Companii Stiri

Plus 14% pe piata bunurilor de folosinta indelungata

16 feb. 2015 4 min

Plus 14% pe piata bunurilor de folosinta indelungata

Reading Time: 4 minute

Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania a incheiat ultimul trimestru cu o valoare a vanzarilor de 723 milioane euro – o crestere de aproape 14%, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2013, potrivit celor mai recente rezultate ale studiului GfK TEMAX.

foto: © Stockernumber2 | Dreamstime.com

Cresterea s-a datorat evolutiei favorabile a cinci din cele sapte sectoare monitorizate: electronice (+23%), telecom (+19%), electrocasnice mari (+19%), electrocasnice mici (+14%) si IT (+1%). Piata de imprimante, multifunctionale si consumabile (-1%) dar si cea foto (-9%) au continuat sa scada in T4 2014.

Performanta din T4 a asigurat incheierea anului trecut cu o valoare mai mare de 2 miliarde euro (+14% comparativ cu 2013).

Evolutia vanzarilor pentru bunurile de folosinta indelungata in Romania

foto 1
Sursa: GfK TEMAX® Romania, GfK

 Piata electronicelor a atins cea mai mare valoare din 2014 in ultimul trimestru, avand vanzari de 148 milioane euro. Cererea din aceasta perioada a fost mai mare datorita activitatilor promotionale mai intense in perioada Black Friday si a sarbatorilor de iarna, fapt ce a generat o majorare de 23%, comparativ cu T4 2013.

Consolele video, sistemele audio si televizoarele au avut o crestere dinamica, cea mai mare rata fiind inregistrata atat de Smart TV cat si de televizoarele cu ecrane mari. In schimb, camerele video, sistemele de navigatie si media playerele au continuat sa scada. Intregul an 2014 a fost caracterizat de trenduri pozitive. Valoarea totala a vanzarilor a depasit asteptarile, atingand 348 milioane euro, in crestere cu peste 19% fata de 2013.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, piata de telecom a avut o rata de crestere de doua cifre. In valoare nesubventionata estimata a ajuns la 201 milioane de euro, in crestere cu 19% fata de T4 2013. Performanta a fost in continuare data de segmentul de smartphones – in special de cele din categoria de pret low-mid. Phablets au avut un trend ascendent insa cota lor a ramas mica in cadrul sectorului. Produsele dual-sim, 4G si telefoanele cu ecrane mai mari de 4.5 inchi au inregistrat cresteri dinamice.

In valoare nesubventionata estimata, piata de  telecom a atins 591 de milioane de euro in 2014, cu 25% mai mult fata de 2013.

Datorita intensificarii cererii in perioada Black Friday si a sarbatorilor de iarna, T4 si-a adus cea mai mare contributie la performanta anuala, cu aproape 19% mai mult decat in T4 2013. Mai toate categoriile de electrocasnice mari au avut rate de crestere de doua cifre, cele incorporabile fiind principalul motor de crestere. Vanzarile de frigidere si masini de spalat au depasit asteptarile inca o data, cu o majorare de 18% in T4 2014.

In 2014, vanzarile de electrocasnice mari au fost cu 16% mai mari decat in 2013, valoarea pietei ridicandu-se la 396 de milioane de euro.

foto 2
Sursa: GfK TEMAX® Romania, GfK

 

Piata electrocasnicelor mici a generat o cifra de afaceri de 45 milioane de euro in ultimul trimestru al 2014, echivalentul unei cresterii de aproape 14%, comparativ cu T4 2013. Printre categoriile cu cele mai mari cresteri in sectorul aparatelor de bucatarie au fost robotii de bucatarie, blenderele si storcatoarele de fructe.

Vanzarile produselor cu pret ridicat din categoria aparatelor de preparat bauturi calde – precum masini espresso automate – au crescut rapid.

Piata de IT a crescut cu putin peste 1% in T4 2014, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insumand 162 de milioane de euro. Desi segmentul de tablete a avut un trend pozitiv in volum, activitatile promotionale cu ocazia Black Friday si a sarbatorilor de iarna au dus la o scadere in valoare. Perifericele au avut cea mai mare crestere in vanzari din acest sector. Monitoarele, calculatoarele portabile si desktop-urile au depasit valorile vanzarilor din T3 2014, dar cu rate foarte mici.

Pe durata intregului an 2014, vanzarile in sectorul IT au insumat 455 milioane euro, o crestere de 1.3% fata de anul trecut.

Piata de imprimante, multifunctionale si consumabile: multifunctionalele laser raman principalul segment in crestere

Sectorul a stagnat in valoare, cu o descrestere usoara de aproximativ 1%, pana la o valoare de 18 milioane de euro in T4 2014. Vanzarile de imprimante au scazut in volum, dar au crecut in valoare datorita cresterii pretului mediu.

In cadrul segmentului cu tehnologie laser, multifunctionalele au reprezentat principalul vector de crestere, cu o rata de doua cifre, in timp ce imprimantele au stagnat. Produsele de printare cu cerneala au continuat trendul negativ, cu o scadere semnificativa.

T4 2014 a fost un trimestru slab pentru consumabile, cu scaderi atat pentru cartusele cu cerneala cat si pentru cele cu laser.

Chiar daca sectorul foto a scazut continuu, rata de scadere a incetinit in T4 2014 pana la -9% comparativ cu T4 2013. Vesti bune vin din sectorul D-SRL-urilor care, pentru prima data in 2014, au avut un trend pozitiv. Camerele foto compacte si-au accelerat rata de scadere in timp ce camerele cu lentile interschimbabile au inregistrat o crestere de doua cifre.

GfK Temax este un indice utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pietele bunurilor de folosinta indelungata. Rezultatele sunt bazate pe studiile desfasurate regulat pe panelul de retail al GfK. Panelul de retail cuprinde date de la peste 425,000 de puncte de vanzare la nivel mondial. Incepand cu februarie 2009, GfK Retail and Technology calculeaza indicele GfK TEMAX la nivel international, in peste 30 de tari. Este primul indice care include toate pietele bunurilor de folosinta indelungata in tari diferite. 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: