Analize Companii Tech

Surfshark Antivirus: Cazurile de amenințări cibernetice au crescut de 44 de ori în România în săptămâna Black Friday

2 dec. 2022 3 min

Surfshark Antivirus: Cazurile de amenințări cibernetice au crescut de 44 de ori în România în săptămâna Black Friday

Reading Time: 3 minute

Un studiu lansat recent, care utilizează date agregate de la Surfshark Antivirus, arată că fiecare a 50-a scanare găsește cel puțin o amenințare. Potrivit cercetărilor Surfshark, a existat o creștere vizibilă de 4349,15% a amenințărilor cibernetice în România într-o săptămână înainte de Black Friday.

România are o rată a amenințărilor de 107 amenințări la 100 de cicluri de scanare și a cunoscut cea mai intensă furtună de amenințări cibernetice, urmată de Australia și Lituania.

„Sezonul de cumpărături de sărbători care începe cu Black Friday nu este benefic doar pentru comercianți, ci și pentru infractorii cibernetici. Oamenii care caută cadouri și oferte online în perioada de reduceri uriașe au șanse mai mari să facă clic pe linkuri suspecte, să descarce fișiere rău intenționate și să-și infecteze dispozitivele,” spune Nedas Kazlauskas, proprietar de produs antivirus la Surfshark.

România a înregistrat o creștere a ratei amenințărilor cu 4349% în săptămâna care a precedat Black Friday. Cele cinci țări care au suferit cele mai mari creșteri ale ratei de amenințare în această perioadă (de la săptămână la săptămână) au fost România (4349%), Australia (275%), Lituania (95%), Belgia (440%) și Germania (75%).

Europa a fost cea mai afectată regiune în luna care a precedat Black Friday

Datele lunare agregate de la Surfshark Antivirus arată că Europa este cea mai afectată regiune de amenințările cibernetice. De fiecare dată când o persoană care trăiește în Europa finalizează 100 de scanări, sunt găsite 21 de amenințări (cu 28% mai mult decât media globală). România este a 8-a țară din Europa după rata amenințărilor.

Datele lunare agregate de la Surfshark Antivirus arată că Europa este cea mai afectată regiune de amenințările cibernetice.
Photo 133406130 / Cyberattack © Stevanovicigor | Dreamstime.com

Cele mai frecvente amenințări cibernetice de la jumătatea lunii octombrie

Cele mai frecvente tipuri de amenințări identificate și semnalate în timpul scanărilor antivirus ale Surfsharks sunt riskware (47,3% din toate amenințările), euristic 12,4%) și adware (9,2%). Din 17 octombrie, cele mai recente scanări globale săptămânale arată că, în medie, au fost găsite 10 amenințări riscante la 100 de scanări.

Unele programe malware (viruși, troieni, viermi etc.) tind să se înmulțească odată ce s-au infiltrat și au infectat un dispozitiv și ar putea cauza deteriorarea fișierelor, datelor personale și software-ului de operare. Cel mai probabil tip de malware care poate fi găsit în pachete este virusul. 24% dintre scanările care detectează viruși vor detecta mai mult de 50 dintre aceștia.

Două dintre cele mai comune categorii de amenințări cibernetice sunt malware și riskware. Riskware este un program creat fără intenție rău intenționată, dar are vulnerabilități de securitate care îi oferă potențialul de a deveni malware. Programul malware este orice software, produs sau program creat sau instalat pe un computer pentru a provoca daune.

Hackerii folosesc programe malware pentru a corupe sau șterge fișiere, pentru a fura bani și date personale, pentru a copia parole sau pentru a prelua controlul asupra anumitor programe. Cele mai comune modalități de instalare a programelor malware sunt e-mailurile de tip phishing, atașamentele corupte, descărcările suspecte, linkurile necunoscute și site-urile web rău intenționate. Programele malware sunt disponibile în diferite tipuri, cum ar fi viruși, troieni, viermi, spyware, adware, boți și multe altele.

Sfaturi pentru a vă proteja de amenințările online

1.Evitați site-urile necunoscute: evitați site-urile necunoscute sau necontrolate care oferă reduceri prea bune pentru a fi adevărate.

2. Căutați pictograma de lacăt: asigurați-vă că site-ul web are o conexiune HTTPS sigură. Pictograma de lacăt din bara de adrese le poate identifica ca site-uri legitime.

3. Actualizați-vă software-ul: asigurați-vă că programele și aplicațiile sunt actualizate pentru a evita potențialele încălcări ale securității.

4. Feriți-vă de linkurile suspecte: escrocii vor trimite linkuri rău intenționate prin e-mail, mobil sau social. Vă rugăm să nu faceți clic pe ele; în schimb, verificați ofertele pe site-ul oficial al unui comerciant.

5. Atenție la greșeli de scriere: gramatica inconsecventă, greșelile multiple și frazele ciudate pot indica potențiale înșelătorii.

6. Utilizați un program antivirus: oferă protecție în timp real împotriva amenințărilor din aceeași zi și detectare avansată împotriva malware și a atacurilor cibernetice.

Metodologie

Studiul examinează datele criptate Surfshark Antivirus agregate și anonimizate de mecanismele noastre automate. Analiza este în desfășurare din 17 octombrie 2022. Datele agregate au fost analizate în funcție de trei categorii majore: 1) Rata amenințărilor (amenințări la 100 de scanări) în funcție de țară: numărul de amenințări împărțit la scanările finalizate înmulțit cu 100; 2) Rata amenințării după tipul său; 3) Niveluri de amenințări: număr de scanare care a găsit 1, 2 până la 10, 11 până la 50 și mai mult de 50 de amenințări.

Țările au fost clasate în funcție de rata de amenințare, excluzându-le pe cele cu prea puține scanări finalizate.

Despre Surfshark

Este un set de instrumente de protecție a confidențialității dezvoltat pentru a-și ajuta utilizatorii să-și controleze prezența online fără probleme. Suita Surfshark One include unul dintre puținele VPN-uri auditate de experți independenți în securitate, un antivirus certificat oficial, un instrument privat de căutare și un sistem de alertă pentru scurgeri de date. În 2021, Surfshark a fost recunoscut drept cel mai inovator serviciu de securitate la Cybersecurity Excellence Awards și o aplicație obligatorie în premiile WFH de la TechRadar.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: