Stiri

Prima licitație de lucrări românești în format NFT

7 iul. 2021 < 1 min

Prima licitație de lucrări românești în format NFT

Reading Time: < 1 minut

Lucrări de artă digitală realizate de artiști contemporani români, în format NFT, au fost adjudecate, marți seara, la o licitație de artă postmodernă și contemporană, care a inclus patrimoniul de artă contemporană al fostului UTC Alba, dar și o secțiune de artă digitală organizată de Artmark.

Potrivit Artmark, licitația reprezintă o premieră în România, fiind prima sesiune care a inclus artă digitală realizată de artiști contemporani români, în format NFT, și în care s-a acceptat ca plata pentru lucrări să fie efectuată și în criptomonedă.

Poza altarului Catedralei Neamului, vândută în format NFT

Arta digitală a alcătuit 10 loturi în licitație. Între lucrările adjudecate s-a numărat primul lot de artă digitală bisericească, criptat în NFT, realizat de pictorul Daniel Codrescu, iconograful Catedralei Naționale. Lotul „Cea mai înaltă decât Cerurile” („Maica Domnului cu Pruncul – Platytera”) reprezintă unica fotografie (ediție 1/1) a picturii altarului Catedralei Mântuirii Neamului. Pictura, artă celestă a cărei unică imagine se dezvăluie în acest lot de artă digitală, este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din România şi una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă. Potrivit dorinței special exprimate de artist, toate fondurile colectate în urma vânzării acestui lot NFT, respectiv 2.250 de euro, vor fi donate fondului finalizării construcției Catedralei Mântuirii Neamului, precizează Artmark.

Între loturile de artă digitală adjudecate s-au mai numărat „Cold Reboot” de Alexandrin Reboot, la 1.200 de euro, „Night lies” de Eurosadboy, la 1.000 de euro.

De asemenea, au fost cumpărate lucrările: „Fata cu draperie” de Ştefan Câlţia, la 16.000 de euro, „Naiade” („Balul fantomelor”) de Sabin Bălaşa, la 14.500 de euro, „La promenade” de Georges Mazilu, la 13.000 de euro şi plumbul „Avion” de Constantin Brâncuşi, la 13.000 de euro.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: