Analize Management

Magnet pentru talente: Topul țărilor și orașelor care atrag angajați străini

15 mai 2024 8 min

Magnet pentru talente: Topul țărilor și orașelor care atrag angajați străini

Reading Time: 8 minute

Care sunt țările și orașele lumii unde sunt dispuși să se mute pentru a munci angajați talentați de pe întreg globul și ce înseamnă asta pentru globalizarea accentuată a pieței muncii.

Acum zece ani, suedeza Anne Granelli, cercetătoare în domeniul biomedicinei, locuia cu familia în New Delhi, unde și lucra, după ce avusese o experiență similară în Canada. Întrebată atunci de cei de la Boston Consulting Group (BCG), pentru prima ediție a studiului „Decoding Global Talent”, ce apreciază la țara în care se află, s-a declarat încântată de atmosfera cosmopolită, care îi permitea să intre în contact cu puncte de vedere diferite și să învețe multe lucruri noi. Astăzi, Anne are 53 de ani și trăiește și lucrează în Dubai, pentru o companie americană de MedTech. „Viața e prea scurtă ca să nu explorezi toate opțiunile”, le-a spus ea celor de la BCG.

Pentru cea mai recentă ediție a studiului amintit, Boston Consulting Group a discutat cu nu mai puțin de 150.000 de persoane din 188 de țări care lucrează în străinătate, pentru a afla ce țări și ce orașe sunt preferate pentru acest lucru. Setul de date cuprinde nu mai puțin de 900.000 de răspunsuri legate de locurile din străinătate unde oamenii doresc să muncească și despre felul în care doresc să o facă. O cifră impresionantă desprinsă din studiu este că până la 800 de milioane de profesioniști din toată lumea ar putea căuta în mod activ joburi în străinătate. Numărul reprezintă o extrapolare bazată pe faptul că 23% din participanți sunt dispuși să se mute peste hotare pentru a lucra, raportat la forța de muncă globală de 3,55 miliarde de persoane, conform Băncii Mondiale.

Ce aduce migrația talentelor

Oamenii care se mută peste hotare pentru a munci se așteaptă la salarii mai mari și la calitate sporită a vieții, iar alegerea lor dă de obicei rezultate: în medie, calitatea vieții li s-a îmbunătățit cu 9% după mutare, potrivit Migration Policy Institute.

Pentru țările care îi primesc, venirea de angajați din afară aduce creșteri ale productivității și acoperă goluri în forța de muncă. Deja, cererea de angajați depășește oferta în țări precum SUA (cu 2,74 de milioane) și Germania (cu 545.000), conform unei analize realizate de Stepstone Group. Această situație ar putea fi întâlnită tot mai des în majoritatea țărilor lumii. Un studiu realizat de BCG în 30 de țări arată că penuria peste medie de forță de muncă costă economiile acestor state peste un trilion de dolari pe an. Tocmai de aceea, migrația devine o soluție tot mai importantă în acoperirea locurilor de muncă vacante.

Bine, bine, dar bietele țări care pierd talente și forță de muncă pentru angajatori de peste hotare? Migrația creierelor (brain drain) este o problemă reală, inclusiv pentru țări precum România, dar există și reversul medaliei, așa-numitul efect „brain grain”, prin care aceste plecări ajută la promovarea de cunoștințe și tehnologii noi în țările de origine, pentru a le ajuta să fie mai conectate la tendințele globale. Un efect mult mai palpabil este faptul că, în 2023, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, emigranții au trimis rudelor și prietenilor din țările de baștină nu mai puțin de 669 de miliarde de dolari, contribuind la reducerea sărăciei, creșterea consumului și îmbunătățirea stabilității economice.

În ceea ce privește angajatorii, nu mai puțin de 92% dintre liderii companiilor globale spun că atragerea și retenția talentelor este în top 3 priorități. Iar un studiu realizat recent de The Stepstone Group în SUA, Marea Britanie și Germania arată că doi din trei lideri consideră migrația o soluție viabilă pentru ocuparea locurilor de muncă vacante din cauze demografice. Plus că nu este vorba doar despre ocuparea posturilor: companiile cu diversitate mai mare în cadrul forței de muncă sunt mai inovatoare și au mai mult succes în piață, generând profituri mai mari.

Cum se schimbă lucrurile

Dar pentru a culege aceste roade, companiile trebuie să înțeleagă felul în care s-au schimbat preferințelor angajaților mobili, dispuși să se mute într-o țară străină pentru a lucra. De aceea, BCG a analizat mai multe aspecte: de ce sunt dispuși (sau nu) oamenii să lucreze în străinătate, cum s-au schimbat motivațiile lor pentru a se muta în anumite țări, cum au evoluat destinațiile de top și ce pot face angajatorii și guvernele din țările de destinație pentru a atrage talente globale.

Studiul a relevat mai multe concluzii importante legate de migrarea talentelor. Astfel, deși există provocări tot mai mari în plan geopolitic și lucrul remote este în ascensiune, mutarea în străinătate pentru job rămâne un vis pentru mulți oameni. Cei mai mobili sunt tinerii și oamenii din țările cu populația în creștere accelerată.

Apoi, oamenii se mută în străinătate în principal pentru motive profesionale și financiare. Beneficiile și serviciile oferite de țările de destinație sunt factori secundari în luarea unei decizii în această direcție.

Țările unde se vorbește engleza și care au și economii puternice sunt în continuare în fruntea listei destinațiilor pentru talentele globale. Participanții la studiu tind să le aleagă pe acestea în primul rând datorită calității oportunităților pe care le oferă în câmpul muncii.

De asemenea, oamenii care se mută în străinătate pentru a munci se așteaptă ca angajatorii să îi sprijine activ pentru relocare, să se ocupe de onboarding și să cultive în interiorul organizațiilor o cultură internațională și incluzivă.

Pentru a putea atrage talente globale de top și pentru a obține un avantaj competitiv decisiv în planul forței de muncă, guvernele și angajatorii trebuie să elaboreze strategii clare și complexe de atragere, relocare și integrare a angajaților din străinătate.

De ce se mută oamenii peste hotare?

În ciuda tensiunilor politice, economice și sociale la nivel global, procentul celor care caută joburi în străinătate a crescut de la 21% la 23% față de studiul anterior. Pe lângă aceștia, mai sunt cei care ar fi dispuși să facă pasul, dar nu caută activ locuri de muncă în alte țări, precum și cei care ar lua decizia de a se muta peste hotare pentru a lucra doar dacă nu vor avea alte soluții. Ambele categorii sunt în ușoară scădere.

Nu reprezintă o surpriză faptul că țările unde există excedent de forță de muncă, adus de creșterea accelerată a populației, sunt cele care dau cei mai mulți oameni dispuși să plece peste hotare pentru oportunități de angajare. Prin urmare, regiunea cu cel mai mare procent de persoane care caută activ locuri de muncă în străinătate este Africa, unde populația și forța de muncă sunt în creștere. În plus, țările africane au un nivel relativ scăzut al veniturilor, iar rata șomajului este ridicată.

O mobilitate sporită se remarcă și în unele țări din Orientul Mijlociu (Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită). Doar că acolo veniturile sunt relativ ridicate. De unde vine mobilitatea, atunci? Din faptul că mulți rezidenți din aceste țări sunt de origine străină și, prin urmare, sunt mai dispuși să se mute mai departe.

Următorul val este reprezentat de câteva state din Asia de Sud-Est (în principal, Indonezia, Filipine și India) plus Turcia. Aici, creșterea populației este moderată sau chiar aproape de zero, iar dorința de mobilitate este moderată.

Regiunile cu cea mai scăzută mobilitate în ceea ce privește forța de muncă sunt Europa, America de Nord și părți din zona Asia-Pacific (Australia și China). În Franța, Italia și Belgia, de exemplu, mobilitatea a încetinit după 2020. Majoritatea țărilor din acest grup se confruntă cu scăderi în ceea ce privește forța de muncă, salariile sunt relativ ridicate și rata șomajului este destul de scăzută, ceea ce motivează mai puțini oameni să plece.

Mobilitatea este scăzută și în rândul forței de muncă din America Latină – Mexic, Argentina, Chile, Brazilia. Deși PIB-ul pe cap de locuitor este scăzut comparativ cu grupul precedent, natalitatea este relativ scăzută în aceste țări și, după pandemie, au rate ale șomajului foarte scăzute, ceea ce a mai temperat dorința de emigrare.

Un nou trend: mobilitatea virtuală a angajaților

Ascensiunea pe plan global a muncii remote adusă de pandemie a dus la apariția așa-numite mobilități virtuale: lucrul la distanță pentru o companie din altă țară decât cea în care trăiește potențialul angajat.

Interesul în această direcție este în creștere: 66% dintre participanții la studiu spun că ar fi dispuși să lucreze la distanță pentru un angajator care nu are prezență fizică în țara lor, față de 57% cât era procentul în plină pandemie. Hideo Daikoku, inginer R&D de 27 de ani, a lucrat pentru același angajator în timp ce a trăit în mai multe țări. „Am fost în New York anul trecut, unde am lucrat timp de o săptămână, apoi în iarnă m-am mutat în India. E plăcut să schimbi mediul, cred că face bine la sănătatea mintală. Dar cred că stilul de viață de nomad digital își pierde atractivitatea în timp. Aș vrea să am un loc pe care să-l numesc acasă, păstrând totuși posibilitatea de a lucra din când în când și din altă parte”, spune el.

În pandemie, profesioniști din economii mai puțin dezvoltate precum Africa Subsahariană, America Latină sau țările caraibiene au fost extrem de interesați în a găsi oportunități de mobilitate virtuală. Dacă aici interesul s-a menținut la cote ridicate, procentul a crescut cu 10% până la 15% în rândul celor din Asia de Est și Pacific. Mobilitatea virtuală este mai puțin populară în Orientul Mijlociu și sudul Asiei, unde oamenii par mai interesați să lucreze pentru o companie din altă țară „la fața locului”, pentru a experimenta o cultură și o societate diferită de cea în care trăiesc.

Topul țărilor unde vor oamenii să lucreze

Top 10 tari talente
Foto: 7726773 © David IliffDreamstime.com

Anne Granelli, adeptă convinsă a mobilității globale, crede că Australia este, probabil, „țara de vis pentru mulți”. Iar cifrele îi dau dreptate. După ani de zile în care a urcat constant în clasamentul realizat de BCG, la această ediție, Australia ocupă prima poziție în topul țărilor unde oamenii doresc să se mute pentru a lucra. Australia a devenit mai atractivă pentru asiatici și a crescut în popularitate în rândul respondenților din America de Nord, Africa și mai multe țări europene, printre care Marea Britanie și Irlanda.

Economia australiană a înregistrat un adevărat boom pe piața muncii după pandemie, oferind salarii mari și având o cerere ridicată pentru profesioniști de calibru. Rezultatul a fost o migrație net pozitivă de jumătate de milion de persoane pe an în 2022 și 2023. Studiul BCG arată că 76% dintre cei care s-au mutat în Australia pentru job au avut o experiență pozitivă. „Pentru mine a contat cel mai mult faptul că limba vorbită aici este engleza. Dacă nu vorbești fluent limba locală, e dificil să lucrezi și să devii parte din comunitatea locală. Am vrut și să plec din Europa, iar Australia mi s-a părut cel mai atractivă, cu un sistem de vize bun, vreme excelentă și multe lucruri de văzut”, spune Constanze Freyberg, de 27 de ani, care s-a mutat tocmai din Germania în „țara cangurilor”, unde este consultant.

Clasamentul celor mai atractive țări pentru angajații străini nu s-a schimbat radical în ultimul an. Canada și SUA sunt în continuare în top 3 destinații datorită oportunităților economice atractive pe care le oferă și pentru faptul că sunt țări unde se vorbește engleza, dar, în același timp, cosmopolite.

Marea Britanie și Germania sunt în primele cinci destinații dorite de angajați. În ciuda Brexitului, migrația în UK a atins niveluri record în 2023, mai ales după introducerea noilor vize non-UE pentru muncă și studii, dar și ca urmare a creșterii numărului de vize umanitare acordate celor din regiunile unde au loc conflicte militare. Germania a simplificat procedurile pentru angajații străini calificați și a ușurat procesul de obținere a cetățeniei.

Cea mai spectaculoasă ascensiune la vârf a avut-o Spania, care a revenit în Top 10 după ce în pandemie își pierduse atractivitatea. Statul iberic atrage în principal oameni din alte țări europene: este a patra opțiune pentru nemți, de exemplu, după ce în 2020 era a noua. Desigur, și respondenții din America Latină preferă Spania, datorită limbii comune.

Londra rămâne orașul cel mai atractiv

Top 10 orase talente
Foto: 55312601 © Photo London UKDreamstime.com

Din 2014, un oraș a dominat autoritar lista destinațiilor pentru munca în străinătate: Londra. Dar de ce? Studiul BCG a identificat cinci elemente cheie: limba engleză, faptul că deja aici lucrează profesioniști de multe naționalități veniți de pe tot globul, existența a numeroase oportunități economice și financiare, multiculturalitatea (în ciuda Brexitului), precum și faptul că oferă acces atât către Europa, cât și către SUA.

Amsterdam se plasează în continuare pe poziția a doua ca destinație de lucru în străinătate, fiind urmat de Dubai și Abu Dhabi, care au crescut în popularitate în ultimii ani, Top 5 este completat de New York. De altfel, în Top 30 sunt mai multe orașe americane, pe lângă metropole europene precum Berlin, Barcelona, Paris, Madrid, Zürich și Vienna, dar și orașe din Asia-Pacific, trei dintre acestea din urmă fiind chiar în Top 10: Singapore, Tokyo și Sydney.

Ilustrație: 42283366 © RawpixelimagesDreamstime.com

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 383 (16 mai – 16 iunie 2024). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: