Companii Finanțe Stiri

Portretul investitorului roman

29 mart. 2016 3 min

Portretul investitorului roman

Reading Time: 3 minute

Investitorul roman are o inclinatie spre diversificare si investitii pe pietele de capital, arata un studiu Saxo Bank care analizeaza comportamentul si obiceiurile de tranzactionare.

Referitor la capitaluri, pentru Romania, clientii Saxo Bank sunt cu siguranta peste media regiunii. Anul trecut, de exemplu, media de depunere a clientilor din Romania a fost aproximativ 47.000 euro.

Varsta medie a investitorului roman pe pietele internationale de capital: 35 – 40+ ani, iar Saxo Bank considera ca romanii au o inclinatie catre a diversifica investitiile si a investi pe pietele de capital.

Venitul anual net mediu – peste 40.000 euro

Romanii care investesc pe pietele de capital – actiuni, indici bursieri, FX, marfuri etc. – au o situatie stabila din punct de vedere financiar, potrivit Saxo Bank. Averea investitorilor romani e estimata (potrivit declaratiilor proprii) intr-un interval cuprins intre 250.000 si 500.000 de euro. Veniturile anuale ale romanilor care investesc pe burse sunt de aproximativ 50.000 de euro, ceea ce inseamna ca multi dintre cei care castiga peste 4.000 de euro net lunar in Romania se gandesc la investitii.

Si nu se gandesc doar pe baza salariului, cred specialistii de la Saxo Bank: investitorii romani dispun de lichiditati de aproximativ 50.000 – 100.000 de euro pe care ii pot investi oricand, in functie de oportunitati.

„Mai mult, din interactiunea directa cu clientii, constatam un apetit pentru antreprenoriat al clientilor din Romania, la polul opus fiind cei care aleg metodele… traditionale, adica depozitul bancar sau chiar… salteaua drept practici valide, sigure de prezervare a capitalului”, declara Laurentiu Nedelcu, Manager pentru Europa Centrala si de Est, Saxo Bank.

Potrivit studiului, investitorii din Romania cauta un broker profesionist, de cele mai multe ori, cu ajutorul caruia sa isi plaseze investitiile si nu se limiteaza la piata locala sau cele regionale. Dimpotriva, cauta oportunitati in mod constant, indiferent de aria geografica.

Cumpatati in situatii volatile

Situatiile volatile sunt paradisul traderilor activi, pentru ca pot folosi volatilitatea in avantajul lor. Pentru investitorii pe termen lung insa cu un apetit scazut de risc, multi aleg sa inchida pozitiile sau sa faca hedging folosind CFD-uri sau optiuni pentru a limita orice pierderi si sa astepte trecerea „hopului” respectiv.

Studiul Saxo Bank arata ca exista o tendinta a investitorului roman de a fi mai conservator, de a nu se grabi sa iasa dintr-o pozitie, chiar daca pe termen scurt pretul ajunge sa scada sub pretul de achizitie, iar multi dintre cei care au fonduri aditionale la dispozitie aleg mai degraba sa faca double-down, adica sa profite de scaderi pentru a cumpara mai mult si a-si scadea astfel media pretului de intrare. Saxo Bank afirma ca asa s-a intamplat cu multi clienti romani in ianuarie, iar cei care au facut asta au acum motive sa fie satisfacuti, bineinteles.

Potrivit cercetarii Saxo, romanii tranzactioneaza aur, fie aur spot in pereche cu dolarul sau euro (XAUUSD, XAUEUR), fie sub forma de contracte futures sau ETF-uri. Insa nu multi vad in aur o investitie de termen lung, ci mai degraba il folosesc in strategiile lor pe termen scurt, intraday chiar, ceea ce e lesne de inteles daca ne uitam graficele cu evolutia de la sfarsitul anului trecut si pana acum. Aurul este momentan in trend pozitiv, peste media 50-day si mult peste 200-day. Cu alte cuvinte, analiza Saxo arata ca investitorul roman tranzactioneaza aur profesionist, alegand sa-si diversifice portofoliul in functie de oportunitati.

Agro vs metale pretioase

Din punct de vedere strict al volumelor tranzactionate, metalele pretioase, petrolul si cupru sunt cele mai populare in randul investitorilor romani care tranzactioneaza pe platformele Saxo Bank. Principalul motiv: volatilitatea mare a acestora in ultimul timp, ceea ce reprezinta un instrument propice pentru tranzactii speculative. De cealalta parte, exista investitori institutionali din Romania care tranzactioneaza produse din sfera agro (grau, porumb, soia, rapita etc.), pentru a face hedging fata de activitatea lor exact in acelasi domeniu.

Studiul Saxo Bank, specialist in investitii si tranzactionarea online multi-asset, a fost facut pe un esantion de 250 de clienti reprezentativi din Romania, care au facut cel putin o tranzactie in ultimele 180 de zile. Studiul a fost realizat pe parcursul a 6 luni si finalizat in primul trimestru 2016.

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: