Finanțe Stiri

Cât au cheltuit turiștii străini în România în prima jumătate a anului?

18 sept. 2019 4 min

Cât au cheltuit turiștii străini în România în prima jumătate a anului?

Reading Time: 4 minute

În primele șase luni ale anului curent, turiștii nerezidenți sosiți în țara noastră au cheltuit în medie 2.609,7 lei de persoană, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

În perioada aprilie – iunie 2019, 761.900 nerezidenți au fost cazați în hoteluri care au avut peste 650 de turişti străini în anul anterior, respectiv în pensiuni cu peste 150 de turişti străini în anul anterior. Cheltuielile acestora au însumat 1.853,7 milioane lei.

În perioada ianuarie – iunie 2019, numărul turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică menționate mai sus s-a ridicat la 1.205.600, cheltuielile acestora însumând 3.146,2 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de către 53,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în al doilea trimestru al anului curent a fost reprezentat de afaceri, inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii. Cheltuielile acestora au reprezentat 56,5% din total.

Aproape jumătate dintre turiștii nerezidenți sosiți la noi în țară în trimestrul II 2019, 46,5% dintre aceștia, au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (68,0%) și pentru evenimente culturale și sportive (9,8%). Călătoriile în scop particular cuprind călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor pentru călătorii de afaceri şi în totalul cheltuielilor pentru călătorii în scop particular în trimestrul II 2019 (%)

1 2

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare este reprezentată de cheltuielile pentru cazare , aproape jumătate, 49,5%, fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus cu 90,1% din totalul cheltuielilor pentru cazare.

Ponderea cheltuielilor turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri a fost de 17,4%, iar cea pentru cumpărături a reprezentat 13,2%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 47,7% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 30,8% cadourilor și suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 41,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Ponderea grupelor de cheltuieli pentru călătorii de afaceri şi călătorii particulare, în total grupă cheltuieli în trimestrul II 2019 (%)

2 1

50,3% din totalul nerezidenților sosiți în România și-au organizat sejurul prin intermediul agențiilor de turism, iar 31,7% și-au organizat singuri sejurul.

Avionul a fost folosit drept mijloc principal de transport pentru 77,4% dintre turiști, în timp ce 11,1% au folosit autoturisme propria, 9,5% autocare și autobuze, iar 2,0% au sosit cu alte mijloace de transport precum tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate sau motociclete.

Principalul motiv al sejurului petrecut de către 56,1% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în al primul semestru al anului curent a fost reprezentat de afaceri, cheltuielile acestora reprezentând 59,7% din total.

Aproximativ jumătate dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în primul semestru din 2019, 43,9% dintre aceștia, au călătorit în scop particular în principal pentru vacanţe (66,8%) și pentru vizita rudelor sau a prietenilor (9,2%).

Ponderea grupelor de cheltuieli în totalul cheltuielilor pentru călătorii de afaceri şi în totalul cheltuielilor pentru călătorii în scop particular în semestrul I 2019 (%)

3 2

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Ponderea cheltuielilor turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cea pentru cumpărături a reprezentat 12,5%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,3% cadourilor şi suvenirurilor.

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 38,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Ponderea grupelor de cheltuieli pentru călătorii de afaceri şi călătorii particulare, în total grupă cheltuieli în semestrul I 2019 (%)

4 2

48,0% din totalul nerezidenților sosiți în România şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 34,1% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a ajunge în România a fost avionul, folosit de 80,3% din numărul total de turişti, în timp ce 11,0%, au utilizat autoturisme proprii, 7,1% autocare și autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport.

Foto:  © Rosshelen | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: