Finanțe Stiri

Prețul de pe bursă, cea mai bună evaluare a unei companii

ian. 27, 2021 2 min

Prețul de pe bursă, cea mai bună evaluare a unei companii

Reading Time: 2 minute

Dacă ne gândim la un reper corect, prețul de pe bursă este cea mai bună evaluare a unei companii, a declarat Răzvan Szilagyi, membru al asociaţiei analiştilor CFA România şi CEO al Raiffeisen Asset Management, într-o conferință de presă. El a arătat că Asociația CFA România susține continuare procesului de privatizare și listare a companiilor de stat.

Reprezentanții CFA România au arătat că abrogarea prevederilor Legii 173/2020 prin care se interzice vânzarea de acțiuni pe care statul le deține la companii și societăți naționale, pe o perioadă de doi ani, poate conduce la dezvoltarea pieței de capital. Sunt așteptate noi listări, care vor aduce beneficii pieței de capital și economiei in ansamblu. Companiile listate se supun unor reguli de transparență și guvernanță corporativă care vor crește performanța acestora pe termen mediu și lung. În plus, listările pot aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, ajutând economia să se recupereze după acest an greu încercat. Listarea companiilor de stat eligibile ar reduce necesarul de finanțare din partea statului, lăsând loc pentru finanțarea altor proiecte de investiții.

Asociația CFA România și Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) au arătat recent, într-o luare de poziție comună că susțin demersurile de dezvoltare a pieței de capital pentru a permite diversificarea surselor de finanțare a companiilor. Piața de capital poate atrage investitori care să ofere finanțare, în condiții de lichiditate. Companiile listate vor atrage la rândul lor investitorii, vor crea noi oportunități pentru finanțare, reprezentând alternative pentru investiții și economisire pe termen lung, inclusiv pentru populație.

Listarea unor participații minoritare în companiile de stat nu ar atinge nevoia de protejare a intereselor naționale în activitatea economică, ci dimpotrivă, ar oferi un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câștige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri și să contribuie la o creștere economică sustenabilă în România.

România are nevoie de instrumente de finanțare sigure, facile și accesibile astfel încât să poată să fie susținută economia pe termen scurt și mediu. Piața de capital în general și Bursa de Valori București în particular, sunt instrumente cheie în acest demers. Toate țările dezvoltate au piețe de capital puternice.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: