Antreprenori by eMAG Stiri Tech

Piața de comunicații electronice din România a crescut la 3,5 miliarde de euro

16 mai 2019 < 1 min

Piața de comunicații electronice din România a crescut la 3,5 miliarde de euro

Reading Time: < 1 minut

Veniturile totale obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice au ajuns la 16,1 miliarde de lei, în crestere cu 1,3% față 2017 și având astfel pondere de 1,7% din PIB-ul României. Exprimată în euro, valoarea pieței de comunicații electronice din România a fost de 3,5 miliarde de euro în 2018, potrivit statisticilor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. 

Calculat per locuitor, venitul mediu lunar generat în sectorul telecom a fost de 69 lei în 2018, cu 2% mai mare față de media din 2017, în timp ce venitul mediu lunar per gospodărie a fost de 179 de lei, în creștere anuală cu 1,3%.

Evoluția diferitelor categorii de venituri reflectă preferințele utilizatorilor finali, astfel că veniturile din piața de internet, fix și mobil, au avut cea mai bună evoluție, crescând anual cu 12% (până la 4,8 miliarde de lei), în timp ce veniturile din telefonie fixă au ajuns la numai 1,5 miliarde lei, în scădere cu 10% față de 2017. Veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, până la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobilă au scazut cu 3,4%, fiind în valoare de 6,5 miliarde lei.

Chiar dacă cele mai însemnate venituri sunt generate, în continuare, de telefonia mobilă, ponderea acestora în totalul veniturilor din retele și servicii de comunicații electronice scade cu 2 puncte procentuale ajungând la 40%, în timp ce internetul mobil și fix câștigă tot mai mult teren de la un an la altul, ajungând să dețină o pondere de 30%, valoare în crestere cu 3 p.p față de anul 2017, după cum reiese din datele ANCOM:

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: