ambiții nemăsurate pentru cei 20 de ani ai ei și m-am surprins într-un prim moment privind-o cu scepticism, îndoindu-mă că va putea duce la bun sfârșit toate proiectele la care visa. Exact așa cum te îndoiești de un medic foarte tânăr, de vârsta copiilor tăi, ca ar putea să-ți pună un diagnostic corect și să îți vindece răul. Chiar dacă acel medic a terminat cu 10 universitatea, există o reținere legată de vârsta lui. Așa era și cu Chris. M-am înșelat, evident. Nu numai pentru că Chris Simion a fost mereu la înălțime în proiectele pe care le-am făcut, dar și pentru că a realizat lucruri incredibile pentru o femeie de vârsta ei”, a afirmat Pascal Bruckner la prezentarea proiectului „Grivița 53”.

Cu ocazia acestui eveniment, Pascal Bruckner a scris prima lui piesă de teatru,„Crăciun la palat”, care a fost citită public în premieră mondială după prezentarea proiectului „Grivița 53”. Spectacolul-lectură „Crăciun la palat” s-a bucurat de o distribuție de excepție, formată din actorii Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivașcu și Vlad Logigan, alături de autor, care interpretează unul dintre personaje.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *