Stiri Tech

Organizații implicate în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, atacate de hackeri

28 dec. 2020 2 min

Organizații implicate în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, atacate de hackeri

Reading Time: 2 minute

În vreme ce restricțiile implementate ca urmare pandemiei rămân în continuare în vigoare la nivel global, multe părți implicate încearcă să accelereze dezvoltarea vaccinului prin orice mijloace disponibile. Majoritatea eforturilor sunt bine intenționate, dar există și o altă fațetă a acestei situații, deoarece unii atacatori cibernetici încearcă să profite de cercetările pentru vaccin. Urmărind continuu campaniile  grupului Lazarus care vizează diferite industrii, experții Kaspersky au descoperit că cei din spatele acestui grup au atacat entitățile legate de COVID-19.

Grupul ”Lazarus”

Primul incident a fost un atac împotriva unui organism al unui Minister al Sănătății. Două servere Windows din organizație au fost compromise cu programe malware sofisticate pe data de 27 octombrie 2020. Programele malware utilizate sunt cunoscute de Kaspersky sub numele de „wAgent”. O analiză mai detaliată a arătat că malware-ul wAgent utilizat împotriva respectivului Minister al Sănătății are aceeași schemă de infecție ca și grupul malware Lazarus, folosit anterior în atacurile asupra companiilor care emit criptomonede.

Al doilea incident a implicat o companie farmaceutică. Potrivit telemetriei Kaspersky, compania a trecut printr-o breșă de securitate pe data de 25 septembrie 2020. Această companie dezvoltă un vaccin COVID-19 și este, de asemenea, autorizată să îl producă și să îl distribuie. De data aceasta, atacatorul a folosit programul malware Bookcode, identificat anterior de furnizorul de servicii de securitate ca fiind legat de grupul Lazarus, într-un atac asupra lanțului de aprovizionare, printr-o companie de software sud-coreeană. Cercetătorii Kaspersky au asistat, de asemenea, la situații în care grupul Lazarus efectua spear-phishing sau compromitea strategic site-uri web pentru a livra malware-ul Bookcode.

„Aceste două incidente dezvăluie interesul grupului Lazarus pentru informațiile legate de COVID-19. Deși grupul este cunoscut mai ales pentru activitățile în domeniul financiar, este un bun reminder că acesta poate viza și cercetarea strategică. Credem că toate entitățile implicate în prezent în activități precum cercetarea vaccinurilor sau gestionarea crizelor ar trebui să fie în alertă maximă în ceea ce privește atacurile cibernetice”, comentează Seongsu Park, expert în securitate la Kaspersky.

Atât malware-ul wAgent, cât și Bookcode, utilizate în cele două atacuri, au funcționalități similare, cum ar fi un backdoor cu funcții complete. După implementarea malware-ului, operatorul poate controla terminalul unei victime în aproape orice mod dorește.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: