Good News Stiri

O școală din județul Olt, renovată de Asociația BookLand cu o investiție de 200.000 de euro

10 apr. 2024 4 min

O școală din județul Olt, renovată de Asociația BookLand cu o investiție de 200.000 de euro

Reading Time: 4 minute

Evenimentul de inaugurare a Școlii Gimnaziale din comuna Leleasca, județul Olt, a avut loc în prezența cântărețului de muzică populară Constantin Enceanu, care a acceptat invitația de a deveni Ambasador BookLand și de a vizita școala, petrecând câteva ore alături de profesori (foști și actuali) elevi și părinți din comunitatea locală.

Constantin Enceanu le-a vorbit cu drag copiilor despre importanța educației, îndemnându-i să-și reprezinte cu cinste satul și să-și croiască propriul drum în viață, bazându-se pe cinste și pe lucrul bine făcut.

Lucrările de renovare a școlii gimnaziale au avut loc în intervalul noiembrie 2023 – martie 2024, iar valoarea totală a investiției a fost de 200.000 euro, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 170.000 euro, iar contribuția Primăriei Leleasca fiind de 30.000 euro, reprezentând 40% din costul manoperei.

„Asociaţia BookLand nu doar ne-a renovat și modernizat școala și clădirile anexă, ci ne-a și unit pe toți cei care iubim școala și comunitatea locală. Cu toate eforturile noastre, ÎMPREUNĂ am adus o mare bucurie în primul rând în sufletele copiilor, care acum vin cu drag la școală, se simt iubiți și în același timp mai responsabili în a învăța mai bine și a deveni oameni buni și apreciați. Datorită Asociației BookLand și partenerilor săi, cu sprijinul comunității și autorităților locale, ne bucurăm cu toții de un mobilier modern, de un parchet de calitate, de renovarea fațadei grădiniței, de zugrăvirea interiorului școlii și gradiniței, de termoizolația și zugrăvirea școlii și a centralei, de sistemul pluvial, de gardul exterior, de magazia renovată, de grupurile sanitare moderne și, nu în ultimul rând, de un spațiu cu pavele noi și o lucrare a sculptorului Alin Totescu ʻCopil citindʼ, în jurul căreia am montat băncuțe și am asigurat elevilor un loc pentru lectură și relaxare. Pe toată perioada renovărilor ne-am bucurat de sprijinul moral și îndemnurile celor de la BookLand. Tot ei ne-au încurajat în a picta pereții holurilor și a aduce culoare în interiorul și exteriorul școlii. Îi mulțumim Ambasadorului BookLand, domnul Constantin Enceanu, precum și invitaților: domnului jurnalist Constantin Pașol și foștilor dascăli ai școlii noastre, care ne-au fost alături la inagurare. Mulțumim BookLand, ne sunteți prezenți în suflet și în toate locurile din școala noastră!”

Carmen Stroe, Director Școala Gimnazială Leleasca (jud Olt)

„Nu sunt multe școli în care directorul să zugrăvească, să gătească zilnic pentru muncitori și să mobilizeze comunitatea așa cum a făcut-o doamna Stroe în timpul renovării Școlii Gimnaziale & Grădiniței Leleasca. Aici toată munca depusă ʻla interiorʼ a fost făcută cu forțele acestei comunități extraordinare. La început, în 2022, i-am trimis școlii parchetul solicitat și nici nu ne gândeam că o să ne implicăm în renovarea ei, aveam altele pe listă. Însă, absolut nimeni nu i-ar fi rezistat acestei dăscălițe minunate, credeți-ne! Ne-a convins să refacem gardul, să termoizolăm-tencuim-zugrăvim școala, schimbându-i sistemul pluvial și pervazurile, să reparăm și completăm pavajul, să reabilităm integral toaleta exterioară și să salvăm magazia destinată demolării. Ne-a încântat faptul că profesorii și părinții au zugrăvit pereții interiori ai școlii și grădiniței și au realizat picturi murale împreună cu copiii. Acele bucăți de zid le aparțin acum pe viață, fiind locul în care și-au lăsat o bucățică de suflet fiecare.”

Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand

Transformarea a fost susținută de Primăria Comunei Leleasca, care a acoperit 40% din costul pentru manoperă, pentru ca elevii să aibă parte de condiții excelente de învățătură. Demersul a fost susținut financiar și material de 42 de companii private și asociații care susțin misiunea educațională BookLand în mediul rural.

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale!

În 2024, BookLand face pasul următor, pentru a se ocupa nu doar de clădirile în care învață copiii din mediul rural, ci și de educația lor propriu-zisă. Vara aceasta asociația va începe să construiască primul său Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural în comuna Vulturești din județul Argeș (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, începând din 2025, muncitorii calificați de care România are atâta nevoie. Dascăli motivați vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală în acest centru educațional 100% modern,pus gratuit la dispoziția elevilor din satele din proximitate și dotat cu toate facilitățile necesare pentru a susține performanța educațională & profesională (cu săli de clasă ‘scoase’ în natură, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar). Asociația și-a propus astfel să revoluționeze învățământul profesional, implementându-l acolo unde-i șade mai bine – la sat -, derulând programe în sistem dual alături de agenții economici cărora le va pregăti teoretic și practic viitorii angajați, expunându-i pe copiii din mediul rural încă din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din județul lor, îndrumându-i să-și descopere vocația și cultivându-le tăria de caracter prin respectul față de muncă. Investiția este estimată la peste 5 milioane EURO, iar experiența dobândită în acest proiect va sta la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în sistem dual, în mediul rural, pentru a încuraja stabilitatea, sustenabilitatea și prosperitatea.

Toți cei care împărtășesc viziunea BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, achiziționând Soricelul BookLand sau completând Formularul 230 și redirecționând 3.5% din impozitul pe venit către Asociația BookLand.

Array

Articole pe aceeași temă: