Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională care introduce educația financiară
Reading Time: 3 minuteLife-Lab.ro, platforma digitală dedicată profesorilor, care oferă fișe de lucru, ghiduri și materiale educaționale adaptate pentru a introduce educația financiară în orice materie, de la ciclul preșcolar la cel liceal, a fost accesată de peste 14.000 de cadre didactice din întreaga țară în primele 5 luni de la lansare.
Life-Lab.ro este parte a unei inițiative naționale a Băncii Comerciale Române (BCR), menită să sprijine concret profesorii din România în dezvoltarea competențelor financiare ale elevilor, indiferent de disciplina pe care o predau.
„Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere, pentru că realitatea este că banii sunt parte din fiecare aspect al vieții noastre. De aici și ideea de a vorbi despre bani la fiecare materie. Și, ca să ajutăm toți profesorii, indiferent de specializare, să vorbească cu ușurință despre bani în fața elevilor, am creat LifeLab. Și ne bucurăm să vedem că atât de mulți dintre ei folosesc materialele de pe platformă, pentru ca așa reușim să creăm, împreună, o generație mai încrezătoare, care va lua decizii mai bune și se va uita cu mai mult optimism la viitor” – Nicoleta Deliu-Pașol, Head of Communication & CSR, BCR
Fișe aplicate la clasă și concursuri lunare: cum arată o comunitate de profesori activi
Între februarie și mai 2025, Life-Lab.ro a organizat concursuri lunare care au atras 120 de profesori participanți activ, cei mai mulți din județele Iași și Argeș, urmați de București, Brașov și Prahova. Profesorii au contribuit direct la dezvoltarea platformei, completând-o cu peste 45 de fișe educaționale interdisciplinare, validate educațional și structurate pentru ciclurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.
Platforma cuprinde în total peste 400 de fișe de lucru, actualizate constant, acoperind discipline precum matematică, limba română, istorie, biologie, educație plastică, religie, muzică sau TIC.
De exemplu, la ora de biologie elevii pot învăța să recunoască și valorifice plantele medicinale din flora țării ca pe o sursă de venit. Activitatea presupune identificarea speciilor, învățarea momentului optim de recoltare a părților utile din plantă, pregătirea unor produse pentru vânzare (cu gramaj, etichetare și prezentare corespunzătoare), stabilirea prețurilor, realizarea unei campanii simple de promovare și calcularea profitului obținut în urma vânzării produselor în cadrul târgului de Crăciun al școlii.
„LifeLab a fost creat împreună cu profesorii, pornind de la o colaborare reală între provocările vieții de zi cu zi și obiectivele educației financiare. Ne-am propus să creăm resurse care să deschidă conversații, să inspire proiecte și să creeze legături între materiile școlare și realitate. Profesorii care au contribuit la dezvoltarea conținutului de pe platformă au arătat o abordare pedagogică inovatoare și o dorință reală de a aduce noțiunile de educație financiară mai aproape de elevi” – Adina Roșca, expert educațional LifeLab
Aproximativ 21.000 de elevi au învățat despre bani într-un mod integrat și conectat cu realitatea
Estimările arată că peste 21.000 de elevi au participat la activități educaționale bazate pe fișele platformei, învățând despre bani într-un mod conectat la viața lor: prin jocuri, proiecte, dezbateri și exemple reale. Platforma a transformat educația financiară într-un subiect transversal, integrat în lecții de matematică, limba română, arte, biologie sau istorie. Profesorii au raportat o creștere a încrederii și participării elevilor în discuții despre bani, economisire și decizii financiare.
Începând cu luna iulie, platforma vine cu o nouă serie de activități adaptate vacanței. În secțiunea Blog: părinții pot descoperi materiale educaționale de vară, grupate pe vârste și conectate cu cele utilizate în timpul anului școlar. Scopul este ca informațiile să nu se piardă în vacanță, ci să fie reluate în familie – prin jocuri, povești, provocări interactive – în contexte relaxate și prietenoase.
LifeLab a început ca un program pilot în 2023, testat în peste 12 școli din România, demonstrând că educația financiară poate fi integrată natural în orice materie. În 2025, programul a fost extins la nivel național prin platforma Life-Lab.ro, devenind un spațiu digital dedicat profesorilor și un instrument esențial pentru formarea unei generații mai informate și mai încrezătoare financiar.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.
BCR oferă o gamă completă de produse și servicii financiare, printr-o rețea de 20 centre de afaceri și 18 birouri mobile dedicate companiilor și 298 de unități retail situate în majoritatea orașelor din țară cu peste 10.000 de locuitori, dintre care 71% sunt unități unde operațiunile cu numerar se efectuează doar la echipamente (cashless). BCR este una dintre principalele bănci pe piața tranzacțiilor bancare, clienții BCR dispunând de o rețea națională extinsă de ATM-uri și mașini multifuncționale – aproximativ 2.000 de echipamente, și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz