Companii Stiri

Piața spațiilor flexibile de birouri din București

14 mai 2019 3 min

Piața spațiilor flexibile de birouri din București

Reading Time: 3 minute

Spațiile flexibile de birouri și-au făcut apariția pentru prima dată pe piața românească în 1998, atunci când grupul Belgian Regus a deschis primul birou în București. Din 2008 până în 2018 suprafață totală ocupată de operatorii de spații de coworking a crescut de la puțin peste 2.500 mp la peste 60.000 mp, după cum arată un raport realizat recent de Crosspoint Real Estate, o companie care oferă atât servicii de tranzacționare și consultanță imobiliară, cât și soluții financiare necesare marilor investitori. Extinderea a fost influențată de dezvoltarea industriei IT&C, de nevoia de spații unde persoanele creative să se întâlnească și să colaboreze și mai ales de înclinația noilor generații către profesii alternative, care nu mai depind de un spațiu stabil de lucru și nu mai necesită un program de muncă tradițional.

București este cea mai mare piață pentru astfel de spații și ultimii doi ani au înregistrat o dezvoltare spectaculoasă a acestui segment. În prezent, suprafața ocupată de operatorii de spații de coworking și birouri flexibile în capitală este de peste 71.000 mp, aproximativ 2% din totalul spațiilor de birouri. 

Spațiu flexibil de birouri vs. spațiu de coworking

Un spațiu flexibil este un spațiu de lucru complet echipat care oferă clienților servicii administrative și de mentenanță și este închiriat pentru o perioada scurtă de timp. Termenii de închiriere precum și spațiul în sine sunt mult mai flexibile comparativ cu un birou tradițional. Aceste spații găzduiesc de regulă business-uri mici și mijlocii în căutarea de birouri plug-and-play.

Un spațiu de coworking  este un tip de birou flexibil dedicat freelancerilor, startup-urilor, antreprenorilor și companiilor mici. Un astfel de spațiu poate fi închiriat pe un termen începând de la o oră, oferă birouri flexibile, birouri fixe, precum și birouri private. Principalul scop al spațiilor de coworking este acela de a crea o comunitate prin încurajarea colaborării și inovației.  

De ce coworking?

  • Costuri mici
  • Termeni flexibili de închiriere
  • Oportunitatea de a colabora
  • Program de lucru flexibil
  • Crearea unei comunități
  • Acces la o plajă variată de talente

Spații ce urmează să fie deschise:

  • Mindspace – 4.000 mp, City Offices
  • Regus (IWG) – 3.600 mp, Țiriac Tower
  • 3House – 3.500 mp, Equilibrium
  • New Work Offices – 2.800 mp, AFI Tech Park 

Cei mai mari operatori de spații de coworking în București sunt IWG (cu aproximativ 30.000 mp în 14 spații flexibile de birouri în București) și Mindspace (cu 12.000 mp în 3 locații). Piața este în expansiune, numai în primul trimestru din 2019 înregistrându-se noi intrări din partea unor operatori mici și mari de peste 8.000 mp.

Prețuri

Spațiile de coworking oferă planuri de închiriere extrem de flexibile, de la rate orare de sub 1 EUR pentru un birou flexibil într-o zonă comună, până la rate lunare pentru birouri fixe și pachete pentru membri care permit accesul la evenimente, workshop-uri și conferințe. 

 COSTURI MEDII

1 EUR/oră

10 EUR/zi

120 EUR/lună (birou flexibil)

1,500 EUR/lună (birouri dedicate echipelor) 

Flexibilitate și varietate

În pofida faptului că piața este dominată de jucători mari, numărul spațiilor mai mici de coworking este în creștere în București. Localizate în special în centrul orașului, aceste spații oferă experiențe personalizate de lucru, găzduiesc conferințe, seminare și evenimente culturale sau sociale. Unele dintre acestea se axează pe transformarea unor cartiere în comunități (precum Cartier Hub by NOD Markerspace în Drumul Taberei), în timp ce altele îmbină conceptul de coworking cu cel de co-living (precum Pura Vida Hub și Omega House).

Harta principalilor operatori de spații de coworking și birouri flexibile din București Harta principalilor operatori de spații de coworking și birouri flexibile din București
Sursa: Crosspoint Research

 Concluzii și previziuni

Creșterea rapidă din ultimii doi ani a segmentului de coworking, deschiderile de noi spații anunțate pentru perioada imediat următoare, intrarea pe piață a unor noi operatori internaționali (gigantul nord-american WeWork), precum și proiectele mixte care vor include spații de coworking (proiectele Marmura Residence/Prime Kapital și Fosta Fabrică/Hanner) dovedesc că acest concept nu este unul trecător.

Deoarece este o piață tânără, potențialul de creștere al Bucureștiului este mare. Cu toate acestea, operatorii vor trebui să vină în mod continuu cu idei și spații inovatoare pentru a avea o afacere de succes. Și, deoarece capacitatea spațiului în sine de a garanta succesul unui business de coworking este limitată când vine vorba de fidelizarea clienților și de formarea unei comunități, factorul uman este unul extrem de important. 

Foto: © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: