fbpx
Finanțe

Parteneriatul strâns de după Brexit2 min

30/03/2017 2 min read

author:

Parteneriatul strâns de după Brexit2 min

Reading Time: 2 minute

Premierul britanic Theresa May își exprimă dorința de a se ajunge la “un parteneriat strâns și special cu Uniunea Europeană în ansamblul său”, deoarece “acest lucru răspunde intereselor Marii Britanii, Franței, Uniunii Europene și întregii lumi”.

Theresa May a publicat un articol de opinie în șapte cotidiene europene pentru a explica Brexitul. Premierul britanic a ales publicațiile The Irish Times (Irlanda), Rzeczpospolita (Polonia), Dagens Nyheter (Suedia), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia), Le Parisien (Franța) și Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania) pentru a reitera faptul că Marea Britanie va părăsi UE, însă nu și Europa.

“Nu este nici o încercare de a face rău Uniunii Europene”, spune ea, dând asigurări că, dimpotrivă, Marea Britanie “vrea ca Uniunea Europeană să aibă succes și să prospere”. “Vrem să rămânem parteneri și aliați puternici ai Franței și ai tuturor prietenilor noștri de pe continent”, dă ea asigurări în Le Parisien, menționând în cazul fiecărei țări această garanție de fidelitate.

Efectele activării articolului 50

Lira sterlină s-a apreciat semnificativ în raport cu euro, după ce guvernul Marii Britanii a activat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ceea ce a dat startul negocierilor cu Bruxelles-ul pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană. A crescut însă apetitul pentru aur, o valoare de refugiu preferată de investitori în momente de incertitudine.

“Există foarte multe incertitudini cu privire la politicile președintelui Trump destinate relansării schimburilor comerciale, iar în Europa incertitudinea este generată de alegerile din Franța și debutul oficial al negocierilor pentru Brexit”, a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Anunțul Londrei privind declanșarea oficială a Brexitului nu a avut un efect vizibil asupra acțiunilor europene, care s-au apreciat miercuri pentru a doua zi consecutiv. Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 0,3%, la finele unei ședințe marcate de o volatilitate ușor crescută. Bursa londoneză a recuperat pierderile din prima parte a zilei și a încheiat ședința cu un câștig de 0,4%, o evoluție apropiată fiind consemnată și de piețele de capital din Frankfurt și Paris.

O cale fără întoarcere

Premierul Marii Britanii, Theresa May, și-a început miercuri după-amiază discursul din Camera Comunelor, notând că scrisoarea a fost livrată președintelui Consiliului European, Donald Tusk, iar din acest moment ”Regatul unit părăsește Uniunea Europeană”. May a precizat că este vorba de un moment istoric și nu poate exista o cale de întoarcere pentru Marea Britanie. ”În conformitate cu dorințele poporului, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric după care nu mai există o cale de întoarcere”, a declarat Theresa May.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *