Antreprenori

Pasiunea, dincolo de afaceri: Marius Tudosiei

12 mai 2011 4 min

Pasiunea, dincolo de afaceri: Marius Tudosiei

Reading Time: 4 minute

<p> <strong>Conduc afaceri dar nu functioneaza neaparat dupa principii de business. Au alte motoare care ii ajuta sa mearga mai departe. Au decis sa-si urmeze pasiunea, dar au combinat-o cu spiritul antreprenorial. </strong></p> <p>  </p> <p> Este genul de om care gaseste solutii pentru orice problema. Daca nu gaseste rezolvarea, ajunge la o vorba care l-a facut celebru in cercul sau de prieteni: “Sa dam un telefon, sa vedem ce putem rezolva!”. Si, de regula, se rezolva. Pentru ca Marius Tudosiei nu accepta “Nu” si “Nu se poate”. Pentru el sunt mai importante cuvinte precum: “sa fac”, “acum”, “sa cred” sau “sa simt”. Sunt o multime de lucruri in care crede.</p> <p>  </p> <p> Preocupat fiind de alimentatia sanatoasa, naturala, fara conservanti, aditivi si chimicale, si avand o cultura aparte fata de mancare din familie, dupa 10 ani de marketing s-a decis sa se retraga din activitatile profesionale in care era implicat si sa se ocupe de un proiect de suflet, Bacania Veche. Viata lui inainte de Bacanie era mai plina de stres, dar un stres care macina. Si acum munceste mult, se trezeste devreme si are, in plus, fata de viata de dinainte, grija ca trebuie sa plateasca salarii pentru cei sapte angajati si colaboratori pe care-i are la Bacanie. Dar ii este mult mai bine asa. De la idee la practica a trecut cam un an si jumatate.</p> <p>  </p> <p> A renuntat la pozitia de director de marketing la “Jurnalul National” de la 1 ianuarie 2010 si s-a dedicat exclusiv Bacaniei, careia i-a deschis portile in septembrie 2010. Cat timp a avut un loc de munca, nu si-a permis sa triseze si sa lucreze pentru el. Din septembrie pana in decembrie 2009 a reusit sa scrie doar doua pagini la prezentarea care se numea “Bacania Veche”, din care prima pagina era coperta. Asa si-a dat seama ca daca isi dorea Bacania nu avea cum sa-si pastreze si locul de munca. In martie 2010 a gasit casa din Barbu Vacarescu nr. 49, o constructive interbelica de care s-a indragostit de la prima vizionare. Din aprilie a angajat primul om care sa-l ajute. Acum are si un manager care se ocupa de partea operationala a businessului, o persoana care se ocupa de aprovizionare, dar si cateva doamne care fac paine si prajituri. Proiectul a fost construit pas cu pas impreuna cu cei carora li se adreseaza. Iar existenta online a Bacaniei o precede pe cea fizica. Daca de obicei unii antreprenori intai lanseaza un business si apoi ii construiesc o prezenta online, in cazul lui Marius Tudosiei a fost invers. El a lansat pagina de Facebook a Bacaniei inainte ca ea sa existe efectiv si, impreuna cu prietenii sai virtuali, a luat aproape toate deciziile de business.</p> <p>  </p> <p> Initial, gasise de inchiriat o casa pe Cheiul Dambovitei. A deschis o dezbatere pe Facebook legata de cat de potrivit era locul respectiv. Sub influenta comentariilor primite, a decis sa renunte la acel loc. A sunat proprietarul si i-a spus ca “s-au decis” sa nu mai inchirieze. Proprietarul, surprins, i-a spus: “Ziceai ca esti singur in business”. “Sunt, dar langa mine mai sunt niste oameni.” A fost prima decizie colectiva in ceea ce priveste Bacania, dar nu a fost singura. E mereu in Bacanie, printre clienti, si cu ajutorul lor decide ce cantitati si sortimente de produse este nevoie sa achizitioneze. Uneori, pe Facebook, stabileste pretul pentru placinta cu branza. Si se bucura ca are aceasta sansa.</p> <p>  </p> <p> Primul proiect cu care a iesit pe piata s-a intitulat “11 paini si 11 cozonaci”, o provocare si o idee nebuneasca lansata intr-o dupa-amiaza pe Facebook care s-a si concretizat cu succes. Unul dintre proiectele care i-au adus cele mai mari multumiri este “miercurea corporatista”. Si nu este vorba numai de satisfactii financiare, desi acestea exista. De multe ori, pe la 9-10 seara se face coada la casa. Dar e o satisfactie mai presus de banii incasati. In fiecare zi de miercuri, Bacania este deschisa pana la 11 noaptea pentru cei care, in mijloc de saptamana, raman fara provizii si, cu ochii inrositi de stat ore intregi in fata computerului, in drum spre casa trec sa cumpere ceva bun si proaspat de mancat. “Este un proiect care ma ajuta pe mine sa ma simt foarte bine si sa functionez ca om”, spune Marius Tudosiei, care isi aduce aminte de zilele cand statea tarziu la munca si, neavand alternativa, ajungea sa ia un pui rotisat sau biscuiti din vreo benzinarie.</p> <p>  </p> <p> Daca nu ar fi existat Facebook-ul, care in prezent i-a adus aproape 10.000 de fani pe pagina Bacaniei, nu prea stie ce ar fi facut cu promovarea. Probabil ca ar fi lucrat mai mult pe blog, dar cu siguranta nu ar fi fost acelasi lucru. Anul acesta va deschide si Bacania Veche numarul 2, dar numai dupa ce va gasi locul potrivit. Atmosfera va fi la fel, numai spatiul va fi mai mare, astfel incat sa poata gazdui toate proiectele pe care le are in cap. Banii nu au reprezentat niciodata o piedica. Nu i-a avut ca sa deschida Bacania, dar s-a imprumutat de la prieteni si familie. Are darul sa creada in lucruri imposibile si surpriza este ca ele chiar se intampla. Si nu s-a ferit niciodata sa spuna ca planul sau este sa schimbe lumea. Este convins ca o sa ajunga si acolo. Deocamdata, a inceput cu un proiect de schimbare a obiceiurilor culinare</p> <p> <a href=”http://www.bacaniaveche.ro/”>www.bacaniaveche.ro</a></p> <p> <a href=”http://www.revistabiz.ro/pasiunea-dincolo-de-afaceri-259.html”>Pasiunea dincolo de afaceri- Viorel Copolovici</a></p> <p> <a href=”http://www.revistabiz.ro/pasiunea-dincolo-de-afaceri-261.html”>Pasiunea dincolo de afaceri- Andreea Banita</a></p>

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: